BOSILJAK + LED + MED = OLAKŠANJE POSLE UJEDA KOMARCA

by | 11.07.2021

 Ako ste pristalica prirodnih rešenja, donosimo  jednostavne i brze recepte kako da ublažite svrab nakon ujeda insekata

 

 Prva pomoć nakon ujeda insekata krije se u prirodi. Primenite neko od ovih rešenja za trenutno olakšanje.
Na mesto gde vas je insekt “gricnuo” stavite kockicu-dve leda, jer će hladan oblog “zalediti” nerv, čime će svrab i peckanje uminuti. Niske temperature i led mogu smanjiti upalu, a hladnoća “umrtvljuje” kožu, što vam može pružiti trenutno, ali kratkotrajno olakšanje. Ne ostavljajte led direktno na mesto ujeda (umotajte kockice leda u peškir), duže od pet minuta jer može oštetiti kožu.

 Ako vas komarac ujede dok ste u stanu, odmah utrljajte malo meda ili istrljajte mesto ujeda  limunom i bol će nestati.

 Soda bikarbona pomaže i u ovom slučaju, jer sadrži alkalnu komponentu. Napravite pastu sa  kašikom sode bikarbone i ½ kašike vode kako biste smanjili oticanje i svrab. Nanesite na ubod i ostavite da stoji 10 minuta zatim isperite.

 Možete da stavite i malo paste za zube, zato što ona hladi kožu i ublažava svrab.

Bosiljak je takođe od pomoći jer sadrži timol i kamfor koji umanjuju peckanje, pa listić ove aromatične biljke stavite direktno na ujed. 

Za aloe veru se pokazalo da ima protivupalna svojstva i može pomoći u zarastanju lakših rana ili smirivanju infekcija. Zbog toga se može koristiti i za ubode insekata.

Da biste to ostvarili isecite biljku na pola, i komadić unutrašnjosti koja podseća na gel nanesite na područje ujeda. Ostavite da se osuši i prema potrebi nanesite ponovo.

 Saveti sa društvenih mreža

Društvene mreže obiluju savetima za sve sfere života, a oni uključuju i rešenja za svrab koji izaziva ubod komarca. Jedan od predloga jeste upotreba sapuna kojim treba premazati mesto uboda, drugi opet kažu kako će prskanje mesta uboda parfemom ili dezedoransom koji sadrži alkohol rešiti problem.
Neki ljudi imaju blagu reakciju na ubode komaraca koji se povuku za nekoliko dana, ali drugi mogu doživeti ozbiljniju reakciju koja traži lekarsku intervenciju. Takođe, ubod komarca može izazvati i alergijsku reakciju i zato, ako osetite poteškoće s disanjem, obratite se lekaru.