Sedam načina da izbacite višak vode iz organizma

by | 10.11.2023
Sedam načina da izbacite višak vode iz organizma

Zadržavanje vode ili tečnosti nastaje zbog nemogućnosti tela da uravnoteži nivoe tečnosti. Saznajte kako da izbacite višak vode iz organizma.

Mnogi zdravstveni problemi, uglavnom poremećaji bubrega i srca, na primer, mogu naterati telo da zadržava tečnost, što dovodi do edema. Njegovi glavni simptomi uključuju otok i nelagodnost.

Kako da izbacite višak vode iz organizma?

Sistemi odgovorni za održavanje nivoa tečnosti uključuju cirkulatorni sistem, sistem za izlučivanje, limfni sistem i endokrini sistem. Ako dođe do problema sa bilo kojim od ovih sistema, može doći do zadržavanja vode ili edema.

Različite biljke mogu pomoći u izlučivanju vode. Supstance koje omogućavaju uklanjanje vode poznate su kao diuretici. Oni pomažu u rešavanju zadržavanja natrijuma i vode.

Bilje može pomoći da izbacite višak vode iz organizma

Evo nekoliko kućnih lekova koji mogu pomoći u borbi protiv zadržavanja vode (edema).

Pijte čaj od maslačka

Urađena je studija u kojoj su istraživači su zaključili da ekstrakt maslačka pokazuje obećavajuće dejstvo kao diuretik kod ljudi i može biti od pomoći u lečenju edema. Kuvajte jednu kašičicu čaja od korena maslačka u 2,5 dl vode oko 10 minuta. Procedite i konzumirajte najmanje tri puta dnevno.

Oprez: Maslačak može izazvati gorušicu, povećanu želudačnu kiselinu i iritaciju kože kod nekih osoba. Oni koji imaju probleme sa bubrezima, žučnom kesom ili kamenom u žuči treba da potraže savet lekara pre konzumiranja maslačka.

Čaj od peršuna

Studije su pokazale da je ekstrakt peršuna značajno poboljšao izlučivanje zapremine urina. Prelijte šoljom vode jednu kašičicu suvog peršunovog lišća u šolju vode.
Smesu prokuvajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Pijte ovaj čaj od peršuna jednom dnevno.
Oprez: Iako se peršun generalno smatra bezbednim kada se konzumira u umerenim količinama, konzumiranje prevelikih količina može biti štetno i može dovesti do štetnih efekata kao što su anemija i problemi sa jetrom ili bubrezima.

Čaj od komorača

Značajan broj istraživanja pokazuje diuretičko dejstvo tradicionalnih lekova. Jedan od njih je komorač. Prelijte jednu kašičicu semena komorača šoljom vode. Prokuvajte, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno.

Kupka s gorkom soli

Kupka sa gorkom soli deluje kao analgetik – ublažava bol i otok. Često se koristi ova ekonomična kontrola edema i savetuju ga i profesionalci. Jedna studija je zaključila da mlaka voda s gorkom soli može koristiti za smanjenje stepena edema stopala. Sipajte jednu kašiku gorke soli u lavor, dodajte toplu vodu i koristite kao kupku za stopala 20 minuta. Ovo će pomoći u ublažavanju edema i ublažavanju bolova i bolova u zglobovima.

Pripazite na ishranu

Određene izmene u jelovniku može pomoći u sprečavanju zadržavanja vode.

Povećajte unos kalijuma: Istraživači su ukazali na značaj obezbeđivanja ishrane u kojoj je sadržaj natrijuma bio nizak, a kalijuma donekle visok za lečenje edema. Štaviše, upotreba dijeta sa visokim sadržajem kalijuma izazvala je smanjenje krvnog pritiska zbog diuretičke aktivnosti kalijuma. Namirnice bogate kalijumom uključuju: avokado, smokva, banane, papaja i artičoke.

Kafa i čaj: Diuretička aktivnost kofeina je dobro poznata. Povezana je sa održavanjem ravnoteže vode i soli u bubrezima. Kofein povećava brzinu bubrežne filtracije i inhibira reapsorpciju natrijumove soli, izazivajući povećanje proizvodnje urina. Ovaj diuretički efekat kofeina može biti koristan u lečenju edema. Kofein može olakšati učestalost mokrenja i pomoći u rešavanju zadržavanja vode.

Rabizo / gettyimages.com