Crne jabuke su riznica vitamina i minerala: Saznajte kako utiču na zdravlje

by | 01.06.2024
Crne jabuke su riznica vitamina i minerala: Saznajte kako utiču na zdravlje

Crne jabuke imaju visok sadržaj vitamina C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema. Takođe, mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca.

Jabuke osvajaju srca svojom raznolikošću, hranljivim sastojcima i potencijalnim zdravstvenim prednostima. U ovom članku ćemo se pozabaviti poreklom, nutritivnim sastavom, mogućim zdravstvenim prednostima i kulinarskom upotrebom retke i skupe crne jabuke crnog dijamanta koja je nedavno došla u centar pažnje.

Ono što crne jabuke čini veoma traženim je njihovo primamljivo hrskavo i sočno meso. Grickanje ovih jabuka je radosna gozba za čula. Nijedna druga vrsta jabuke nema slično hrskanje. Ove jabuke su slatke i jake sa blagim nagoveštajem ukusa bobičastog voća. Njihov prirodno visok sadržaj šećera izdvaja ih kao slađe od drugih vrsta jabuka.

Šta su crne jabuke?

Retka vrsta crne jabuke ( black diamond apple) se ne može naći u uobičajenim marketima kao ostale vrste jabuke. Ona raste u visovima planine Ningči na Tibetu. Njegov intrigantan spoljni sloj tamnoljubičaste do crne boje izdvaja ga od ostalih vrsta jabuka.

Velika nadmorska visina, jako UV svetlo i ekstremne promene temperature stvaraju neverovatnu tamnu kožu jabuke. Zbog svoje retkosti i ekskluzivnosti, crne jabuke dolaze sa velikom cenom. Njihovoj visokoj ceni doprinose sledeći faktori: raste u ograničenim regionima, posvećuj se velika pažnja u uzgoju, koriste se selektivne metode uzgoja i
pridržavanje strogih pravila kvaliteta.

Crne jabuke su dobre za zdravlje

Jabuke crnog dijamanta imaju visok sadržaj vitamina C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema. Mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i određene vrste raka. Antioksidansi u jabukama crnog dijamanta mogu pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa i oštećenja ćelija.

Pored vitamina C, crne jabuke sadrže: Vitamin A – vitalan za vid, zdravlje imuniteta i reprodukciju; vitamin B – Pomaže u pretvaranju hrane u energiju i pravilnoj funkciji nerava, kalijum – Održava krvni pritisak i funkcije srca.

Ključni antioksidansi u jabukama crnog dijamanta su antocijanini. Oni stvaraju tamno ljubičastu boju. Ova jedinjenja se bore protiv slobodnih radikala u našim telima. Ovo štiti naše ćelije od oštećenja i smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Pored toga i ovo su potencijalne zdravstvene prednosti

Jačanje imuniteta

Vitamin C u crniom jabukama pomaže u jačanju imunološkog sistema. To nam može pomoći u borbi protiv infekcija, prehlada i drugih bolesti.

Održavanje zdravlja srca

Crne jabuke imaju rastvorljiva vlakna i antioksidanse polifenola. Neka istraživanja su pokazala da ove jabuke mogu pomoći u održavanju zdravlja našeg srca. Oni izbegavaju nezdravo nakupljanje u arterijama, obezbeđujući dobar protok krvi u srce.

Bolje varenje

Bogate dijetalnim vlaknima, uglavnom pektinom, za ove jabuke se kaže da poboljšavaju varenje. Predlaže se da podstiču zdrave crevne bakterije i redovno pražnjenje creva.

Pomoć u kontroli težine

Visoka količina vode i vlakana u ovim jabukama može pomoći u zadovoljavanju gladi. Ovo smanjuje želju za hranom i kaže se da pomaže u kontroli težine.

Poboljšanje zdravlja kože i kose

Bogat sadržaj antioksidansa podstiču protok krvi. Dakle, može biti u stanju da se bori protiv bubuljica koje izazivaju bakterije, što dovodi do zdravije kože. Kaže se da sadržaj vitamina A takođe pomaže zdravom rastu kose. Potrebne su dodatne studije da bi se potvrdile ove prednosti.

Photographer / gettyimages.com