Kako drveće može da vas inspiriše i podstakne na duhovni rast?

by | 07.05.2024
Kako drveće može da vas inspiriše i podstakne na duhovni rast?

Drveće je možda najpoznatije kao metafora za život i duhovni rast. Dakle, ako pažljivo pogledamo simboliku drveta, možemo videti korelacije sa sopstvenim životima.

Drveće je fascinantno. Možete da cenite njihovu jedinstvenost i lepotu, njihov komplikovan korenov sistem i način na koji izgleda da nude osećaj mira i spokoja kada se nađete u njihovoj blizini. Ipak, najveću fascinaciju možemo pronaći istražujući simbolizam drveta, kako se on odnosi na nas i našu univerzalnu vezu sa svim stvarima.

Drveće podstiče duhovni rast

Drveće je možda najpoznatije kao metafore za život i duhovni rast. Dakle, ako pažljivo pogledamo simboliku drveta, možemo videti korelacije sa sopstvenim životima. Možemo naučiti lekcije koje nas mogu inspirisati i pružiti uvid u naše duhovne puteve. Drveće je savršen primer kako se živi, raste, prelazi, menja se, pa čak i umire sa milošću.

Čemu sve može da vas nauči drveće?

Drveće nas poziva da u potpunosti apsorbiramo njihovu suštinu, a mi to radimo tako što dodirujemo njihove beskonačne grane energija. Simbolika drveta je način klasifikacije, identifikacije i organizovanja niza energetskih znanja koje oni sadrže i inkorporiranja ovog niza u naš svakodnevni život. Naša kolektivna ljudska intuicija počinje da dodiruje ovo shvatanje.

U stvari, povezati se sa nečim na različitim nivoima znači stvoriti novu nit stvaranja u našim životima. Proces učenja i povezivanja sa drvećem (ili bilo čim drugim) osigurava našu dugovečnost i stavlja nas u poziciju višeg vida.

Budite poput drveta

Ostanite prizemljeni. Povežite se sa svojim korenima.  Savijte se pre nego što se slomite. Okrene novi list. Uživati u pogledu. Nastaviti da raste.

Lekcije koje možemo naučiti iz simbolizma drveta

Sledeće misli vam mogu pomoći da steknete svest o tome šta možemo naučiti od drveća:

Važnost da ostanete prizemljeni (ili duboko ukorenjeni) dok istovremeno rastete i dostižete nove visine da biste stekli višu perspektivu. Na svoja verovanja i duhovnost možete gledati na skoro isti način. Oni služe kao naše „sidro“ dok istražujemo svojim individualnim putevima.

Prevazilaženje prepreka – grane drveća će rasti u i oko bilo koje prepreke na svom putu – uvek pronalaženje drugog načina.

Uvek raste – ako primetite grane drveća, one uvek dosežu, rastu, savijaju se i šire. Tu lekciju možemo povezati sa našim duhovnim putem da istrajemo u stalnom širenju našeg znanja i svesti.

Stabla drveća imaju spoljni sloj za zaštitu (koji je u korelaciji sa našim spoljašnjim „egom“), a njihovo unutrašnje jezgro je mesto gde se drvo regeneriše i nalazi hranu. Ovo možemo povezati sa sopstvenim životima shvatajući da naša sopstvena duhovna ishrana i razvoj moraju početi iznutra.

Drveće sadrži četiri elementa života: vodu (hrani svoje korenje i nalazi se u soku drveća), zemlju (njihovo korenje se zariva u zemlju radi zaštite), vazduh (gde grane sežu do neba) i vatru (koristeći svoje drvo protrljano zajedno da stvori toplinu).

Dakle, drveće se često posmatra kao simbol stvaranja u celini. Možemo učiti od drveća kada vidimo kako se kreću i odnose se na različite elemente života.
Kada je korenje duboko, nema razloga za strah od vetra. Kako koristiti simbolizam drveta da nas inspiriše i vodi u negovanju našeg duhovnog rasta.

Alber GB / gettyimages.com