Bosiljak pomaže u ublažavanju stresa, anksioznosti i depresije

by | 27.12.2023
Bosiljak pomaže u ublažavanju stresa, anksioznosti i depresije

Da li ste znali da ovaj začin pomaže u ublažavanju stresa? Bosiljak se oduvek koristio kako u kulinarstvu, tako i u fititerapiji. Nije ni čudo jer je moćan antiokdisidas prepun vrednim materija.

Bosiljak igra ulogu u mnogim mediteranskim, a posebno italijanskim kuhinjama. On čini osnovu pesta i dodaje prepoznatljiv ukus salatama, testeninama, pici i drugim jelima. Indonežanska, tajlandska i vijetnamska kuhinja takođe sadrže ovu biljku. Postoji oko 60 vrsta bosiljka.

Začin koji pomaže u ublažavanju stresa

U ishrani, bosiljak može obezbediti vitamine, minerale i niz antioksidanata. Njegovo esencijalno ulje takođe može imati medicinske koristi. Uputićemo vas u zdravstvene prednosti i nutritivnim sadržajima bosiljka, kao i načine kako da ga uključite u svakodnevnu upotrebu.

Bosiljak je bogat vrednim namirnicama

Bosiljak obezbeđuje neke makronutrijente, kao što su kalcijum i vitamin K, kao i niz antioksidanata. Slatki bosiljak, na primer, ima visoku koncentraciju hemijskog agensa eugenola koji ima antioksidativna svojstva.

Bosiljak pomaže u ublažavanju stresa

Mentalni stres može izazvati proizvodnju slobodnih radikala u telu. Antioksidansi su neophodni za eliminaciju slobodnih radikala iz tela. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji se razvijaju kao rezultat metabolizma i drugih prirodnih procesa. Mogu se formirati i kao rezultat pušenja i nekih izbora u ishrani.

Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u uklanjanju ovih molekula iz tela. Ako se umesto toga nagomilaju, može doći do oksidativnog stresa, što dovodi do oštećenja ćelija i, moguće, bolesti. Naučnici su povezali rak, bolesti srca, reumatoidni artritis, dijabetes i druga zdravstvena pitanja sa oksidativnim stresom.

Telo proizvodi neke antioksidante, ali takođe treba da ih apsorbuje iz ishrane. Među mnogim antioksidansima u bosiljku su antocijanini i beta karoten.

Prema studiji iz 2014. godine koji je razmatrao ulogu bosiljka, odnosno vrste koja se naziva tulsi ili sveti bosilajk, pokazalo se da biljka sadrži svojstva koja mogu pomoći kod ovih stanja:

 • Pomaže u ublažavanju stresa, anksioznosti i depresije
 • Povećava sposobnost mišljenja i rasuđivanja
 • Spreči gubitak pamćenja kod starijih osoba
 • Poboljšati probleme sa spavanjem

Neke studije, navode autori, dale su rezultate uporedive sa onima za diazepam i antidepresive. Međutim, za potvrđivanje ovih nalaza biće potrebno više istraživanja. Takođe, malo je verovatno da će konzumiranje bosiljka – u čaju, na primer – imati isti efekat kao primanje doze ekstrakta.

Kako uključiti bosiljak u svakodnevnu ishranu

U kuvanju, slatki bosiljak je najpopularnija sorta, a može da se koristi na sledeći način:

 • Pospite svež, seckani bosiljak preko pice ili nekog drugoj.
 • Poređajte listiće bosiljka preko kriški paradajza i mocarele, a zatim začinite jelo maslinovim uljem.
 • Dodajte bosiljak u supe i sosove od paradajza.
 • Napravite marinadu od bosiljka, maslinovog ulja i seckanog belog luka.
 • Dodajte cele, iseckane ili iscepane sveže listove u salatu.
 • Napravite pesto sos od svežeg bosiljka.
 • Napravite testenina sa sosom od paradajza i bosiljka.

Mnoge biljke se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru, što omogućava ljudima koji nemaju bašte da uživaju u sveže ubranim sastojcima u kuvanju.

GiorgioMagini / gettyimages.com