Alhemija hrane: Zašto se jabuka, pasulj, beli luk i maslina smatraju magičnim namirnicama?

by | 24.05.2024
Alhemija hrane: Zašto se jabuka, pasulj, beli luk i maslina smatraju magičnim namirnicama?

Da li znate šta je alhemija hrane? Još prema drevnim verovanjima to su namirnice koje nose određenu simboliku i za koje se na neki način veruje da imaju čarbone moći. 

Jo od drevnih vremena simbolika i magija su bili sastavni deo života. Zato je su sve važne stvari bile u nekoj sprezi sa određenim simbolima. Sve se to radilo, kako bi se umilistovili bogovi i stekla njihova naklonost i zaštita.

Alhemija hrane: Simbolika namirnica

U ovom teksu pozabavićemo se samo sa nekoliko namirnica koje se manje-više nalaze u svako domu. Ali, posle ovog teksta verovatno ćete ptomeniti mišljenje o njima i držati ih u svom okuženju. Dakle, saznajtno simboliku ovih namirnica:

Alhemija hrane: Jabuka

“Jabuka dnevno drži doktora dalje!” To su još tvrdile drevne mudre glave, a danas je to potvrdila i nauka. Ovi plodovi nude fenole, antioksidante, triterpenoide, pektinska vlakna i još mnogo toga. Zato su one tako važne za zdravlje.

Što se tiče simbolike, drevne nordijske legende su tvrdile da je jabuka izvor večne mladosti. Grci su takođe pripisivali dugovečnost sjajnoj jabuci. Jabuke su simbol Venere, boginja ljubavi. To znači da ovo voće takođe pomaže u održavanju zdravog ljubavnog života. Konkretno, crvene jabuke podstiču snažan ljubavni život. Zelene jabuke su simbol finansijskog zdravlja. Žuto-zlatne jabuke su dobre za zdrav društveni život prema seoskoj (evropskoj) legendi.

Pasulj: Magično povrće

Da li ste se ikada zapitali zašto je Džek (od čuvenog Beanstak) dobio magični pasulj? Zašto ne magični kukuruz? Ili mistične pečurke? Naime, pasulj je bio glavna hrana za jeftinu ishranu. Dakle, kao alegoriju, mogli bismo da uzmemo Džekovu stabljiku pasulja i to izjednačimo sa unosom osnovne hrane koja će nam pomoći da rastemo zdravi i da se podignemo do velikih visina zdravlja. To je takođe metafora za jednostavne stvari koje vode do velikih rezultata.

Ponekad je manje više. To se svakako može reći za pasulj. Na stranu metafore i bajke, pasulj je veoma dobar simbol zdravlja. Pasulj je prepun proteina, kao i fitokemikalija koje odbijaju tone pretnji po naše zdravlje. Pasuljom upravlja Merkur. Ovo je simbolično za preuzimanje kontrole nad našim zdravljem i komunikaciju sa našim telima. Garbanzo pasulj simbolizuje energiju, posebno u takmičarskim okruženjima. Sočivo je simbol zdravlja i mira. Crnooki grašak je dugo bio povezan sa srećom.

Beli luk štiti od zlih sila

Beli luk ima moćna ulja koja odbijaju mnoge gadosti. Drevni Evropljani su utrljali ulje od belog luka na mestima gde su želeli da oteraju neželjene insekte. Rimski ratnici su se ukrašavali ogrlicama od belog luka da bi ih zaštitili od povreda u borbi.

Intenzitet belog luka je svedočanstvo njegove moći leka za sve u bezbroj kultura. Lečeći bolesti, zubobolju i sprečavajući prehlade, beli luk je sjajan simbol dobrog zdravlja. Belim lukom upravljaju boginja Hekata i bog Mars. To znači snažno isceljenje u božanskim carstvima. Ova božanstva usklađena sa belim lukom takođe su simbol zaštite.

Masline kao simbol dugovečnosti

Neka stabla masline žive stotinama godina. Ovo je stavilo masline na mapu kao simbole dugovečnosti. A šta je sa tom maslinovom grančicom ispruženom kao simbolom mira? Pa, nekada davno, grčki bog Posejdon je želeo kontrolu nad Atinom. Naneo je veliku štetu gradu u svojoj borbi za vlasništvo. Boginja Atina je posadila masline na mestima gde je Posejdon ostavio svoje zle tragove. Na kraju, Atini je data vladavina nad Atinom, u suštini pobedivši Posejdona za upravu. Od tada je maslina simbol isceljenja i mira.

Osim mitološkog značaja, maslina je prepuna stvari koje smanjuju simptome alergije, sprečavaju rak, pomažu u gustini kostiju i pomažu kod upale. Sunce vlada i maslinom. U smislu simboličkog značenja, Sunce prožima teme života, rasta, obnove i radosti. Svi ključni sastojci za zdrav način života. Zelene masline pomažu u zdravim finansijskim izgledima. Crvene masline podržavaju zdrav ljubavni život. Crne masline su simbol zaštite i prevencije.

mythja / gettyimages.com