KAKO OBUZDATI ŽUDNJU ZA HRANOM I ŠEĆEROM?

by | 09.08.2023
kako-obuzdati-zudnju-za-hranom-i-secerom_kako-obuzdati-zudnju-za-hranom-i-secerom.jpg

Saznajte kako da kontrolišete apetit i ne posegnete za nezdravim namirnicama

 

Kao što je to slučaj s cigaretama i alkoholom, teško je obuzdati žudnju za hranom i šećerom. Ali, ne brinite jer postoje neki jednostavni trikovi koji vam mogu pomoći u tome.

Kako obuzdati žudnju za hranom?

Ona se može definisati kao intenzivna i nekontrolisana želja da se jedu određene vrsta namirnica – uglavnom ona industrijski prerađena s visokim sadržajem šećera. Ova želja obično traje samo 3-5 minuta. Međutim, svaki pojedinac doživljava žudnju na drugačiji način.

Šta uzrokuje žudnju za hranom?

Određeni delovi mozga koji kontrolišu pamćenje i osećaj nagrade i zadovoljstva odgovorni su za ovu pojavu. Takođe, postoje neki faktori koji mogu da povećaju obu želju:

  • Hormonski disbalans (serotonin, endorfin i leptin)
  • Promene raspoloženja
  • Trudnoća

Žudnja takođe može biti selektivna i neselektivna. Selektivna žudnja je obično za ličnim favoritom pojedinca – poput njihovog omiljenog sladoleda. Neselektivna žudnja je želja da se jede sve i svašta.

U nekim slučajevima, žudnja za hranom može biti uzrokovana i hranljivim sastojcima koji vašem telu nedostaje. Na primer, kada konzumirate šećer ili bilo šta slatko, šećer koji ulazi u telo blokira apsorpciju određenih minerala kao što su kalcijum i magnezijum. Nedostatak ovih mikronutrijenata dovodi do toga da žudite za više slatke hrane.

Žudnja za hranom: Zdrava aletrnativa

Evo nekoliko zdravih alternativa za hranu za kojom ljudi najviše žude!

  • Čips: Zamenite ovu slanu užinu zdravim namirnicama kao što su orasi ili kokice.
  • Čokolada: Ako želite čokoladu, uzmite bademe. Ili kockicu tamne čokolade koja se saAko vam se čini da ništa ne funkcioniše, možete uzeti malo tamne čokolade bez mleka koja se sastoji od 70% kakaa.
  • Slatkiši / peciva: Konzumirajte sveže celo voće kao što su breskve i dinja. Suvo voće kao što su suve šljive i suvo grožđe će takođe pomoći.
  • Gazirana voda: Ako žudite za slatkim gaziranim pićem, popijete malo gazirane vode s malo soka od pomorandže ili limuna.
  • Sir: Možete se izboriti sa žudnjom za sirom konzumiranjem sira s niskim sadržajem masti i malo natrijuma.

Kako sprečiti žudnju za hranom

Ako pazite na liniju i ako ste na određenoj dijetu, ovi saveti mogu da vam pomognu:

Pijte vodu

Ako osetite glad odmah posle običnog obroka, možda nije u glad u pitanju nego žeđ. Zato što i glad i žeđ mogu izazvati vrlo slične senzacije u umu. Stoga je pijenje dovoljno vode i staranje o tome da je telo dobro hidrirano ključno za izbegavanje neželjene žudnje.

Konzumirajte više proteina

Zdrava ishrana koja se sastoji od proteina kao što su nemasno meso i morski plodovi takođe može pomoći u smanjenju žudnje za hranom.

Borite se protiv stresa

Stres takođe može izazvati epizode prejedanja – što može dovesti do gojaznosti.

Dobro se naspavajte

Dovoljno sna je još jedan način koji vam može pomoći da kontrolišete svoju žudnju. Dobar noćni san može pomoći u smanjenju nivoa kortizola (hormona stresa), što zauzvrat može obuzdati želju za hranom.

Pravilni obroci

Pravilni obroci (bez preskakanja doručka, ručka ili večere) takođe mogu pomoći u borbi protiv čestog osećaja gladi.

Žvakaća guma

Žvakaća guma je prirodan način koji može pomoći da zaustavite vašu želju za hranom.

Ovo su bili neki od jednostavnih saveta koji vam mogu pomoći da izbegnete pejedanje, držite kilažu pod kontrolom i što će naravno doprineti zdravom načinu života.

Foto: yacobchuk / gettyimages.com