Prirodni laksativi: Vodič za bezbedne i efikasne lekove za opstipaciju

by | 24.05.2024
Prirodni laksativi: Vodič za bezbedne i efikasne lekove za opstipaciju

Opstipacija je bolno i neprijatno stanje. Olakšanje se može naći kroz način života, promene u ishrani. Ali, brzu i efikasnu pomoć mogu da ponude prirodni laksativi. 

Saznajte šta su to prirodni laksativi, koje su njihove potencijalne prednosti i kako ih dodati u svoj svakodnevni život. Takođe ćemo pokriti ključne bezbednosne tačke i rizike koji se javljaju prilikom njihovog korišćenja. Ovo će vam omogućiti da donesete najbolju odluku kada je u pitanju opstipacija.

Šta su to prirodni laksativi?

Laksativi su supstance koje mogu pomoći u ublažavanju opstipacije. Dolaze u mnogim oblicima, kao što su pilule, praškovi i tečnosti. Takođe se mogu naći u hrani i uljima. Glavni cilj je omekšavanje stolice i pokretanje creva.

Laksativi deluju na različite načine, ali svi imaju isti cilj – pražnjenje creva. Neki mogu pomoći tako što će vam unutrašnjost creva učiniti glatkom ili naterati debelo crevo da deluje. Ove radnje pomažu stolici da efikasnije prođe kroz creva.

Vrste laksativa:

  • Laksativi koji formiraju masu povećavaju veličinu stolice, čineći ih lakšim za izlučivanje.
  • Omekšivači stolice uvlače vodu u creva, kako bi omekšali stolicu za lakši prolaz.
  • Laksativi za podmazivanje pokrivaju površinu stolice i čine je klizavom za lakši prolaz.
  • Osmotski laksativi uvlače vodu u creva. Zatim olakšavaju pražnjenje creva čineći stolicu glomaznijom.
  • Stimulativni laksativi izazivaju kontrakciju creva. Oni ubrzavaju kretanje stolice.
  • Postoje i prirodne laksativne alternative koje mogu pružiti istu vrstu olakšanja.

Prirodni laksativi za ublažavanje opstipacije

Hajde da istražimo prirodne načine korišćenja prirodnih laksativa kod kuće koji vam mogu pomoći da se nosite sa zatvorom. Postoji mnogo izbora kao što su ulja, promene u ishrani, probiotička hrana i biljni laksativi. Najbolja opcija zavisi od vaših potreba i želja.

Hrana bogata vlaknima najbolji su prirodni laksativi. Oni mogu pomoći u borbi protiv zatvora. Evo nekoliko namirnica bogatih vlaknima koje je dobro uključiti u svoje dnevne obroke:

1. Čia semenke kao prirodni laksativ

Čia semenke su bogate vlaknima. One upijaju vodu i formiraju gel, koji može omekšati stolicu i poboljšati redovno pražnjenje creva.

2. Bobičasto voće

Bobice kao što su jagode, borovnice i kupine su prepune vlakana. Jedenjem bobičastog voća možete poboljšati učestalost stolice, konzistenciju stolice i smanjiti gasove.

3. Mahunarke

Mahunarke kao što su pasulj, leblebija, sočivo i grašak bogate su vlaknima. Ona mogu poboljšati oblik stolice i funkciju creva. Osim toga, nude prebiotike, koji hrane dobre bakterije u vašem probavnom sistemu.

4. Laneno seme

Laneno seme je bogato i rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima. Ovo čini stolicu glomaznijom i održava redovno pražnjenje creva. Jedna kašika lanenog semena ima oko 3 g vlakana. Laneno seme možete lako dodati u svoje smutije, salate ili peciva.

5. Lisnato povrće

Lisnato povrće poput spanaća, kelja i zelja je puno vlakana i drugih hranljivih materija. Konzumiranje ovog zelenila čini vašu stolicu glomaznijom i povećava pokrete creva. Osim toga, sadrže magnezijum, koji uvlači vodu u debelo crevo i omekšava stolicu.

6. Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima i mogu smanjiti zatvor. Sadrže pektin, vrstu vlakana koja omekšava stolicu i ubrzava njihov prolazak kroz creva.

7. Ovsene mekinje

Ovsene mekinje se dobijaju iz spoljašnjeg sloja zrna ovsa. Bogat je vlaknima i pomaže u održavanju zdravog sistema za varenje. Jedna šolja sirovih ovsenih mekinja je upakovana sa 14,5 g vlakana.

8. Suve šljive

Suve šljive su poznate po visokim nivoima vlakana i sorbitola što ih čini prirodnim laksativom. Oni mogu da povećaju učestalost stolice i poboljšaju njenu konzistenciju, pokazujući se kao potencijalno efikasan lek za zatvor.

9. Kivi

Kivi ne samo da ima vlakna već i druge enzime koji pomažu varenje. Jedan kivi nudi skoro 2,3 g vlakana, što može podržati zdravo pražnjenje creva i opšte zdravlje probave.

Wiktory / gettyimages.com