Šta je intoksikacija vodom? Koliko je vode dnevno je zaista previše?

by | 01.06.2024
Šta je intoksikacija vodom? Koliko je vode dnevno je zaista previše?

Evo sve što treba da znate o tome šta je intoksikacija vodom, rizicima povezanim sa tim i koliko je vode previše na dvenom nivou.

Ostati hidrirani je od suštinskog značaja za dobro zdravlje, ali kao i sve, može biti previše dobrih stvari. Dok je voda od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje našeg tela, prekomerna konzumacija može dovesti do potencijalno opasnog stanja poznatog kao intoksikacija vodom.

Najnoviji slučaj trovanja vodom dolazi iz Sjedinjenih Država, gde je majka troje dece preminula nakon što je prebrzo popila previše vode, prema Inside Edition. Evo svega što treba da znate o tome šta je intoksikacija vodom, rizicima povezanim sa tim i koliko je vode previše.

Šta je intoksikacija vodom?

Trovanje vodom, takođe poznato kao hiperhidratacija ili trovanje vodom, nastaje kada popijete previše vode u kratkom periodu. Ovaj višak vode razblažuje nivoe natrijuma u ​​vašem krvotoku, što dovodi do neravnoteže koja se naziva hiponatremija.

Natrijum je esencijalni elektrolit koji pomaže u regulisanju ravnoteže vode u vašim ćelijama i oko njih. Kada nivo natrijuma padne prenizak, ćelije vašeg tela počinju da otiču, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući oticanje mozga, napade, komu, pa čak i smrt.

Koji su simptomi intoksikacije vodom?

Simptomi trovanja vodom mogu se razlikovati, ali često uključuju:

  • Mučnina i povraćanje
  • Glavobolja
  • Konfuzija i dezorijentacija
  • Slabost mišića ili grčevi
  • Napadi
  • Gubitak svesti

Ovi simptomi su rezultat oticanja ćelija u vašem telu, posebno u mozgu, usled razblaženog nivoa natrijuma.

Intoksikacija vodom: Koliko je vode previše?

Količina vode koja može dovesti do intoksikacije varira od osobe do osobe. Faktori kao što su telesna težina, nivo aktivnosti i opšte zdravlje igraju značajnu ulogu. Međutim, generalno se slaže da pijenje više od 1 litra vode na sat tokom nekoliko sati može dovesti u opasnost od intoksikacije vodom.

Poznati slučaj koji definiše opasnosti od prekomernog unosa vode je tragična smrt Dženifer Strejndž 2007. Učestvovala je u takmičenju radio stanica pod nazivom „Hold Iour Vee for a Vii“, koje je zahtevalo od takmičara da piju velike količine vode bez mokrenje. Dženifer je podlegla trovanju vodom nakon što je u kratkom periodu popila oko 6 litara vode.

Nekoliko studija je istaklo rizike od prekomerne hidracije. Studija objavljena u časopisu Nev England Journal of Medicine 2005. godine istraživala je slučajeve hiponatremije među maratoncima. Studija je otkrila da od 488 trkača koji su završili Bostonski maraton 2002. godine, 13% ima hiponatremiju, a 0,6% pati od kritičnih nivoa koji predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike.

Druga studija objavljena u Clinical Journal of Sports Medicine 2015. pregledala je slučajeve hiponatremije među sportistima. Zaključeno je da prekomerna potrošnja vode, posebno tokom takmičenja izdržljivosti, značajno povećava rizik od razvoja ovog opasnog stanja.

Kako sprečiti trovanje vodom?

Sprečavanje trovanja vodom je jednostavno: uravnotežite unos vode sa potrebama vašeg tela. Evo nekoliko saveta da izbegnete prekomernu hidrataciju:

  • Žeđ je prirodni pokazatelj da vam je potrebna voda. Pijte kada ste žedni i izbegavajte da se prisiljavate da pijete velike količine vode ako niste.
  • Koristan indikator statusa hidratacije je boja vašeg urina. Svetlo žuta ili bleda urin boje slame obično ukazuje na odgovarajuću hidrataciju. Tamni urin ukazuje na dehidraciju, dok bistar urin može ukazivati na prekomernu hidrataciju.
  • Prilagodite unos vode na osnovu vaše fizičke aktivnosti i okoline. Trebaće vam više vode kada vežbate ili po vrućem vremenu, ali imajte na umu da ne preterujete.
  • Tokom dužih perioda fizičke aktivnosti, razmislite o napitcima koji sadrže elektrolite kako bi se održao nivo natrijuma i sprečila hiponatremija.

artisteer / gettyimages.com