Da li znate da ove greške u ishrani mogu izazvati perut?

by | 12.04.2024
Da li znate da ove greške u ishrani mogu izazvati perut?

Iako različiti faktori mogu uzrokovati, navike u ishrani igraju značajnu ulogu u pogoršanju ili ublažavanju ovog stanja. Takođe i nedotatak pojedinih vitamina može da bude važan uzročnik.

Perut je uobičajeno stanje vlasišta koje karakteriše ljuštenje mrtvih ćelija kože. Često je rezultat prekomernog rasta gljivice nalik kvascu zvane Malassezia, što dovodi do svraba i iritacije.

Kako ishrana utiče na perut?

Faktori kao što su suva koža, masno vlasište i određena stanja kože mogu doprineti nastanku peruti, koja se može kontrolisati pravilnom higijenom i tretmanima. Iako različiti faktori mogu doprineti njegovom nastanku, navike u ishrani igraju značajnu ulogu u pogoršanju ili ublažavanju peruti.​ Ovo su neke od važnih stvaki:

Šećer i prerađena hrana​ mogu izazavati perut

Konzumiranje previše šećera i prerađene hrane može poremetiti ravnotežu mikroorganizama na koži glave. Ishrana bogata rafinisanim šećerima i prerađenim ugljenim hidratima promoviše rast malasezije, koja je povezana sa peruti.

Da biste se izborili sa ovim, smanjite unos zašećerenih grickalica, gaziranih pića i prerađene hrane, umesto toga odlučite se za integralne žitarice, voće i povrće.

​Neadekvatan unos omega-3 masnih kiselina​

Omega-3 masne kiseline igraju vitalnu ulogu u održavanju zdravlja kože, uključujući vlasište. Nedovoljna konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su masna riba, laneno seme i orasi, može dovesti do suvoće i perutanja kože glave, pogoršavajući perut.

Uključivanje hrane bogate omega-3 u vašu ishranu ili razmatranje suplementacije može pomoći u ublažavanju simptoma peruti.

Nedostatak cinka i vitamina B

Cink i vitamini B, posebno B6 (piridoksin), B7 (biotin) i B12, neophodni su za zdravu kožu i funkciju vlasišta. Nedostaci ovih hranljivih materija mogu poremetiti barijeru kože i pogoršati simptome peruti.

Uverite se da vaša ishrana uključuje hranu bogatu cinkom kao što su ostrige, govedina i semenke bundeve, kao i izvore vitamina B poput celih žitarica, jaja i lisnatog povrća.

​Velika potrošnja mlečnih proizvoda​

Pojedine osobe mogu imati pogoršanje simptoma peruti uz visoku potrošnju mlečnih proizvoda. Iako je tačan mehanizam nejasan, spekuliše se da određene komponente u mlečnim proizvodima, kao što su hormoni ili alergeni, mogu izazvati upalu i pogoršati probleme kože glave.

Eksperimentisanje sa smanjenjem unosa mlečnih proizvoda ili odabir alternativa poput bademovog ili ovsenog mleka može pomoći u ublažavanju simptoma kod nekih pojedinaca.

​Prekomerna konzumacija alkohola​

Konzumacija alkohola, posebno alkoholnih pića poput piva i vina, može proširiti krvne sudove i povećati dotok krvi u kožu, potencijalno pogoršavajući upalu vlasišta i perut. Pored toga, alkoholna pića mogu dehidrirati telo, što dovodi do stanja suve kože glave. Smanjenjem unosa alkohola i dobra hidratacija može pomoći u ublažavanju ovih efekata.

Alergijske reakcije na hranu​

Alergije na hranu ili preosetljivost mogu se manifestovati kao stanja kože, uključujući perut. Uobičajeni alergeni poput glutena, mlečnih proizvoda i određenih aditiva mogu izazvati zapaljenske reakcije kod osetljivih osoba, što dovodi do iritacije vlasišta i ljuštenja.

Identifikovanje i eliminisanje potencijalnih alergena iz vaše ishrane putem eliminacione dijete ili testiranja na alergije može pomoći u ublažavanju simptoma peruti.

Nedovoljna hidratacija​

Neadekvatna hidratacija može ugroziti funkciju barijere kože i pogoršati suvoću, što dovodi do perutanja i iritacije na koži glave. Uverite se da pijete dovoljno vode tokom dana da biste održali optimalne nivoe hidratacije i podržali opšte zdravlje kože, uključujući kožu glave.

triocean / gettyimages.com