MANUKA MED: PRIRODOM PROTIV BAKTERIJSKIH INFEKCIJA

by | 26.05.2023

Prema naučnim istraživanjima ovaj med ubija 85% bakterija na ranama za samo dva sata

Prema relevatnim svetskim istraživanjama, čuveni novozelandski manuka med čisti inficirane rane. Deluje čak i na one infekcije kod kojih antibiotici nisu delotvorni.

Manuka med je priznat i od nauke

Med je poznat po svojim antimikrobnim svojstvima. Tradicionalna sredstva na bazi meda korišćena su za lokalni tretman rana još od davnina. Međutim, danas je i nauka dokazala blagotvorno dejstvo manuka meda.

Prema studiji objavljenoj u prestižnom stručnom časopisu Mikrobiologija, manuka med ima blagotvorno dejstvo u čišćenju hroničnih, inficiranih rana, ali takođe može da spreči i razvoj infekcije. Nova istraživanja donose dodatne dokaze za kliničku upotrebu manuka meda u slučaju bakterijskih infekcija, naročito onih otpornih na antibiotike.

Manuka med: Sojevi bakterija koje uništava

Manuka med deluje na tri vrste bakterija koje inficiraju rane:

  • Pseudomonas aeruginosa
  • Streptococcus piogenes
  • MRSA

Bakterije koje inficiraju rane zajedno se grupišu i formiraju tzv. ʼbiofilmoveʼ, zbog kojih lekovi ne mogu da deluju. U tom slučaju može da dođe do hronične infekcije.

Manuka med deluje na bakterije tako što sprečava njihovo pričvršćivanje za tkivo i formiraju bakterijskog biofilma. Rezultati studije pokazali su da čak veoma male koncentracije meda sprečavaju početak razvoja biofilmova. Doakzali su da 85% bakterija koje se nalaze u biofilmovima, manuka med ubija za samo dva sata.

Manuka med čak može i da bakteriju MRSA učini osetljivijom na antibiotike. U tom slučaju ovaj med bi samo pojačao dejstvo antibiotika. Pored toga, manuka med takođe štiti osetljive osobe od ovih bakterija.

Grupa naučnika sa Instituta Kardif istražila je kako manuka med na deluje na bakterije na molekularnom nivou. Ova studija otkriva da med može da poremeti interakciju između bakterije S. piogenes i ljudskog proteina fibronektina, koji se pojavljuje na površini oštećenih ćelija.

Naime, med je smanjio bakterijske površinske proteina što onemogućuje stvaranje biofilmova. Na ovaj način Manuka med takođe sprečava da akutne infekcije prerastu u hronične infekcije.

Razlika između običnog i manuka meda:

  • Samo manuka med ima snažan antibakterijski efekat.
  • Veoma je delotvoran na bakterije koje su rezistentne na antibiotike.
  • Zadržava svoju lekovitost čak i kada je razređen preko pedeset puta.
  • Na njegova lekovita svojstva ne utiču toplota i svetlost.
  • Prodire duboko u tkivo kože.

Manuka med možete da poručite OVDE.