Ne bacajte koru nara – bogata je antioksidansima i ima mnoge zdravstvene benefite

by | 05.12.2023
Ne bacajte koru nara - bogata je antioksidansima

Poznao je da je ovo voće veoma zdravo. Ali, uglavnom koristimo samo sočne semenke. Sačuvajte koru nara jer je puna dragocenih materija koje donose brojne prednosti za zdravlje.

Čini se da priroda ima rešenje za svaki zdravstveni problem sa kojim bi se čovek mogao suočiti, a ajurveda nam pomaže da to maksimalno iskoristimo. Svakog dana učimo o zdravstvenim prednostima određenog voća ili biljke. Da li ste znali da kora nara može učiniti čuda za zdravlje? Znamo da je ovo voće izuzetno ukusno i zdravo, ali hajde da saznamo zašto moramo da čuvamo i njegove kore.

Sačuvajte koru nara jer je veoma lekovita

Nar ima bogatu grimiznu boju, plod je prepun smenki boje rubina, tako uskunih i zdravih. Poznato je da je ovo voće može da pomogne u slučaju anemije, dijareje, srčanih oboljenja itd. Dakle, izvadimo semenke i jedemo samo ono zdravo i ukusno. Ispostavilo se da smo grešili što smo odbacivali koru.

Kora nara može da pomogne u smanjenju otoka, upala, dijareje, dizenterije, poboljšava varenje i tonizira jetru. Obiluje antioksidansima i dobro funkcioniše kao konzervans za hranu i farmaceutske proizvode. Štaviše, kora nara je bogatija antioksidansima od njegovih semenki.

Ne bacajte koru nara jer je dobra za zdravlje

Evo nekoliko zdravstvenih prednosti koje donosi kora ovog ploda.

Protiv kašlja

Kora nara u prahu se koristi s vodom kao prirodno sredstvo za ispiranje grla. Ublažava upalu grla i smiruje kašalj prema ajurvedskoj praksi. Brojne studije pokazuju da ekstrakt kore nara ima antibakterijske osobine koje mogu pomoći u lečenju kašlja i upale grla. Dakle, ako vas muči kašalj, pokušajte da uzmete ekstrakt ili prah kore nara.

Sprečava nastanak akni

Prema ajurvedi, kora nara ima antivirusna, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Obilje antioksidanata u kori pomaže u zaštiti od bolesti i bakterija. Stoga, kora nara može da ublaži kožne probleme kao što su osip, bubuljice i akne. Takođe, prah se koristi kao piling za uklanjanje mrtvih ćelija kože sa lica – rezultat je blistav ten.

Koristi se za detoksikaciju

Antioksidansi se agresivno bore protiv opasnih hemikalija u telu. Kao rezultat toga, jak antioksidans kore nara čini je vrednim alatom za detoksikaciju tela. Ekstrakt kore nara takođe može pomoći u detoksikaciji, tvrdi istraživanje.

Protiv opadanja kose i peruti

Prema rečima stručnjaka, kora nara može pomoći u prevenciji peruti i borbi protiv gubitka kose. Koru nara u prahu treba pomešati s kokosovim uljem i umasirati u vlasište. Ostaviti da deluje dva sata i oprati kosu blagim šamponom.

Pomaže u smanjenju rizika od hroničnih bolesti

Kore nara mogu smanjiti faktore rizika za dugotrajne bolesti kao što su dijabetes i bolesti srca. Prema istrtaživanju, antiinflamatorni efekti 1.000 mg ekstrakta kore nara pomogli su osobama koje imaju prekomernu težinu ili gojaznost u pogledu nivoa šećera i holesterola u krvi.

Kako se suši i koristi kora nara?

Nar operite pod mlazom vodom i prebrišite papirnim ubrusom. Ogulite kožicu oštrim nožem, pazeći da se ne posečete. Koru nara možete staviti u dehidrator ili prirodnoosušiti na sunčanoj prozorskoj dasci 2-3 dana. Takođe, možete je osušiti u rerni na najnižoj temeperaturu dva do tri sata.

Ostavite osušenu koru na kuhinjskom pultu 12 sati da se dobro ohlade i prozrače. Koru potom sameljite u električnom mlinu za kafu kako biste dobili fini prah. Sipajte prah u malu staklenu teglu, zatvorite poklopac i čuvajte prah na hladnom tamnom mestu do mesec dana.

Prašak se može koristiti za pravljenje maske za lice kombinovanjem sa dovoljno vode da se napravi pasta. Kašičicu praha pomešajte u šolji vruće vode oko pet minuta, procedite i pijte kao biljni čaj. Ili ga možete korsititi za ispiranje grla.

Studije nisu pronašle nikakve štetne efekte upotrebe praha kore nara, ali uvek je dobra ideja da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što pokušate bilo šta novo. Ako odlučite da ga koristite lokalno, pokušajte da uradite mali test na koži da biste videli kako vaša koža reaguje pre nego što ga nanesete na veliku površinu.

 

Sarsmis / gettyimages.com