CRNI BIBER ZA MRŠAVLJENJE

by | 26.05.2023
crni-biber_crni-biber-za-mrsavljenje.jpg

Pomešajte ga u čaj, smuti, salate i doterajte liniju do savršenstva

 

Možda ćete biti iznenađeni saznanjem da možete da koristite crni biber za mršavljenje. On je nikokaloričan, bogat je zdravim mastima, vitaminima, mineralima, dijetalnnim vlaknima. Zato vam može pomoći da ostvarite svoj cilj.

Na koji način se korsiti crni biber za mršavljenje

Želite vitku figuru i da izgledate super fit? Počnite da dodajete crni biber u svoju ishranu. Naučnici su otkrili da crni biber sadrži aktivni sastojak zvan piperin koji ubrzava metabolizam masti, smanjuje stvaranje masnih ćelija i povećava bioraspoloživost hranljivih materija. Crni biber možete koristiti na više načina:

a. Ulje crnog bibera

Kupite 100% čisto ulje crnog bibera i promešajte jednu kap ovog ulja u čaši vode. Pijte pre doručka.

b. Čaj s crnim biberom

Skuvajte čaj po želji, dodajte ½ – 1 kašičicu sveže mlevenog crnog bibera i popijte pre doručka. To je fitnes tajna i ključ za zdrav način života.

c. Piće s crnim biberom

Dodajte crni biber u soku od povrća ili voća. Ovo takođe poboljšava funkciju creva.

d. Konzumirajte direktno

Crni biber možete konzumirati direktno žvakanjem 2-3 crnog bibera u zrnu svakog jutra.

Doziranje

Možete konzumirati 1-2 kašičice crnog bibera svakog dana. Ako niste navikli na previše crnog bibera, postepeno povećavajte dnevnu dozu. Nemojte konzumirati više od ove količine jer može da izazove gastrointestinalne probleme.

Čaj od crnog bibera i ulje crnog bibera (razblaženo s šoljom vode) treba piti pre doručka. Takođe, ako više volite da žvaćete crni biber u zrnu, popijte ga ujutru nakon napitka za detoksikaciju ili doručka. Možete popiti čašu soka od povrća ili voća sa crnim biberom uveče ili posle ručka. Takođe možete dodati malo crnog bibera kada kuvate ručak ili večeru za jedinstven ukus i zdrav obrok.

Jednostavni recepti za mršavljenje

Crni biber i med

Ova mešavina je odlično sredstvo za detoksikaciju ukoliko se pije ujutru. Med poboljšava ukus, a takođe je i potencijalni antidijabetički agens.

Sastojci:

  • 1 šolja vode
  • 1 kašičica meda
  • ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera

Priprema: U šolju proključale vode dodajte biber. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte med, promešajte i popijte.

Smuti od crnog bibera i kelja

Ovo je zdrava i brza opcija za doručak. Kelj je popularno poznat po svojoj sposobnosti da pomogne u gubitku težine. Takođe snižava nivoa glukoze nakon obroka i na taj način sprečava dijabetes. Limeta je odličan izvor vitamina C i jača imunitet.

Sastojci:

  • 1 šolja grubo seckanog kelja
  • 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
  • ½ soka od limete

Priprema: Izblendajte kelj i sipajte ga u čašu. Dodajte sok od limete i crni biber.

Dobro promešajte i popijte.

Takođe, srni biberom začinite jela ili ga dodjte u salate.

 

Foto: Inna Tarasenko / gettyimages.com