Začini koji ubrzavaju metabolizam – pomoći će vam da lakše smršate

by | 25.05.2024
Začini koji ubrzavaju metabolizam - pomoći će vam da lakše smršate

Ovih nekoliko začina koje uglavnom svi imaju u kuhinji pomoći će vam sa skinete višak kilograma. Zašto? Zato što ubrzavaju metabolizam te na prirodan način sagorevaju masti. 

Ispostavilo se da vaša omiljena mešavina začina ne samo da pomaže da vaša hrana bude ukusnija, već može i da smanji vaš struk. Prema Journal of Medicinal Food (2005), mešavina određenih začina poboljšava metabolizam glukoze i profil lipida kod pacova hranjenih fruktozom, indukovane hiperinsulinemije. Tretman ovim začinima značajno je smanjio nivo glukoze i insulina u plazmi i doneo povoljan profil lipida. Pojedini začini ubrzavaju metabolizam i pomažu u mršavljenju.

Začini koji ubrzavaju metabolizam

Studija u Food Functions izvestila je o efektu protiv gojaznosti mnogih bioaktivnih sastojaka uobičajenih začina, uključujući cimet, ruzmarin, đumbir, biber, šafran, beli luk, luk i kurkumu. Dokazano je da ovi bioaktivni sastojci podstiču gubitak težine.

Ova jedinjenja mogu da smanje akumulaciju lipida u masnim ćelijama i masnom tkivu regulacijom ekspresije određenih vezujućih proteina (konkretno, CCAAT/pojačivača-vezujućih proteina i gama receptora aktiviranog proliferatorom peroksizoma, ili PPARG, ako želite da ih proguglate).

Takođe su u stanju da utiču na aktivnosti određenih enzima koji se odnose na proizvodnju masnih ćelija, kao što su acil-CoA karboksilaza, sintaza masnih kiselina i glicerol-3-fosfat dehidrogenaza.

Začini koji ubrzavaju metabolizam: Pospite malo cimeta u hranu

Malo cimeta u vašim smutijima ili prelivanju kafe može mnogo doprineti balansiranju nivoa insulina. Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition pokazala je da cimet može uzrokovati da ćelije mišića i jetre lakše reaguju na insulin i stoga poboljšaju gubitak težine.

Bolji odgovor na insulin znači bolju ravnotežu šećera u krvi – i, stoga, manje insulina u vašem telu i lakši put do nutritivne ketoze. Čini se da cimet takođe smanjuje nekoliko faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, uključujući visok nivo šećera u krvi, trigliceride, LDL holesterol i ukupni holesterol.

Samo pola kašičice (2 mililitra) dnevno tokom 20 dana je dovoljno da poboljšate odgovor na insulin i smanjite šećer u krvi do 20 procenata. Takođe, dodatak cimeta, u kombinaciji sa jednom porcijom orašastih plodova, može samo smanjiti vaše trigiceride za još 5 do 15 procenata, prema Arhivu medicinskih istraživanja.

Obojite svoj svet karijem

Kari je bogat izvor kurkumina, koja prirodno smanjuje upalu, bol i otok. U jednom kliničkom ispitivanju, učesnici koji su konzumirali 1.200 miligrama kurkuminoida (antioksidativni pigment koji se nalazi u kurkumi) tokom dve nedelje otkrili su smanjenu jutarnju ukočenost i oticanje zglobova povezano sa reumatoidnim artritisom.

Studija sa Univerziteta Tufts u Bostonu sugeriše da kurkumin može pomoći u metabolizmu masti i gubitku težine. Istraživači su proučavali efekat kurkumina na miševe koji su hranjeni ishranom sa visokim sadržajem masti u periodu od 12 nedelja.

Otkrili su da kurkumin ne utiče na unos hrane, ali smanjuje povećanje telesne težine, nakupljanje masti i gustinu masnog tkiva. Utvrđeno je ne samo da štiti od ishrane sa visokim sadržajem masti i šećera, već i protiv gojaznosti, neurodegeneracije, gubitka pamćenja i oksidativnog stresa.

yulka3ice / gettyimages.com