Kako napraviti šampon protiv peruti sa kokosovim mlekom?

by | 27.05.2024
Kako napraviti šampon protiv peruti sa kokosovim mlekom?

Ovaj šampon protiv peruti je prirodno rešenje ako se mučite sa ovim problemom. Lepog je mirisa i ono što je najvažnije su sastojci koji će smiriti iritiranu kožu skalpa. 

Niko ne želi da se postidi zbog onih belih ljuskica peruti koje slete na njihovu prelepu crnu jaknu, ali to se dešava zato što se gotovo čini kao nerešiva misterija o tome kako da se rešite peruti.

U velikoj meri, to je zato što većina takozvanih šampona protiv peruti, iako su takođe puni hemikalija i nezdravih sastojaka, jednostavno ne funkcionišu dobro. A ako i urade, to je samo kratkoročno.

Domaći šampon protiv peruti

Na sreću, pronalaženje rešenja za šampon protiv peruti koje vam odgovara možda neće biti tako teško kao što mislite, ako ste voljni da to uradite sami! Ali prvo, hajde da istražimo zašto šamponi mogu ili ne moraju da rade kako biste mogli da napravite pametan izbor.

Kako napraviti šampon protiv peruti?

Ovaj recept ne samo da uključuje nekoliko sastojaka za borbu protiv peruti, već je i dovoljno nežan da se koristi nekoliko puta nedeljno. Upoznaćemo vas sa sastojcima:

Kokosovo mleko bogato hranljivim elementima i frakcionisano kokosovo ulje će vam pomoći da obezbedite preko potrebnu ishranu vašoj kosi i koži glave. Ova ishrana će pomoći u izgradnji imunološke odbrane, kao i hidrataciji kose i vlasišta.

Kastiljski sapun je nežni sapun na biljnoj bazi dobijen od maslinovog ulja, vode i lužine koji je biorazgradiv i netoksičan. Dok je kastiljski sapun nežan, može pomoći u čišćenju vlasišta od viška sebuma i nakupljanja proizvoda.

Jabukovo sirće je odlično za eliminisanje gljivica i bakterija jer sadrži moćne enzime. Soda bikarbona može pomoći u uklanjanju mrtve kože zbog svoje abrazivne teksture tako što deluje kao blagi piling i fungicid.

Ulje ruzmarina i čajevca će pružiti lep miris i još mnogo toga. Pošto perut izazivaju gljivice, važno je odabrati sastojke koji mogu da inhibiraju ove gljivice, kao što su ova esencijlna ulja.

Ulje čajevca sadrže antifungalna svojstva i možete dobiti dodatnu korist od zgušnjavanja kose koju ova ulja mogu pružiti!

Piskavica je biljka koja može učiniti čuda za vašu kosu i kožu glave. Seme piskavice ima sastav koji je bogat proteinima i aminokiselinama. Ove karakteristike bogate hranljivim sastojcima podstiču zdravu kosu, rast kose i mogu pomoći da se uklone te odvratne ljuspice peruti.

Recept za domaći šampon

Spreman za oko 10 minuta, ovaj recept za šampon protiv peruti „uradi sam“ ne samo da uključuje nekoliko sastojaka za borbu protiv peruti, već je i dovoljno nežan za upotrebu nekoliko puta nedeljno.

Sastojci:

  • 4 dl kokosovog mleka
  • 1 kašičica frakcionisanog kokosovog ulja
  • ½ šolje tečnog kastiljskog sapuna
  • ½ šolje filtrirane vode
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 20 kapi esencijalnog ulja ruzmarina
  • 15 kapi esencijalno ulja čajevca
  • 1 kašika mlevenih semena piskavice

Priprema: Za početak pomešajte kokosovo mleko, kokosovo ulje i kastiljski sapun.
Kada se kokosovo mleko, kokosovo ulje i kastiljski sapun dobro izmešaju, dodajte vodu, jabukovo sirće i sodu bikarbonu i promešajte.

Dodajte esencijalno ulje ruzmarina i čajevca. Nastavite da mutite. Na kraju, dodajte mlevenu piskavicu i uverite se da su svi sastojci dobro pomešani. Sipajte smešu u staklenu bocu sa poklopcem. Čuvati u frižideru nakon upotrebe. Koristite u roku od 4 nedelje.

Kako se koristi ovaj šampon?

Da biste koristili ovaj šampon proti peruti, jednostavno navlažite kosu kao što biste inače radili za šamponiranje. Stavite malu količinu na dlan i temeljno masirajte kožu glave. Ostavite šampon protiv peruti na skalpu nekoliko minuta da biste stekli prednosti ovog prirodnog leka.

Pokušajte da koristite svaki drugi dan za najbolje rezultate. Protresite bocu pre svake upotrebe. Ako osetite bilo kakvu nelagodnost ili alergijsku reakciju, odmah prekinite sa upotrebom. Razmislite o tome da uradite probni test pre potpunog pranja.

Vladimir Sukhachev / gettyimages.com