HRONIČNI UMOR OTERAĆE RUZMARIN I ŽENŠEN

by | 25.05.2023

Da li se budite umorni, slaba vam je kocetracija i nemate energije ni za jednostavne zadatke?

HRONIČNI UMOR: IZAĐITE IZ ZAČARANOG KRUGA

Hronični umor ume da oteža život. Ljudi koji pate od ovog sindroma ponekad nisu u stanju da obave ni polovinu svojih normalnih dnevnih aktivnosti. Premena životnog stila, kao i pojedino bilje može da vam donese više energije.

Hronični umor: Simptomi i uzrok

Ukoliko duži vremenski period osećate konstantni umor, čak i ako ste dobro spavali ili odmarali nekoliko dana, onda je u pitanju sindrom hroničnog umora. Prema statistici dvostruko više žena nego muškaraca pati od ovog sindroma.

Simptomi:

  • Bolovi u mišićima i zglobovima bez otoka
  • Glavobolje
  • Budite se umorni
  • Ne možete da se koncentrišete ili imate problem s pamćenjem
  • Promene raspoloženja

Iako nisi utvrđeni precizni uzroci koji izazivaju hronični umor, naučnici pretpostavljaju da, između ostalog, može da ga izazove virus ili neka reakcija imunog sistema. Faktori rizika uključuju ekstremni stres ili anksioznost, loše navike u ishrani i psihološka stanja poput psesivno-kompulzivni poremećaj, neuroticizam i perfekcionizma.

Hronični umor: Šta može da vam pomogne?

Simptomi hroničnog umora mogu da se ublaže antidepresivima, lekovima protiv anksioznosti, kao i onima koji ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima. Ali, pokušajte da prvo rešite problem prirodnim putem. Za početak, izuzetno je važno da uvedete neke promene u život:

Štedite energiju: Usporite i ne preterujte s poslom. Cilj je održavati stabilnu, umerenu količinu aktivnosti koja uključuje redovnu vežbu.

Redukujte stres: On i te kako može pogoršati simptome hroničnog umora. Duboko, polagano disanje iz stomaka, šetnja po prirodi, kao i redovne, umerene fizičke aktivnosti učiniće čuda.

Ishrana koja se preporučuje

Izbegavajte rafinisanu hranu, šećer, kofein, alkohol i zasićene masti. Jedite više svežeg povrća, mahunarki, integralnih žitarica, proteina i esencijalnih masnih kiselina koje se nalaze u orašastim plodovima, semenkama i ribama.

Oslonite se na bilje

Bilje koje može pomoći u slučaju simptoma hroničnog umora uključuje:

Ženšen (Panax ginseng) može da povrati energiju. Često se u narodnoj medicini koristi u slučaju nesanice, depresije i hroničnog umora. Ženšen smanjuje lučenje hormona stresa i poboljšava funkciju nadbubrežne žlezde.

Ženšen takođe poboljšava moždane funkcije, poput pamćenja, koncetracije, donosi jasne misli. Zato je odličan lek i u slučaju mentalne iscrpljenosti.
Napomena: Ženšen se ne preporučuje trudinicama, dojiljama, deci, osobama koji imaju hipertenziju, onima koji piju lekove za razređivanje krvi. Ne preporučuje se ni osobama koje piju antipsihotike i antidepresive.

Ehinacea (Echinacea species) jača imunitet. Može da se uzima kao čaj, tinktura ili kapsule. Osobe koje piju lekove za lupus ili reumatoidni artritis ne bi trebalo da koriste ehinaceu.

Esencijalna ulja jasmina, mente i ruzmarina mogu da ublaže stres. Bilo da ove uljane kapi stavite u toplu kupku, u difuzer za aromaterapiju ili razblažene s baznim uljem umasirate na vrat.

 

Foto: Iona Studio / gettyimages.com