Bosiljak ublažava bol, smanjuje stres i normalizuje pritisak

by | 18.09.2021
BOSILJAK UBLAŽAVA BOL, SMANJUJE STRES I NORMALIZUJE PRITISAK

Sveži ili sušeni listovi ovog mirisnog bilja iz porodice nane, koriste se vekovima kao dodatak za začinjavanje jela, ali i kao lek – bosiljak ublažava bol. 

Sveži ili sušeni listovi bosiljka, mirisnog bilja iz porodice nane, koriste se vekovima kao dodatak za začinjavanje jela, ali i kao lek. Veruje se da bosiljak potiče iz Indije, a danas se uzgaja u mnogim azijskim i mediteranskim zemljama.

Bosiljak ublažava bol

Postoji više vrsta bosiljka. Na našem podneblju najrasprostranjeniji je slatki bosiljak, a zanimljivo je da listovi svežeg bosiljka imaju znatno manje kalorija od sušenog.

Slatki bosiljak može imati male, ali i veće listove. Poznat je i kao “đenoveski bosiljak”, a često se, uz druge široke namene, koristi u italijanskoj i mediteranskoj kuhinji kao sastojak za omiljen pesto sos.

Limunski bosiljak ima intenzivnu aromu citrusa i popularan je u azijskoj kuhinji.

Sveti bosiljak, poznat i kao tulsi, koristi se u ajurvedi, drevnoj praksi alternativne medicine koja potiče iz Indije, a često se konzumira i kao čaj.

Bosiljak ublažava bol i snižava pritisak

Bosiljak koristi se već hiljadama godina za lečenje velikog broja zdravstvenih stanja, uključujući bronhitis, reumatizam, epilepsiju, astmu, štucanje, kašalj, bolesti kože i krvi, parazitske infekcije, neuralgiju, glavobolju, rane, upale i infekcije u usnoj duplji. Pored toga, ova biljka sadrži eugenol, hemijsko jedinjenje koje se koristi u lečenju zubobolje. Smatra se da je veoma efikasan u slučju bolova. Takođe, čaj od bosiljka pomaž u snižavanju krvnog pritiska.

Preliminarni navodi istraživanja većeg broja studija, koje su obavljene na ljudima, zaključkuju da je tulsi “sigurna prirodna pomoć u normalizaciji profila glukoze, krvnog pritiska i lipida, kao i u smanjenju psihološkog i imunološkog stresa, uz smanjenje raznih vrsta bolova”. Autori navode da su potrebna dalja istraživanja, uključujući i dugoročna klinička ispitivanja.

Čaj od bosiljka umesto kafe

Čaj od bilo koje vrste bosiljka predstavljaju potpuno uživanje uz opuštanje i smanjenje stresa, a neki ljudi ga koriste umesto kafe i veoma brzo ga usvoje kao naviku.

Kako da osušite i čuvate bosiljak?

Najbolje je sačuvati sveže ubran bosiljak tako što ćete ga spustiti u čašu vode i čuvati na sobnoj temperaturi dok ne budete želeli da ga upotrebite u omiljenim jelima. Nemojte ga držati u vodi duže od dva dana.

Ako biste želeli da osušite bosiljak, uradite to na sledeći način:

  • Stavite sveže lišće na rešetku za sušenje ili poslužavnik.
  • Pokrijte čaršavom kako biste bosiljak zaštitili od prašine.
  • Stavite na umereno toplo, dobro provetreno mesto zaštićeno od sunca.
  • Ostavite tako 24 sata, dok bosiljak ne bude potpuno suv i lomljiv, ali da zadrži zelenu ili ljubičastu boju – listovi ne smeju da postanu smeđi jer se onda izgubi ukus.
  • Osušen bosiljak prebacite u hermetički zatvorenu teglu i čuvajte na tamnom i hladnom nestu.

Ko ne bi trebalo da konzumira bosiljak?

Ulje bosiljka sadrži estragol, prirodan sastojak brojnih aromatičnih biljaka, čija su štetna dejstva proučavana na miševima, budući da sadrži jedinjenja ugljenika. Evropska agencija za lekove (EMA) je 2005. godine odredila maksimalnu dnevnu dozu za ljude – 0,5 mg.

Ukoliko bosiljak konzumirate u malim količinama u hrani ili u obliku čaja, nema bojazni za zdravlje. Ipak, savetuje se da mala deca, trudnice i dojilje izbegavaju korišćenje bosiljka, iz preventivnih razloga.

bhofack2 / gettyimages.com