GRČEVE U MIŠIĆIMA IZAZIVA NEDOSTATAK MAGNEZIJUMA, AKO SE KOŽA PERUTA NEDOSTAJE VAM VITAMIN B7

by | 09.01.2022

Na lošu ishranu telo reaguje znacima. Naučite da ih prepoznate

 

Kako biste se uverili da ishranom unosite sve što vam je porebno, slušajte telo i signale koje vam šalje. Ako primetite promene, to bi moglo da znači da vam nedostaje neki od vitamina ili minerala.

Pucanje kože na rubovima usana
Nedostaju vam: gvožđe, cink i B vitamini, poput niacina (B3), riboflavina (B2) i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca, jer često ne dobijaju dovoljno ovih materija iz biljne hrane.
Rešenje: Jedite više sušenog paradajza, blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, živine, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice s povrćem kao što su brokoli, crvena paprika, kelj i karfiol.

Crveni osip i ljuskice na licu (a ponekad i na drugim mestima), gubitak kose
Nedostaju vam: biotin (B7), poznat kao vitamin za kosu. Jedete li sirova jaja, to vas čini ranjivim jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tela da apsorbuje biotin.
Rešenje: Jedite više kuvanih jaja, losos, avokado, gljive, karfiola, soju, orahe, maline i banane.

Crvene ili bele pojave na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima
Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline, vitamini A i D.
Rešenje: Jedite manje zasićenih masnoća, a transmasnoće, poput margarina i očvrsnute biljne masnoće, sasvim izbacite i povećajte unos zdravih masnoća. Treba vam više lososa i sardela, plodova kao što su orasi i bademi, i semenki kao što su lan ili konoplja. Za vitamin A, jedite više zelenog povrća i povrća poput šargarepe, slatkog krompira i crvene paprike. Ono ima dosta beta karotena, koji vaše telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. A samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D.

Trnjenje, peckanje i žarenje u rukama, nogama
Nedostaju vam: vitamini grupe B, poput folne kiseline (B9), B6 i B12. Ovaj nedostatak je direktno povezan s perifernim nervima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s teskobom, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.
Rešenje: Jedite spanać, cveklu, pasulj, jaja, školjke, rakove i živinu.

Grčevi u mišićima, probadajuća bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima
Nedostaju vam: magnezijum, kalcijum i kalijum. Ako redovno vežbate, možete izgubiti više minerala (i vitamina B grupe koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja.
Rešenje: Jedite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešnji, jabuka, grejpa, brokolija, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać, listove maslačka.