Limunada kao lek: Naučnici otkrivaju kakve efekte ima na telo

by | 05.01.2024
Limunada kao lek: Naučnici otkrivaju kakve efekte ima na telo

Limunada je popularan kućni lek, a neki onlajn izvori tvrde da može poboljšati varenje, detoksikovati telo ili podstaći gubitak težine. Saznajte kakve benefite donosi ovaj napitak.

 

Limunada je osvežavajuće piće koje može obezbediti vitamin C i obezbediti  hidrataciju. Međutim, malo je verovatno da će voda sa limunom imati neke značajne nutritivne prednosti. Ovaj članak koristi naučne dokaze da istraži prednosti i mitove o vodi sa limunom.

Limunada kao lek: Istine i zablude

Limunada je postala popularno jutarnje piće, a neki ljudi je koriste kao osvežavajući napitak zbog tvrdnji da može da podstakne nivo energije i metabolizam.

Limun je bogat izvor vitamina C, snažnog antioksidansa. Kao i drugo citrusno voće – uključujući pomorandže, grejpfrut i limete – bogat je flavonoidima. Ovo su jedinjenja koja pomažu u poboljšanju zdravlja i borbi protiv bolesti.

Osim toga, limun sadrži malo hranljivih materija. Limunada sadrži vrlo malo proteina, masti ili ugljenih hidrata, a ima samo u tragovima druge vitamine i minerala, uključujući kalijum, folat i neke vitamine B.

Iako se čini da jedna čaša ne pruža mnogo hranljivih materija, voda sa limunom je zdravo, niskokalorično piće sa malo šećera koje može povećati unos vitamina C. Poređenja radi, zamena limunade sokom od pola pomorandže obezbedila bi skoro duplo više kalorija, oko tri puta više šećera i 24% DV vitamina C.

Limunada: Zdravstvene prednosti

Zbog visokog nivoa vitamina C, sadržaja flavonoida i kiselosti, limunada može ponuditi sledeće zdravstvene prednosti:

Antioksidansi i flavonoidi

Limun sadrži vitamin C, snažan antioksidans, i izvor je biljnih jedinjenja zvanih flavonoidi, koji imaju antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo. Antioksidansi štite ćelije od oštećenja, što smanjuje rizik od mnogih zdravstvenih stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, gojaznost, rak i hronične upale.

Istraživanje povezuje hroničnu upalu sa povećanim oksidativnim stresom i rizikom od određenih zdravstvenih stanja, uključujući artritis, dijabetes, autoimuna stanja i rak.

Jedna recenzija iz 2019. godine navodi da antioksidansi i flavonoidi u citrusnom voću mogu poboljšati zdravlje srca i metaboličke markere zdravlja, uključujući toleranciju na glukozu, osetljivost na insulin i metabolizam masti.

Vitamin C je takođe važan za funkciju imunog sistema, zarastanje rana i pomaže telu da apsorbuje gvožđe iz hrane.

Kamen u bubregu

Kamen u bubrezima nastaje taloženjem minerala. Povećanje količine citrata u telu može pomoći u sprečavanju formiranja kamena u bubregu zaustavljanjem vezivanja kalcijuma sa drugim jedinjenjima. Limunada sadrži velike količine citrata.

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probave i bubrega, istraživanja sugerišu da pijenje limunade može pomoći u prevenciji kamena u bubregu.

Prednosti vode

Pošto je limunada voda sa limunovim sokom, ima sve prednosti obične vode:

  • Sprečava dehidraciju, što može doprineti promenama raspoloženja, zatvoru i magli mozga.
  • Pomaže u održavanju težine.
  • Podmazuje zglobove.
  • Poboljšava izbacivanje telesnog otpada putem mokrenja, znojenja i pražnjenja creva.
  • Štiti kičmenu moždinu i tkiva u telu.

Mitovi

Postoje mnoge druge zdravstvene tvrdnje o limunadi, ali većina nema nikakve naučne dokaze koji bi ih podržali. Istraživanja su čak i opovrgla neke od njih. Ovo je šest uobičajenih mitova o zdravstvenim prednostima limunade.

Pomaže u smanjenju težine: limun sadrži vrstu vlakana koja se zove pektin, što može pomoći u smanjenju apetita i unosa kalorija.

Međutim, limunada je samo razblažen sok od limuna i ima samo tragove pektina. U stvari, sok od celog limuna sadrži manje od 1 g vlakana. Nema dokaza koji sugerišu da voda sa limunom ima više koristi za gubitak težine od obične vode.

Međutim, limunov sok je prirodno niskokaloričan. Zamena slatke sode salimunadom je zdrav način da se smanji unos kalorija, što je pozitivan korak ka kontroli težine.

Limunada alkalizuje telo: Prema zagovornicima alkalne dijete, hrana utiče na pH vrednosti tela – odnosno na to koliko postaje kiselo ili alkalno.

Neki sugerišu da limunada alkalizuje telo. Međutim, ono što osoba jede ili pije ne utiče na kiselost krvi ili telesnih ćelija.

Iako konzumiranje više alkalne hrane može biti zdravo jer to uključuje voće i povrće, malo je verovatno da će zdravstvene koristi proizaći iz njihovog uticaja na nivo kiselosti tela.

Limunada može pomoći u borbi protiv raka

Neki izvori tvrde da limunada može pomoći u prevenciji raka. To je zbog teorije alkalne ishrane i pretpostavke da određene ćelije raka ne mogu da napreduju u alkalnom okruženju.

Uravnotežena ishrana sa širokim izborom voća i povrća može pomoći u smanjenju rizika od raka. Međutim, trenutno nema istraživanja koja sugerišu da će limunada sprečiti ili lečiti rak.

Limunada čisti i detoksikuje

Voda pomaže u uklanjanju otpada iz tela kroz urin i zdravo pražnjenje creva. Međutim, nema dokaza koji sugerišu da je voda sa limunom bolja od obične vode za ovo.

Limunada može da podigne IQ

Voda za piće, obična ili sa dodatkom limuna, može sprečiti dehidraciju, što može negativno uticati na fokus i koncentraciju. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji sugerišu da povećava inteligenciju.

Limunada je diuretik

Voda je efikasan diuretik, supstanca koja podstiče mokrenje. Međutim, svaka hrana koja sadrži kalijum može povećati izlučivanje urina. To uključuje gotovo sve voće, povrće, meso i mlečne proizvode, uključujući limun.

Potencijalni rizici

Limunada je bezbedna za piće. Međutim, kiselina u limunu može vremenom oštetiti zubnu gleđ, čineći zube sklonijim karijesima. Korišćenje slamčice može pomoći u zaštiti zuba. Ispiranje usta nakon toga takođe može pomoći.

jenifoto / gettyimages.com