VAŠKE: IMAMO REŠENJE I ZA OVE PARAZITE

by | 09.06.2023

Isprobajte prirodne preparate koji uništavaju ove napasti, a ne sadrže sastojke štetne po zdravlje

 

Vaške su paraziti koji žive na kosi i koži glave, i hrane se krvlju domaćina. Ovi paraziti lako se prenose u neposrednom bliskom kontaktu, ili korišćenjem sredstava za ličnu higijenu. Zaraza se širi veoma brzo; u početku je asimptomatska, a kasnije se javljaju iritacije, svrab kože glave, crvenilo… Ovu neprijatnu pojavu treba blagovremeno suzbiti, ali vaške mogu biti vrlo uporne, pa je često potrebno neko vreme da se one i njihove larve u potpunosti odstrane.

Na tržištu danas postoji sasvim dovoljan broj pripravaka, losiona i šampona koji potpomažu uklanjanje ovih organizama, ali mnoga su puna veštačkih supstanci, koje škode zdravlju ako se dugo koriste. Iako je to u slučaju pojedinih osoba jedino što može pomoći, od koristi mogu biti i neka prirodna rešenja koja deluju snažno antiparazitski.

VAŠKE: IMAMO REŠENJE I ZA VAŠKE

 

Kako da uklonite vaške

Kombinovani tretman

Dve kašike jabukovog sirćeta razblažite u šolji tople vode, pa pripravak prespite u sprej bocu i naprskajte na teme i po vlasima. Na glavu stavite kapu za tuširanje, pa sačekajte da sredstvo deluje dvadesetak sata. Nakon toga, specijalnim češljem za vaške, onim s gusto raspoređenim zupcima, prođite kroz vlasi, pramen po pramen, i odstranite sve vidljive larve, te isperite kosu i prosušite je peškirom. Potom upotrebite i ovaj pripravak.

Kašiku etarskog ulja čajevca razblažite u tri kašike maslinovog ulja, pa dobro to utrljajte u teme i vlasi – u slučaju duže kose, napravite dodatnu količinu. Glavu zavijte u topli peškir i sačekajte da preparat deluje pola sata do četrdeset minuta, te temeljno pročešljajte i isperite kosu. Ponavljajte to dva-tri puta nedeljno, dok se ne rešite vaši.

Tonik od belog luka

Ispasirajte nekoliko čenova belog luka, pa ih ubacite u pola litra mlake vode i ostavite to da odstoji nekoliko sati. Zatim procedite i dobijenoj vodi dodajte dve kašike sveže isceđenog soka od limuna i pet kapi etarskog ulja nane, pa sve dobro promešajte, prespite u bocu s raspršivačem i isprskajte kosu.

Stavite na glavu kapu za tuširanje ili plastičnu kesu, pa sačekajte da pripravak deluje sat-dva, a zatim detaljno iščešljajte i pregledajte kosu, te je temeljno isperite da izađe neprijatan miris. Ponavljajte to dva puta nedeljno, sve dok tegobe ne prođu, a kosu svakodnevno više puta češljajte i tretirajte odgovarajućim šamponom.

Uljani tretman

Sjedinite pola šolje ulja jojobe s osminom šolje nim ulja i po tri kapi etarskog ulja timijana, ruzmarina i karanfilića, pa sve dobro promućkajte. Vlasi najpre naprskajte razblaženim jabukovim sirćem, pa kad se to osuši, utrljajte i uljani pripravak, utoplite glavu i ostavite to da deluje sat vremena, a zatim kosu dobro očešljajte gustim češljem i operite. Ponavljate to tri-četiri puta nedeljno. 

Napomena: Pre upotrebe na dečjoj koži, konsultujte se s lekarom! U ostalim slučajevima, najpre proverite reakciju kože na sredstva i nemojte koristiti na vrlo osetljivim tipovima kože. Ukoliko se jave iritacije, crvenilo i slične reakcije, isperite i prestanite s upotrebom. Etarska ulja nikad ne upotrebljavajte nerazblažena, kao ni jabukovo sirće!

Imajte i ovo u vidu

  1. Da biste sprečili razmnožavanje ovih upornih parazita, te ih u potpunosti eliminisali, činite sledeće:
  2. Nakon tretmana kose, češalj potopite u jabukovo sirće na pola sata, ili u vrelu vodu na petnaestak minuta;
  3. Ukoliko vi ili neko s kim delite prostor ima vaške, stvari za ličnu higijenu u kupatilu držite na posebnom mestu, da biste sprečili prenošenje vaški s kontaminiranih na čiste predmete. Takođe, svakodnevno, ako je potrebno i više puta dnevno, dezinfikujte nameštaj i usisavajte površine na kojima se leži, a prebrišite i dečje igračke. Redovno perite i posteljinu, te veš, peškire, kape, trake za kosu, šalove, i to na višim temperaturama;
  4. Tako pojačanu higijenu odeće i posteljine praktikujte još nedelju-dve pošto suzbijete infekciju. Takođe, redovno pregledajte glavu i kosu;
  5. U slučaju da se pojave ozbiljne iritacije glave ili druge tegobe tokom tretmana suzbijanja vaši, obratite se lekaru.

 

Foto: Stockbyte/gettyimages.co.uk