HIPERTIREOZA: NAJEFIKASNIJI ČAJEVI ZA UBRZANU ŠTITNJAČU

by | 08.06.2023

Pre svega, trebaće vam i biljke koje čuvaju srce, jer hipertireoza narušava srčani ritam…

 

Hipertireoza (pojačano lučenje hormona štitaste žlezde) najviše se odražava na srce i nervni sistem. Zbog toga fitoterapeuti preporučuju korišćenje preparata na bazi bilja koje ima povoljan učinak na srčani ritam. Kao i lekovitih biljaka koje pomažu u borbi s anksioznošću, nervozom i nesanicom.

Međutim, pre upotrebe lekovitih trava u bilo kom obliku, morate se posavetovati s lekarom. Ako ste već podvrgnuti terapiji koja ima za cilj smanjenje aktivnost štitaste žlezde, pojedine biljke mogle bi je dodatno umanjiti i tako dovesti do hipotireoze. Stoga imajte na umu da bilje može biti dopuna terapiji, ali samo uz konsultaciju s endokrinologom.

HIPERTIREOZA: NAJEFIKASNIJI ČAJEVI ZA UBRZANU ŠTITNJAČU

 

Hipertireoza: Proverene biljne mešavine 

Bagrem, glog i matičnjak

Pomešajte po 25 g cveta bagrema, cveta gloga i matičnjaka i po 15 g imele, hajdučice, nane i anđelike, pa ravnu kašiku mešavine prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno dvadesetak minuta. Zatim procedite i popijte pre jela. Pijte dve do tri šolje čaja dnevno sve dok ne potrošite celu mešavinu, a zatim napravite pauzu.

Ivanjsko cveće, srčenjak, divizma

Pomešajte po 20 g cveta gloga, ivanjskog cveća, matičnjaka, srčenjaka i divizme, pa ravnu kašiku mešavine prelijte sa 250 ml ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno dvadesetak minuta. Zatim procedite i popijte pre jela. Pijte dve do tri šolje čaja dnevno sve dok ne potrošite celu mešavinu, a zatim napravite pauzu.

Valerijana, nana, kamilica

Sastavite jednake količine lista matičnjaka i nane, korena valerijane i cveta kamilice. Kašiku mešavine prelijte šoljom ključale vode. Posle pola sata procedite i popijte neposredno pre odlaska na spavanje.

Trebaće vam i tinktura od srdačice

Sameljite 20 g nadzemnog dela srdačice i prelijte to sa 100 ml šljivovice. Ostavite to da odstoji tri nedelje, a zatim procedite. Uzimajte po 30 kapi tinkture triput dnevno – možete ih razblažiti u malo vode ili mleka. Koristite mesec dana, a kuru, po potrebi, ponovite nakon dvonedeljne pauze.

Hipertireoza: Blagotvorne obloge

Obloge od gline

Uzmite 100 g gline i dodajte joj taman toliko vode da dobijete gustu smesu. Razmažite dobijenu mešavinu na lanenu krpu i njome obmotajte vrat, pa preko toga stavite šal. Držite obloge na vratu sat vremena, a jednom iskorišćenu glinu nemojte ponovo koristiti. Pored toga, pomažu i obloge od lanenog ulja i ivanjskog cveća.

Obloge od lanenog ulja

Pamučnu ili lanenu krpu uveče natopite lanenim uljem i obmotajte njome vrat, pa preko toga stavite šal. Ostavite obloge da odstoje preko noći. Istovremeno, triput dnevno uzimajte po kašiku lanenog ulja. Terapija traje dok ne popijete litar ulja.

Obloge od ivanjskog cveća

Prelijte buketić ivanjskog cveća ključalom vodom i stavite to na pamučnu ili lanenu krpu. Čim se malo prohladi, držite obloge na vratu oko sat vremena, prislanjajući biljku direktno na kožu (činite to više puta dnevno). Za to vreme, triput dnevno pijte po šolju čaja od ivanjskog cveća

 

Foto: Ian_Redding/gettyimages.co.uk