OTEKLA STOPALA: GORKA SO REŠAVA PROBLEM

by | 26.05.2023

Ako vam otiču stopala, nabavite gorku so, ulje kleke i jabukovo sirće

OTEKLA STOPALA: GORKA SO MOŽE DA POMOGNE

Otekla stopala ili edemi nastaju zbog nakupljanja viška tečnosti. Postoji nekoliko dobrih kućnih lekova kojima možete ubrzati proces i ublažiti simptome što će vam doneti olakšanje.

Zašto nastaju otekla stopala

Bolan i neprijatan edem stopala može se javiti kod trudnica, nakon konzumiranja određenih lekova, nakon dugog stajanja na nogama, nakon višesatne vožnje.

Otok se naročito javlja na toplom vremenu i poznat je kako „toplotni edem“ jer je tada veća šansa za nakupljanje tečnosti u stopalima, potkolenicama i nožnim zglobovima. Ukoliko s eotok na nogama pogorša tokom vrelih letnih dana, odmah se javite lakaru.

Simptomi povezani s edemom obično variraju u zavisnosti od njegovog tipa i lokacije. Međutim, bol, otok i osećaj stezanja u zahvaćenom području obično su uobičajeni simptomi edema. Takođe, otekla stopala mogu da se jave u slučaju kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti.

Prirodni lekovi za otekla stopala

Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih metoda:

Kupka od gorke soli

Gorka so ili epsom ima antiinflamatorna svojstva, koja smiruje upale i pomaže da se smanji otok.

Sastojci:

  • 1 šolja gorke soli
  • Voda

Recept: Dodajte gorku su o vudu za kupanje. Opsutite se u kadi 15 do 20 minuta.

Alternativno, možete dodati pola šolje gorke soli u lavoru s mlakom vodom. Držite noge u lavoru 10 do 15 minuta. Radite ovo najmanje jednom dnevno.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima antiinflamatorna svojstva. Pored toga sadrži kalijum koji sprečava nakupljanje tečnosti.

Sastojci:

  • 2 šolje jabukovog sirćeta
  • 2 šolje tople vode

Recept: Rastvorite sireće u toploj vodi. Čist peškir potopite u rastvor, iscedite višak tečnosti. Peškirom umotaje stopala. Ostavite da deluje 5 minuta.

Potom sirće rastovrite u hladnoj vodi i ponovite postupak. Radite ovo dva puta dnevno.

Ulje kleke

Ulje kleke pokazuje antioksidativna, diuretička i detoksikaciona svojstva. Stoga, upotreba ulja kleke može pomoći u smanjenju otoka. Treba da izmasirate stopala jer masaža pospešuje cirkulaciju.

Sastojci:

  • 5-6 kapi ulja kleke
  • 30 ml baznog ulja (maslinovo ili kokosovo ulje)

Recept: Pomešajte ulja i masirajte otečena stopala pet do deset minuta. Radite ovo dva puta dnevno.

Napomena: Držite podignutu nogu 15 minuta pre masaže. To će olakšava da nakupljena tečnosti u stopalima krene prema nogama. Kao rezultat, zadržavanje vode u pogođenom području se smanjuje.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima diuretička svojstva, što pomaže organizmu da izbaci višak tečnosti. Zato je ovaj čaj savršen u slučaju emdema.

Sastojci:

  • 1 kašičica zelenog čaja
  • 1 šolja vode
  • Med

Recept: Prelijte čaj šoljom vrele vode, ostavite poklopljeno pola sata. Procedite i pijte dve do tri puta dnevno. Po želji, čaj zasladite medom.

 

Foto: Toa55 / gettyimages.com