Hoće li alkohol ubiti vaške: Razotkrivanje uobičajenih kućnih lekova za ove napasti

by | 25.05.2024
Hoće li alkohol ubiti vaške: Razotkrivanje uobičajenih kućnih lekova za ove napasti

Vaške su prilično čest problem, posebno među školskom decom. Neki predlažu upotrebu alkohola za lečenje vaški. Ali, da li je on pravi lek protiv njih ili postoji još nešto bolje?

Ovaj članak ima za cilj da podeli da li alkohol zaista može da ubije vaške. Razgovaraćemo o rizicima korišćenja alkohola za lečenje vaški, drugim kućnim lekovima i savetima za izbegavanje i upravljanje izbijanjem vaški.

Hoće li alkohol ubiti vaške?

Vaške su sitne bube bez krila koje žive na ljudskom skalpu. Hrane se ljudskom krvlju, izazivajući svrab i neugodnost. Odrasle vaške su veličine semena susama i obično imaju braonkasto sivu boju.

Životni ciklus vaški ima tri faze: jaja (ili gnjide), nimfe i odrasle vaške. Ženka vaški može položiti oko šest do deset gnjida svakog dana. Ove gnjide se zalepe za pramenove kose blizu vlasišta radi toplote. Posle osam do devet dana pretvaraju se u nimfe. Za još desetak dana postaju odrasle vaške. Odrasla vaška može da živi do 30 dana na čoveku.

Kako prepoznati vaške?

Otkrivanje vaški može biti teško zbog njihove male veličine i brzog kretanja. Međutim, gnjide se nešto lakše vide. To su sitne tačke ovalnog oblika žućkasto-bele boje. Obično ćete naći žive gnjide oko 1/4 inča od vlasišta. Mrtve ili prazne gnjide nalaze se dalje niz pramen kose.

Kako dolazi do zaraze vaškama?

Vaši se uglavnom šire direktnim kontaktom glava-na-glava ili deljenjem ličnih stvari kao što su češljevi, četke, šeširi ili slušalice. Iako vaške ne šire bolesti, one mogu izazvati značajnu nelagodnost i sramotu.

Vaške: Da li alkohol pomaže?

Alkohol za trljanje obično sadrži izopropil alkohol ili etanol. Oba su poznata po svojim dezinfekcionim svojstvima. Ali nema mnogo dokaza o njihovoj efikasnosti u ubijanju vaški.

Benzil alkohol je još jedna vrsta alkohola za koju se pokazalo da je efikasan u borbi protiv vaški. FDA je odobrila losion benzil alkohola (5%) za lečenje vaški. Deluje tako što vaškama oduzima dotok kiseonika, na kraju ih ubija.

Alkohol može delovati tako što dehidrira vaške, čineći ih nesposobnim da se kreću i na kraju ih ubijajući. Konkretno, alkohol za trljanje može razbiti spoljašnji omotač vaški, uzrokujući njihovu smrt. Benzil alkohol, s druge strane, ubija vaške tako što blokira male otvore za disanje koje imaju.

Jedna velika prepreka korišćenju alkohola kao tretmana vaški su potencijalni rizici vezani za njegovu upotrebu. To uključuje iritaciju kože, rizik od zapaljivanja i opasnosti od udisanja. Osim toga, upravljanje zasnovano na alkoholu možda neće ubiti jaja vaški. Zbog toga su češljanje i drugi tretmani neophodni.

Alternativni kućni lekovi za lečenje vaški

Ako upotreba alkohola za lečenje vaški izgleda rizično, postoje i drugi kućni lekovi koje možete isprobati.

1. Dimetikon

Dimetikon je vrsta silicijuma koji se nalazi u mnogim proizvodima za negu kože i može pomoći da se rešite vaški. Dimetikon ubija vaške tako što im prekida snabdevanje kiseonikom. Ovo ih sprečava da se hrane i na kraju da prežive. Osim toga, ne sadrži pesticide, što ga čini sigurnijim izborom za decu ili one sa osetljivom kožom.

2. Metoda mokrog češljanja

U ovoj metodi, raspetljate kosu i koristite češalj sa vrlo finim zupcima da uklonite gnjide, nimfe i odrasle vaške. Mokro češljanje zahteva konstantan napor. Morate da se češljate svaki dan dve do tri nedelje da biste bili sigurni da su sve vaške i gnjide uklonjene. Ova metoda je sigurna, jeftina i dobra opcija ako želite da izbegnete upravljanje hemikalijama.

Kada koristite metodu vlažnog češljanja, veoma je važno redovno i temeljno češljanje. Na ovaj način možete uhvatiti tek izlegle vaške pre nego što se pare i produže zarazu.

3. Esencijalna ulja

Neka eterična ulja poput ulja čajevca, ulja lavande i ulja neema mogu biti dobra u borbi protiv vaški. Ali zapamtite, morate da razblažite ova ulja sa drugim uljem i uradite test na koži pre nego što ih upotrebite. Ovo će smanjiti mogućnost bilo kakve alergijske reakcije.

AndreyPopov / gettyimages.com