Čaj od koprive, breze i ruzmarina: Biljni lekovi za mononukleozu

by | 27.06.2024
Čaj od koprive, breze i ruzmarina: Biljni lekovi za mononukleozu

Ova tegoba se često javlja tokom leta, a inkubacija traje od četiri do osam nedelja, nakon čega se javljaju prvi simptomi. Biljni čajevi su prirodni lekovi za mononukleozu koje vredi isprobati.

Mononukleoza ili ”bolest poljupca” zarazno je virusno oboljenje, čiji su simptomi povišena telesna temperatura, uvećani limfni čvorovi i upala grla. ”Ciljna” grupa su adolescenti i
mlađi odrasli ljudi, ali se javlja i kod dece.

Priorodni lekovi za mononukleozu

Mononuklepoza se prenosi se pre svega kapljično, ali i korišćenjem istog pribora za higijenu, kao i prljavim rukama. Često se javlja tokom leta, a inkubacija traje od četiri do osam nedelja, nakon čega se javljaju prvi simptomi – malaksalost, gubitak apetita i povišena temperatura.

Kod male dece, infekcija obično prolazi bez tipičnih simptoma, ali i posledica, tako da se bolest često i ne otkrije ili se poistoveti sa običnom ukoliko se ovim virusom zaraze odrasli, u većini slučajeva javlja se otok lica, a teška upala grla najčešći je razlog da se potraži pomoć lekara. U ekstremnim slučajevima mogu se javiti teška oštećenja jetre i slezine, pa su zato najbolji lek protiv mononukleoze odmor i konzumiranje čajnih mešavina za jačanje
organizma.

Čajevi kao lekovi za mononukleozu

Lečenje mononukleoze je simptomatsko, što znači da se medikamentima leče posledice infekcije – upala grla i visoka temperatura. U većini slučajeva bolest prolazi sama od sebe: upala grla nakon nedelju dana, povišena temperatura za dve nedelje, dok će otok limfnih čvorova splasnuti za tri nedelje. Međutim, malaksalost i bezvoljnost mogu potrajati i nekoliko meseci.

Zato se bolesnicima preporučuje mirovanje i uzimanje većih količina tečnosti, kako bi se organizam što uspešnije izborio sa virusnom infekcijom. Iako tradicionalna medicina nema leka za ovu zaraznu bolest, upotrebom lekovitog bilja mogu se ublažiti tegobe i sprečiti komplikacije.

Hladni napitak od šipka

Da bi se sačuvalo što više vitamina C, treba pripremiti hladni napitak od plodova šipka. Šaku
suvih plodova šipka potopiti u 250 ml vode i ostaviti da odstoji sat i po vremena. Povremeno
mešati. Napitak procediti, zasladiti medom i popiti.

Čaj od koprive

U litar ključale vode staviti 5 velikih kašika sitno iseckanog mladog lista koprive. Ostaviti da stoji poklopljeno 3 sata. Procediti i piti po 2 dl posle svakog obroka.

Mešavina na bazi breze

Po 1 veliku kašiku sitno iseckanog lista breze, nane i maticnjaka staviti u pola litra kljucale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti, zasladiti medom i piti u gutljajima.

Mešavina na bazi nane

Po 1 veliku kašiku sitno iseckanog lista nane, matičnjaka i cveta zove staviti u pola litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Mešavina na bazi ruzmarina

Po 1 veliku kašiku sitno iseckanog lista ruzmarina, lista i cveta hajdučke trave i lista i ploda komorača staviti u 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti, zasladiti i piti po
2 dl pre doručka, ručka i večere. Piti 5 dana.

svf74 / gettyimages.com