Kućni lekovi protiv groznice + saveti za prevenciju

by | 10.11.2023
Kućni lekovi protiv groznice

Curenje nosa i kašalj usporavaju i otežavaju svakodnevne obaveze. Ovi kućni lekovi protiv groznice ubrzavaju prolazak simptoma i deluju preventivno.

Kućni lekovi protiv groznice

Med

Med, slatka i ukusna poslastica, može biti i lek koji će vam pomoći da ublažite simptome groznice. Prema studiji, uzimanje doze meda može značajno poboljšati ukupne i pojedinačne simptome alergijskog rinitisa (AR).

Čaj od koprive

Kopriva sadrži jedinjenja uključujući adenin, nikotinamid, sinefrin i osthol, za koja je utvrđeno da imaju značajne antiinflamatorne efekte. Osim toga, pomaže da se blokira proizvodnja i oslobađanje histamina, koji su odgovorni za simptome alergije.

Štaviše, studije su pokazale da su biljni proizvodi sa antioksidativnim i antiinflamatornim efektima, kao što je kopriva, efikasni u ublažavanju glavnih kliničkih simptoma i poboljšanju kvaliteta života ljudi sa groznicom.

Čaj od sladića

Da li ste znali da koren sladića, posebno jedinjenje koje se zove glicirizinska kiselina (GA), ima neka zanimljiva svojstva koja mogu pomoći kod groznice?

Istraživanjem je utvrđeno da GA ima antialergijska svojstva, što znači da može pomoći u smanjenju alergijskih reakcija povezanih sa groznicom. To je zato što GA može pomoći u smanjenju proizvodnje antitela specifičnih za alergen kao što su IgE i IgG1, koji su odgovorna za izazivanje alergijskih reakcija.

Kako se koristi:

  • 1 kašičicu sušenog korena sladića stavite u šolju vrele vode 10 minuta.
  • Procedite i popijte čaj.

Kućni lekovi protiv groznice: Zeleni čaj

Da li ste znali da je otkriveno da zeleni čaj, posebno specifična vrsta koja se zove “benifuuki” zeleni čaj, ima potencijalne koristi za ublažavanje simptoma groznice?

Studija je takođe pokazala da dugotrajno uzimanje benifuuki zelenog čaja smanjuje potrebu za lekovima za simptome nazalnih simptoma, kao što su sprejevi za nos. Osim toga, potvrđeno je i olakšanje od simptoma kao što su bol u grlu, duvanje nosa, suze i smetnja u svakodnevnim aktivnostima.

Uključite kvercetin u svoju ishranu

Kvercetin je prirodno jedinjenje koje može pomoći kod simptoma groznice. Pripada grupi supstanci zvanih flavonoidi, a nalazi se u raznim namirnicama uključujući luk, brokoli, jabuke, bobice i čaj.

On je prepun antioksidanata koji pomažu u borbi protiv štetnih molekula u telu. Takođe ima i antialergijska svojstva, što znači da može pomoći u smanjenju simptoma polenske groznice.

Ispiranje nosa

Istraživanja pokazuju da redovno ispiranje nosa slanim rastvorom može imati pozitivan efekat na simptome groznice i kod odraslih i kod dece.

Ono može dovesti do 27,66% poboljšanja nazalnih simptoma, pružajući olakšanje od začepljenosti, kihanja i svraba. Štaviše, ispiranje nosa može pomoći u smanjenju korišćenja lekova za 62,1%, što vam potencijalno omogućava da se manje oslanjate na lekove za upravljanje simptomima.

Miljana Momirović

brizmaker/GettyImagesPlus