OČISTITE TELO OD PARAZITA

by | 08.08.2023

Različiti paraziti mogu inficirati crevni trakt, što dovodi do raznih poremećaja varenja poput zatvora, dijareje, povraćanja i malaksalosti

OČISTITE TELO OD PARAZITA

Očistite telo od parazita ishranom isključujući naminirce koji hrane parazite (kao što su šećer i žitarice) i konzumiranje više hrane koja je antiparazitska, odnosno naminrnice bogate antioksidansima.

Kako da očistite telo do parazita

Paraziti su organizmi koji živi na ili u domaćinu i hranu dobija od ili na račun svog domaćina. Što je još gore, paraziti mogu izazvati bolest. Određene vrste bolesti koje izazivaju ovi organizmi se lako leče, dok se neke ne.

Postoje tri glavne klase parazita koji mogu izazvati bolest kod ljudi: protozoe, helminti i ektoparaziti, a oni mogu da izazovu infekcije. Ljudi se mogu zaraziti parazitima preko kontaminirane hrane i vode, nedovoljno termički obrađeno meso, kao i neopranim voćem i povrćem, kao i lošom higijenom ruku.

Takođe, paraziti se najčešče dobijaju i na putovanjima. Osoba zaražena parazitima imaće probavne tegobe, zatvor, dijareju, nadimanjem mučninu, iritacija kože, osip…

Očistite telo od parazita: Hrana koju treba da jedete

Dijeta za čišćenje parazita pomaže u eliminisanju štetnih organizama koji žive u probavnom sistemu. Izbegava se šećer, žitarice i uglavnom voće.

Na primer, za doručak umesto smutija od bobičastog voća napravite smuti s kokosovim mlekom i čia semenkama. Za ručak napravite obrok salatu, a za večeru pripremite organsko meso i udvostručite povrće.

U eliminisanju parazita odlične su semenke bundeve, kao i bundevino ulje. Ono sadrži snažne antioksidante i druga jedinjenja koja eliminišu parazite iz creva.

Jedite do jedne šoljice semenki bundeve dnevno – na primer, dodajte ih u smuti ujutro i još pola šolje popodne. Ulje možete da dodajete u salate.

Ove namirnice uništavaju parazite:

Beli i crni luk: Jačaju imunitet i imaju antiparazitske efekte zbog svojih jedinjenja sumpora i antioksidanata koji mogu da unište patogene organizme.

Bilje: Određene biljke, poput origana i đumbira, mogu imati antibakterijsko i antiparazitsko dejstvo jer pomažu u povećanju proizvodnje želudačne kiseline, koja može ubiti parazite i sprečiti infekcije.

Ananas, papaja i njihovi sokovi: Ovo voće sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju proizvodnje proinflamatornih citokina koji mogu dovesti do upale debelog creva. Sokovi ovog voća takođe mogu imati antiparazitske efekte.

Kokosovo ulje: Ima antibakterijska i antimikrobna svojstva.

Hrana bogata probioticima: Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem probiotika poput kefira, kiselog kupusa i jogurta može zadržati parazite pod kontrolom i poboljšati zdravlje creva.

Izbegavajte ove namirnice:

Šećer: On hrani parazite u crevima i može da prouzrokuje upalne procese.

Prerađena hrana: Slabi imunitet i teže se razgrađuje.

Alkohol: Ometa funkciju imunološkog sistema.

Pšenica: Mnoge žitarice, posebno one koje sadrže gluten, mogu se brzo razgraditi u šećer i izazvati upalu creva.

Svinjetina: Potencijalno može biti kontaminirana parazitima.

Napomena

Nisu sve ove navedene namirnice bezbedne za svaku odobu. Budite pažljivi ako već uzimate neku medicinsku terapiju i zato se obavezno posavetujte s lekarom.

Foto: Sorapop / gettyimages.com