LAKŠE SE DIŠE UZ ĐUMBIR, REN I BOSILJAK

by | 24.11.2022

Aromatične biljke pomažu kod respiratornih infekcija

Oni koji su skloni upalama sinusa tokom hladnih dana teško mogu da ih izbegnu, a kod ostalih se povećava šansa da će imati problema sa njima. I mala prehlada lako zapuši nos, pa su otoci i glavobolja neminovne posledice.

Osim kapi za nos, inhalacija i čajevi su od velike pomoći za pročišćavanje sinusa. U tome su veoma efikasne i neke lekovite aromatične biljke poput bosiljka, đumbira i rena.

Đumbir

Za čaj se koristi svež ili sušen đumbir. Kafenu kašičicu sušenog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promešajte, ostavite da odstoji dva-tri minuta i čaj je spreman za piće.

Čaj od svežeg đumbira priprema se tako što se uzme komad đumbira veličine palca i ne mora da se oljušti, već se blago sastruže kašičicom za kafu. Stavite komad đumbira u hladnu vodu i kuvajte da provri. Neka ključa jedan minut, sklonite sa vatre i ostavite da stoji desetak minuta. Pijte što topliji čaj.

Ako vam je nos zapušen ili curi, osećate pritisak na licu ili kašljete, to sve mogu biti znakovi da imate upalu sluznice nosa ili sinuzitis. Postoje akutni i hronični sinuzitis. Akutni sinuzitis traje najčešće oko 10 dana, ali nikad više od 4 nedelje, dok se hronični sinuzitis karakteriše trajanjem simptoma duže od 12 nedelja i pored primene terapije.

Ren

Najjednostavnija tehnika za inhalaciju renom jeste da ga rendate. Ovaj ljuti koren svojom aromom nateraće vam suze na oči i pročistiće sinuse, a biće bolje da rendanje rena praktikujete nekoliko dana.

Bosiljak

Za glavobolje koje prate upalu sinusa dobar izbor za inhalaciju je bosiljak. Dovoljno je da jednu šaku listova bosiljka stavite u litar ključale vode. Nagnite glavu nad tu posudu, prekrijte glavu odozgo peškirom i udišite.

Biće vam lakše i ako pijete čaj od lista bosiljka.

Supenu kašiku listova bosiljka prelijete šoljom ključale vode, promešajte, poklopite, ostavite da stoji 20-25 minuta i procedite. Preporučljivo je piti dve do tri šolje čaja tokom dana.