Keratoza pilaris, čepovi sebuma i miteseri: Kako da smanjite keratin u telu?

by | 24.05.2024
Keratoza pilaris, čepovi sebuma i miteseri: Kako da smanjite keratin u telu?

Višak keratina može izazvati neželjene probleme sa kožom i neravnotežu u funkcijama tela. Saznajte kako prirodnim putem smanjiti keratin u telu – strategije za balansiranje telesnih funkcija.

Keratin je vitalni protein u našoj kosi, noktima i koži. Pomaže u održavanju njihove strukture. Međutim, višak keratina može izazvati neželjene probleme sa kožom i neravnotežu u funkcijama tela.

U ovom članku ćemo vas voditi kroz strategije za prirodno snižavanje nivoa keratina. Takođe ćemo razgovarati o tome zašto može postati preterano. Naučićete o uobičajenim simptomima i otkrićete prirodne lekove za smanjenje nivoa keratina. Na kraju ćete biti dobro informisani o tome kako da upravljate nivoima keratina za uravnoteženiju funkciju tela. Uvek potražite savet od zdravstvenog radnika pre nego što napravite velike promene u ishrani ili započnete nove proizvode za negu kože.

Šta je keratin?

Keratin je čvrst protein u našoj kosi, noktima i spoljašnjem sloju kože. To je poput štita koji čuva ova tkiva bezbednim i celim. U suštini, keratin je kao naš telohranitelj – štiti našu kožu, kosu i nokte od oštećenja poput UV zraka, toplote, hemikalija i trenja. Osim toga, zadržava vlagu kako bi naša koža bila hidrirana i izbegao gubitak vode.

Naša tela prirodno proizvode keratin preko jedinstvenih ćelija poznatih kao keratinociti. Takođe se može dobiti iz hrane bogate proteinima, iz kose i proizvoda za negu kože obogaćenih keratinom.

Uzroci viška keratina u telu

Višak keratina može proizaći iz različitih faktora. Uopšteno govoreći, spadaju u tri grupe: genetika i zdravstveni uslovi, faktori životne sredine, ishrana i način života.

1. Genetika i zdravstveni uslovi

Neki ljudi mogu imati gene koji dovode do viška keratina, uzrokujući kožne bolesti kao što su keratoza pilaris (guščija koža) i hiperkeratoza. Takođe, određeni zdravstveni problemi kao što su ekcem (atopijski dermatitis) i psorijaza mogu uzrokovati da koža ima previše keratina.

2. Faktori životne sredine

Naše okruženje igra ključnu ulogu u regulisanju količine keratina u našem telu. Grubi elementi, ekstremno vreme ili sunčevo UV zračenje mogu dovesti do toga da vaše telo proizvodi više keratina kao način samoodbrane.

3. Ishrana i način života

Loše izbalansirana ishrana može dovesti do toga da vaše telo previše proizvodi keratina. Konzumiranje puno proteina, posebno mesnih, može povećati nivo keratina. Neki lekovi i suplementi, poput kreatina, takođe mogu povećati proizvodnju keratina.

Uobičajeni simptomi viška keratina

Višak keratina može se pojaviti na različite načine na našoj koži. Nekoliko uobičajenih znakova je opisano u nastavku.

1. Keratoza pilaris

Keratoza pilaris je bezopasno, ali možda i dosadno stanje obeleženo malim, grubim, ružičastim izbočinama ili izbočinama u boji kože. Uglavnom se pojavljuju na nadlakticama, butinama i zadnjici. Često se nazivaju “guščijom kožom” zbog njihovog izgleda.

2. Hiperkeratoza

Hiperkeratoza se odnosi na to kada spoljašnji sloj kože postane deblji jer ima previše keratina. Mogu se pojaviti žuljevi, kurje oči ili zadebljana koža. Takođe može biti povezano sa gljivičnim infekcijama ili drugim problemima kože.

3. Čepovi sebuma i miteseri

Oni se javljaju kada se mrtve ćelije kože i keratin skupe u porama. Ovo začepljuje pore, što dovodi do čepova sebuma i mitesera. Ako se ne leče, mogu se formirati akne, bele tačke ili čak ciste.

Kako prirodnim putem smanjiti keratin u telu?

Sada kada smo pokrili šta uzrokuje višak keratina i kako se može pojaviti na našoj koži, u nastavku smo razgovarali o prirodnim načinima da se izborimo sa tim:

1. Piling za uklanjanje keratinskih čepova

Često piling može pomoći u uklanjanju keratinskih čepova i održavanju kože zdravom. Postoje dva načina za piling koji su opisani u nastavku.

Keratin i poling

Nežan fizički piling: Možete koristiti četku sa mekim vlaknima, blagi piling ili rukavicu za nežno piling kože. Ovo pomaže da se otarasite mrtvih ćelija kože i keratina iz spoljašnjeg sloja kože. Međutim, izbegavajte grubo ribanje, jer bi vas moglo dovesti u nevolje izazivajući iritaciju.

Hemijski piling: Proizvodi koji imaju alfa-hidroksi kiseline (AHA) kao što su mlečna kiselina i glikolna kiselina, ili beta-hidroksi kiselina (BHA) poput salicilne kiseline mogu rastvoriti mrtve ćelije kože i keratinske čepove. Zamolite stručnjaka za negu kože da vam kaže pravu snagu proizvoda i koliko često da ih koristite za vaše specifične potrebe.

2. Promene životnog stila

Da biste kontrolisali sadržaj keratina u svom telu, možda ćete morati da promenite svoj životni stil.

Dobra hidratacija: Pijte dovoljno vode tokom celog dana. Pomaže da vaša koža ostane hidrirana i zdrava u celini.

Zdrava ishrana: Jedite uravnoteženu ishranu punu hranljivih materija. Ciljajte na hranu sa biotinom, L-cisteinom, vitaminima A i C i cinkom. Evo nekoliko primera:

  • Hrana bogata biotinom: jaja, losos, orasi i semenke
  • Hrana bogata L-cisteinom: luk, beli luk, semenke suncokreta
  • Hrana sa puno vitamina A i C: šargarepa, slatki krompir, kelj, mango, paprika
  • Hrana bogata cinkom: mahunarke, orasi i integralne žitarice

Smanjenje unosa proteina: Smanjite hranu bogatu proteinima, posebno crveno meso, da biste eventualno smanjili višak keratina.

Izbegavanje previše upotrebe nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID): može naštetiti vašim bubrezima. Posavetujte se sa svojim lekarom ili zdravstvenim radnicima za savet o upravljanju bolom.

Prestanak pušenja: Pušenje je loše za zdravlje bubrega i hroničnu bolest bubrega. Ovo utiče na to koliko dobro bubrezi rade u izbacivanju dodatnog kreatinina.

Ograničavanje unosa alkohola: Ograničavanje količine pića ključno je za kontrolu nivoa keratina.

3. Upravljanje stresom i briga o sebi

Stres može pogoršati stanje kože i opšte zdravlje. Neka tehnike opuštanja kao što su meditacija, joga i vežbe dubokog disanja budu deo vaše svakodnevne rutine da biste efikasno upravljali stresom.

Kada posetiti dermatologa?

Iako prirodni lekovi mogu pomoći kod većine problema sa viškom keratina, može biti trenutaka kada vam je potrebna stručna pomoć. Ako ste probali sve ove prirodne lekove, ali niste primetili poboljšanje, ili ako su simptomi ozbiljni i ometaju svakodnevni život, posetite dermatologa. Oni mogu pružiti personalizovane savete i opcije upravljanja.

nensuria; artursfoto / gettyimages.com