Čitanje i skorlovanje na telefonu dok sedite na toaletnoj šolji može da vam ugrozi zdravlje

by | 30.05.2024
Čitanje i skorlovanje na telefonu dok sedite na toaletnoj šolji može da vam ugrozi zdravlje

Provođenje previše vremena u toaletu može dovesti do tegoba sa pražnjenjem creva, hemoroidima, svrabu, krvarenju i drugim tegobama – sve to može da vam ugrozi zdravlje.

S obzirom na rasprostranjenost mobilnih telefona u našim životima, nije šokantan podatak mnoge osobe nose sa sobom mobilni telefon u toalet. Ovajvtrend je naročito popularan kod  pripadnika Z generacije i milenijalaca.

Kako mobilni telefon u toaletu može da ugrozi zdravlje?

Zašto je mobilni telefon opasan u toaletu? Prvenstvneno zato što dok skrolujete i čitate sadržaje povešćete više vremena na toaletnoj šolji nego što je potrebno. Za razliku od sedenja u stolici, koja vam daje podršku, sedenjem na taletnoj šolji visi donji deo zadnjice. Ovo omogućava rektalnom tkivu da se opusti i padne.

4 načina na koji čitanje na toaletnoj šolji može da ugrozi zdravlje

Provođenje previše vremena u toaletu može dovesti do ovih tegoba:

1. Veća je verovatnoća da ćete dobiti hemoroide

Verovatno ste videli reklame u kojima se reklamiraju tretmani za hemoroide, koji se obično opisuju kao osećaj svraba oko anusa. Ali šta su oni tačno? Svi imamo hemoroide, a to su grupe vena usidrenih tkivom koje oblaže naš analni kanal. “Oni nam pomažu da održimo kontinenciju zatvaranjem anusa i sprečavanjem curenja.

Kada predugo sedite na toaletu, izlažete svoje rektalno područje fokusiranom, direktnom pritisku, posebno ako se naprežete da biste imali pražnjenje creva. Ovaj pritisak zatvara hemoroidne vene tako da se krv nakuplja u njima i uzrokuje njihovo izbočenje, slično kao što se krvni sudovi u vašoj ruci izboče kada se manžetna za krvni pritisak stegne oko vašeg bicepsa.

Pored toga, kako starite, tkiva koja ublažavaju vene mogu oslabiti. Mogu da postanu diskete i veća je verovatnoća da će vam smetati i viriti. Ovo izbočenje je ono na šta ljudi misle kada koriste izraz “hemoroidi“.

2. Može uzrokovati zatvor

Zvuči kontraintuitivno, ali previše provedenog vremena na toaletnoj šolji može dovesti do zatvora. Razlog? Čitanje dok pokušavate da ispraznitre creva može zbuniti vaše telo jer misli da treba da se odmara. Vežbate svoje telo da sedenje na toaletu znak da treba da pomera creva.

Što duže stolica stoji u debelom crevu, postaje suva i tvrđa. Ako predugo odlažete pražnjenje creva, možda ćete primetiti da se više naprežete jer je teško i to može dovesti do pucanja sluznice analnog kanala.

Obično možete ublažiti konstipaciju kod kuće, tako što ćete piti puno tečnosti kako biste održali stolicu mekom, povećali unos vlakana i svakodnevno vežbali.

3. Fisura analnog kanala

Iako hemoroidi povremeno mogu da boli i krvare, fisure su izvor većine analnih bolova i krvarenja. Ako imate tvrdu stolicu, ona može pokidati sluznicu analnog kanala. Ovaj rez se zove fisura. (Stolica iz koje viri nešto oštro, poput oraha, takođe može dovesti do pukotine.)

4. Ispadanje rektuma iz anusa

Rektum može da ispadne prilikom naprezanja i onda se vrati sam. Ponekad možete ručno da je gurnete nazad, a ponekad izađe i ostane napolju. Ovo stanje se najčešće primećuje kod starijih odraslih žena koje su imale više vaginalnih porođaja, a povrh toga imaju problem sa crevima zbog čega sede ili naprežu u toaletu, kao što su česti zatvor ili dijareja.

Koliko zapravo treba da provedete vremena na toaletnoj šolji?

Ne postoji čvrsto pravilo, ali pražnjenje creva ne bi trebalo da traje više od nekoliko minuta. Ako imate potrebu za nuždom, poslušajte poziv u razumnom vremenskom periodu. Sedite na toalet, ispraznite creva na efikasan nači i odmah ustanite. Ovo je urođen, prirodan proces i vaše telo bi trebalo da bude u stanju da to uradi.

REKLAMA

YakobchukOlena/ gettyimages.com