Etarska ulja smanjuju otok slezine: Saznajte kako se koriste 

by | 09.07.2024
Etarska ulja smanjuju otok slezine: Saznajte kako se koriste 

Etarska ulja pojedinih biljaka ne pomažu samo u slučaju otečene slezine  − već se preporučuju kao prirodno sredstvo za jačanje i bolji rad celog limfnog sistema.

Slezina je zadužena za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u toku embrionalnog razvoja, a kasnije se u njoj skladište i odstranjuju stari, oštećeni eritrociti. Uz to, slezina proizvodi limfocite,
ćelije krvi koje stvaraju antitela i na različite načine učestvuju u imunološkom sistemu. Zato
dobra funkacija slezine ima ključnu ulogu u sprečavanju infekcija i odbrani čitavog organizma − uništava uzročnike mnogih bolesti i štetne materije koje ulaze u krvotok.

Šta uzrokuje otok slezine?

Kada dođe do uvećanja slezine ili splenomegalije, remete se i njene osnovne funkcije. U
najvećem broju slučajeva uvećanje je posledica drugih bolesti koje nisu direktno povezane s
ovim organom. To mogu biti virusne infekcije, poput korone, bolesti izazvane bakterijama
i parazitima, metabolički poremećaji, ciroza jetre i druga oboljenja koja utiču na jetru.

Potom razlog mogu da budu leukemija i limfom, autoimuna oboljenja (lupus, reumatoidni artritis), različiti tipovi hemolitičkih anemija ili stanja koje karakteriše prerano uništavanje crvenih krvnih zrnaca u krvotoku. Splenomegalija se može javiti i kad kroz slezinsku venu ne protiče dovoljno krvi, kao i usled povreda.

Simptomi uvećane slezine

Simptomi bolesti mogu potpuno izostati, ali ukoliko se jave, najčešće se manifestuju u vidu bola u levom gornjem delu stomaka, koji se može proširiti i na levo rame, bolova
u leđima u području slezine, malaksalosti, umora, preznojavanja, anemije, čestih infekcija
i osećaja sitosti nakon unosa male količine hrane, što se dešava kada slezina pritiska stomak.

Terapija esencijalnim uljima

Esencijalna ulja pojedinih biljaka ne pomažu samo u slučaju splenomegalije − već se preporučuju kao prirodno sredstvo za jačanje i bolji rad celog limfnog sistema, ali i digestivnog trakta. Podstiču organizam da izbaci višak tečnosti i izbori se s infekcijama, poboljšavajući cirkulaciju i ublažavajući bolove.

U slučaju oticanja limfnih čvorova savetuje se upotreba etarskih ulja: limuna, origana, čempresa, smirne, limunove trave, ulja navedenih biljaka pomešati s nosećim uljem (kokosovim, maslinovim, bademovim…) – tako da se ne napuni flašica od 10 mililitara. Dva do tri puta dnevno utrljavajte ulje u deo stomaka gde se nalazi slezina. Tako ćete podstaći cirkulaciju i smanjiti otoke.

Šta još može pomoći?

Od začinskih biljaka koje mogu biti podrška u lečenju slezine izdvajaju se đumbir, kurkuma, crni biber, maslačak, crna melasa, beli luk. Đumbir i beli luk prednjače zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, jer smanjuju upalu i oticanje, a maslačak se tradicionalno
koristi za lečenje različitih oboljenja jetre i slezine.

Crna melasa može se i preventivno koristiti kao podrška funkciji slezine na svakodnevnom nivou. Ako ipak dođe do uvećanja, melasa će delovati kao melem koji ublažava dubinske bolove u predelu ovog organa. U slučaju da sumjnate na tegobe slezine važno je da se obratite lekaru za pomoć. Takođe, ukoliko vam je dijagnostikovana ova tegoba, konsultujte lekara pre upotrebe biljnih lekova.

Madeleine_Steinbach / gettyimages.com