Kako se pravilno priprema zeleni čaj

by | 09.09.2023
Kako se pravilno priprema zeleni čaj

Detoksirajte svoj um i telo tako što ćete svakodnevno uživati u šoljici ovog aromatičnog čaja!

U zavisnosti da li se radi o listovima, filter kesicama ili pragu otrkijte kako se ispravno priprema zeleni čaj. Donosimo vam tri recepta.

Zeleni čaj poboljšava zdravlje

Zeleni čaj je jedno od najboljih zdravstvenih pića zbog svojih prednosti. Mnogi od nas su svesni njegovih prednosti i većina odustaje od pijenja ovog čaja zbog nejgovog gorkog ukusa. Procesi koje ćemo vam objasniti poboljkšaće ukus ovog napitka i pomoći da iskoristite sve prednosti koje nudi.

Ovaj zdravi napitak može se boriti protiv mnogih bolesti poput bolesti bubrega, kožnih poremećaja, gojaznosti, neurodegenerativnih bolesti i bolesti srca i smanjiti rizik od raka. Korisni antioksidansi u ovom čaju su odgovorni za sve ove prednosti.

Kako ovaj biljka utične na opšte blagostanje

Katehini u zelenom čaju su moćni antioksidansi koji su odgovorni za sve zdravstvene prednosti. Glavni katehini prisutni u zelenom čaju su epikatehin (EC), epigalokatehin (EGC), epikatehin-3 galat (EKG) i epigalokatehin-3 galat (EGCG). Ali najmoćniji katehin je EGCG jer uklanja štetne slobodne radikale kiseonika i štiti DNK od oštećenja, sprečava neograničenu proliferaciju ćelija, blokira signalne puteve raka, sprečava nakupljanje masti, štiti od mikrobnih infekcija, smanjuje umor i jača imuni sistem. žStoga je jasno da redovno pijenje zelenog čaja poboljšava vaše zdravlje na mnogo različitih načina. Dakle, bez mnogo odlaganja, dozvolite mi da vam kažem kako treba da pripremite zeleni čaj kod kuće.

Kako se pravilno priprema zeleni čaj

Pravljenje savršene šoljice zelenog čaja uključuje samo nekoliko koraka.

1. Listići zelenog čaja

Dok pripremate zeleni čaj imajte na umu da će čaj postati gorak ako se listovi čaja namoče u ključalu vodu koja je iznad 90°C. Dakle, namočite ga u vodu koja nije previše vruća. Evo koraka za pripremu zelenog čaja sa listovima.

Osnovna količina bi bila jedna kašičica za jednu šolju zelenog čaja. Kašičicu listova zelenog čaja, stavite u cediljku i ostavite po stvani. Prokuvajte vodu, ostavite da se ohladi na 80°C do 85°C (recimo oko 30-45 sekundi). Sada stavite cediljku preko šolje i prelijte vrelom vodom.

Ostavite da se čaj natapa tri minuta. Ovo je korak gde morate biti oprezni: Ne vole svi jak čaj, pa, da biste proverili da li je čaj pravog ukusa držite pri ruci kašiku i isprobajte ukus svakih 30-45 sekundi da biste saznali da li vam je ukus pravi. Izvadite cediljku s listovima čaja iz šolje i po želji kada se malo smlači zasladite čaj kašičicom meda.

2. Filter kesice zelenog čaja

Ako koristite kesice čaja, uverite se da su napravljene od nebeljenog materijala. Većina kesica čaja se izbeljuje da bi bile bele, i definitivno ne želite da izbeljivač kontaminira vaše piće bogato antioksidantima!

Prokuvajte vodu, ostavite da se temperatura spusti na 80-85 stepeni C. Stavite kesicu zelenog čaja u keramičku šolju ili onu od nerđajućeg čelika. Sipajte vodu, poklopite i ostavite da odstoji tri minuta. Sklonite poklopac i filter vrećicu. Promešajte čaj, ostavite da se smlači i uživajte u njegovom ukusu.

3. Zeleni čaj u prahu

Sipajte u šolju 1 ½ kašičice praha zelenog čaja u šolju. Prokuvajte vodu, ostavite da se temperatura spusti na

80-85 ° C. Ostavite da odstoji tri minuta, boja bi trebalo da se promeni u braon. Procedite, po želji dodajte med.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Dijana Škorić

Chiociolla / gettyimages.com