Da li ste znali da je kora jabuke je eliksir zdravlja? Napravite prah koji ćete uvek imati pri ruci

by | 26.11.2023
Kora jabuke je eliksir zdravlja

Kora jabuke na neverovatne načine može da poboljša kvalitet života. Prepuna antioksidansa, vitamina i vlakana, donosi brojne zdravstvene prednosti.

Da li ste ikada čuli frazu: „Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od vaše kuće?“ Pridružite nam se na ovom putovanju i saznajte zašto je ova poslvica istinita.

Iako je za mnoge ljude mesnati, unutrašnji deo jabuke najatraktivniji i verovatno najukusniji deo, zapravo kora sadrži neke moćne antioksidante i hranljive sastojke koji imaju dobro poznate zdravstvene prednosti.

Kora jabuke unapređuje zdravlje

Dostupna su mnoga istraživanja koja pokazuju da ishrana bogata voćem i povrćem može smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Glavni razlog za to je taj što je biljna hrana bogata fitokemikalijama – prirodnim biljnim jedinjenjima – uključujući polifenole, flavonoide i karotenoide.

Nutritivne vrednosti 

Jabuke su posebno bogat izvor fitokemikalija, popularan su izbor hrane širom sveta i povezuju se sa nižom učestalošću nekih karcinoma, srčanih bolesti, astme i dijabetesa. One, zapravo sadrže preko 60 različitih fenolnih jedinjenja, a sama kora sadrži veći nivo polifenola od mesa ili jezgra. U budućnosti razmislite dvaput pre nego što bacite koru od jabuke jer biste takođe mogli da bacite obilje zaliha: Vitamina A, C i K, kalcijuma, kalijuma, vlakana, beta-karoten i 5 glavnih polifenolnih grupa (hidroksicimetne kiseline, flavan-3-oli, flavanoli, antocijanini i dihidrohalkoni).

Kako kora jabuke utiče na vitalnost?

Jabuke i njihova kora mogu igrati kritičnu ulogu u održavanju oksidativnog stresa na odstojanju promovisanjem dobrog zdravlja. Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidanata. Ako postoji povećanje slobodnih radikala, to može izazvati oštećenje DNK, proteina i masnog tkiva u telu, što dovodi do upale i dovodi do širokog spektra hroničnih bolesti. Dakle kora od jabuke može da pomogne kada se radi o nekoliko stanja:

Zdravlje srca

Sprovedeno je nekoliko studija koje procenjuju prednosti jabuka na zdravlje srca. Prema Shehzadi et al. (2020), antocijanini i kvercetin prisutni u kori jabuke mogu imati efekte na smanjenje krvnog pritiska. Naučnici su otrkili da je konzumacija jabuka povezana sa manjim rizikom od trombotičnog moždanog udara. Jedinjenje kvercetin, koje je povezano sa mnogim od ovih prednosti za zdravlje srca, nalazi se skoro isključivo u kori jabuke.

Prevencija teških  oboljenja

Rak je vodeći uzrok smrti širom sveta i stoga je traženje načina da se pomogne u sprečavanju raka ključno. Prema studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Kornel 2007. godine, kora jabuke sadrži neka moćna jedinjenja koja mogu da inhibiraju ili ubiju ćelije raka u laboratoriji. Studija je otkrila da ova jedinjenja, nazvana triterpenoidi, imaju antiproliferativne efekte protiv ćelija raka u jetri, debelom crevu i dojci. Pokazalo se da jabuke imaju treću najveću antiproliferativnu aktivnost u poređenju sa 11 drugih voća koje se obično jedu iza brusnica i limuna.

Smanjuje rizik od dijabetesa

U studijama s životinjskim modelima, ekstrakt kore jabuke je pokazao potencijal za upotrebu kao terapeutska intervencija za lečenje dijabetičke periferne neuropatije (oštećenja nerava). Štaviše, ista studija je otkrila da primena topikalnog hidrokoloidnog filma koji sadrži između 5 i 20% ekstrakta kore jabuke na rane sa dijabetesom značajno smanjuje površinu rane. Finska studija iz 2002. takođe je otkrila da je povećanje unosa kvercetina (flavonoida koji se nalazi u kori jabuke) povezano sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Mikrobiom creva

U studiji iz 2019. objavljenoj u Frontiers in Microbiologi, istraživači su otkrili da jabuke sadrže 1755 različitih vrsta bakterija. Bakterije koje se nalaze u jabukama mogu pomoći da mikrobiota creva bude raznovrsna i zdrava. U stvari, mnogi od sojeva koji se nalaze u jabukama bili su probiotici poput Lactobacillus i članovi roda Firmicutes, tako da pomažu u održavanju zdravlja creva.

Jabuke sadrže vrstu rastvorljivih vlakana koja se nazivaju pektin i koje mikrobi u crevima mogu koristiti kao izvor energije. Nerastvorljiva vlakna koja se nalaze u jabukama pomažu u održavanju kretanja stvari kroz vaš gastrointestinalni trakt tako što daje masu, uvlači vodu u vašu stolicu kako bi se lakše prošla i pomaže da se hrana brzo kreće kroz trakt.

Šta je prah od kore jabuke?

Ako želite da uvek imate pri ruci kore jabuke, onda je najbolje da napravite prah. Možete ga dodati u smutije, doručak ili neko drugo jelo. Osim toga, pomaže da se zdravlje održi u vrhunskom stanju.

Osušite koru jabuke u dehidratoru ili rerni na veoma niskoj temperaturi (ispod 100°C ), oko tri sata. Ostavite kore da se ohlade i sameljite ih u mlinu za kafu.
Prosejati kroz cediljku sa finom mrežom. Prah čuvajte hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Alena Bogdanova / gettyimages.com