Hrana koja poboljšava seksualno zdravlje žena: Ove namirnice obavezno uvrstite u jelovnik

by | 11.06.2024
Hrana koja poboljšava seksualno zdravlje žena

Hidratacija i unos hranljivih materija su ključni u podržavanju seksualnog zdravlja žena i čak pomažu u prevenciji stanja kao što su infekcije urinarnog trakta (UTI) i gljivične infekcije.

Seksualno zdravlje žena je direktno povezano sa fizičkim blagostanjem sa merama životnog stila. Naravno, nijedna hrana neće poboljšati seksualno zdravlje sama po sebi. Ali uključivanjem određenih grupa hrane, vitamina i hranljivih materija, možete poboljšati svoju ishranu i bolje podržati svoje telo.

Hrana koja podržava seksualno zdravlje žena

Ovo su neke od namirnica koje se preporučuju za poboljšanje ženskog zdravlja, prema naučnim istraživanjima. Zato bi ih trebalo uvrstiti u jelovnik.

Jogurt za seksualno zdravlje žena

Možda već znate da su probiotici – vrsta živih, dobrih za vas bakterija u vašem crevu – deo zdrave ishrane. Probiotici mogu pomoći u održavanju ravnoteže bakterija u vašem telu, što može podržati vaš imuni sistem, smanjiti upalu i poboljšati probavni sistem.

Grčki jogurt i druga hrana bogata probioticima mogu biti od pomoći ne samo da podrže zdrav mikrobiom creva, već i da održe raznovrsnu i stabilnu vaginalnu floru, što može sprečiti gljivične infekcije i bakterijsku vaginozu.

Imajte na umu da svi jogurti nemaju žive probiotike. Potražite jogurte aktivne kulture – poput grčkog jogurta – i opcije koje nisu previše zaslađene. Ostale namirnice bogate probioticima uključuju kefir, napitak od fermentisanog mleka, kombuču, kiseli kupus i kimči.

Prirodni izvori vitamina E

Seme suncokreta, bademi i avokado su među mnogim namirnicama bogatim vitaminom E, hranljivim materijama sa antioksidativnim svojstvima – što znači da može pomoći u zaštiti vašeg tela od bolesti.

Takođe se smatra da unos dovoljno vitamina E iz vaše ishrane igra ulogu u održavanju normalne funkcije reproduktivnog sistema, prema članku iz marta 2022. u ‌Molecules‌, u kojem se navodi da su antioksidativna svojstva vitamina E povezana sa nižim stopama komplikacija tokom trudnoće. (Uzimanje suplemenata vitamina E tokom trudnoće se ne preporučuje, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.)

Vitamin E je takođe povezan sa poboljšanim odgovorom endometrijuma kod žena sa neobjašnjivom neplodnošću u maloj studiji ‌Antioksidansi‌ iz februara 2018.

Osim toga, vitamin E povećava protok krvi i kiseonika u tkivo. Postoji mišljenje da je to korisno za suvoću vagine, uključujući vaginalnu atrofiju, koja se javlja kod žena u postmenopauzi.

Ako je vaginalna suvoća posebno zabrinjavajuća, neka istraživanja sugerišu da voće – posebno jabuke, koje su bogate antioksidansima i fitoestrogenima – mogu poboljšati vaginalnu funkciju.

Losos

Losos (i druge masne ribe) je bogat izvor omega-3, zdravih masti koje podržavaju vaše srce i hormonsko zdravlje. Dobijanje dovoljno omega-3 je povezano sa manjim rizikom od srčanih bolesti, krvnih ugrušaka, demencije i određenih vrsta raka, uključujući rak dojke.

Omega-3 su povezane sa poboljšanjima u brojnim problemima seksualnog zdravlja, uključujući neplodnost, prevremeni porođaj, simptome menopauze i postporođajnu depresiju, prema starijim, ali često citiranim podacima iz oktobra 2004. u ‌Akušerskom i ginekološkom istraživanju‌. Smatra se da masne kiseline pomažu poboljšanjem dotoka krvi u matericu (i placentu, u slučaju trudnoće).

Spanać

Prema Kancelariji za dijetetske suplemente, bademi, banane, crni pasulj, smeđi pirinač i spanać su dobri izvori magnezijuma, minerala uključenog u funkciju mišića i nerava, regulaciju krvnog pritiska i razvoj kostiju. Ovaj mineral je takođe povezan i sa boljim raspoloženjem.

Naime, ishrana bogata magnezijumom podržava ravnotežu progesterona i estrogena, što podržava stabilno raspoloženje tokom menstrualnog ciklusa.

Neke studije su pokazale da ljudi sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) i oni koji imaju određene komplikacije u trudnoći, poput prevremenih porođaja i preeklampsije, imaju veće šanse da imaju niži nivo magnezijuma, prema istraživanju iz juna 2021. u ‌Journal of the Societi of Nutrition and Nauka o hrani‌, ali je potrebno više studija da bi se u potpunosti razumela ova povezanost.

YelenaYemchuk / gettyimages.com