Da li znate da limun može da vam pomogne u mršavljenju?

by | 17.05.2024
Da li znate da limun možete da vam pomogne u mršavljenju?

Iako je limun dobro poznai po svom sadržaju vitamina C, takođe može biti zaista koristan za gubitak težine. Saznajte na koje sve način ovaj citrus može da vam pomogne u mršavljenju. 

Da li ste se ikada zapitali kako vam limun može pomoći da smršate? Ne brinite, niste jedini. Takođe smo se pitali o tome u nekom trenutku i zato želimo da podelimo sa vama sve informacije koje su vam potrebne.

Kao i pomorandže, limuni su uglavnom bogati vlaknima i vitaminom C. Često se konzumira u obliku limunade, ali i u mnogim drugim oblicima, kao što su prelivi, na primer.

Limun ima mnogo sjajnih nutritivnih svojstava. Jednostavno pijenje limunovog soka pomešanog sa malo vode može imati mnoge zdravstvene prednosti, između ostalog da izgubite težinu.

Kako limun možete da vam pomogne u mršavljenju?

Limun je voće koje sadrži vitamin C, organske kiseline i flavonoide. Iz porcije od 100 g možete dobiti sledeće:

  • 44 kcal
  • 1 g vlakana
  • 12 mg kalcijuma
  • 0,7 g  proteina
  • 129 mg  kalijuma
  • 50 mg vitamina C

Limun je takođe bogat mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, jod, magnezijum, cink, selen, natrijum, kalijum i fosfor. A što se tiče vitamina, limun je odličan izvor vitamina A, B (B1, B2, B6, folna kiselina), C i D.

Ovo voće takođe sadrži ugljene hidrate poput glukoze, fruktoze i saharoze i masne kiseline poput palmitinske i linolne kiseline, ali u manjim količinama od soli i vitamina. Sva ova hranljiva svojstva čine limun odličnim delom zdrave ishrane.

Očigledno, njegov jak kiseli ukus otežava pojesti celo parče limuna. Ali i dalje možete dobiti njegove brojne prednosti ako ga iscedite i popijete njegov sok razblažen u malo vode, ili ako dodate sok (kao ukras) u jelo. Sada, može li vam sok od ovog voća pomoći da izgubite težinu?

Limun kao saveznik u mršavljenju

Prvo, limun je prirodni diuretik. Stoga, osim što favorizuje proces varenja, promoviše crevni tranzit i pomaže telu da izbaci zadržane tečnosti. Limun je takođe bogat flavonoidima. To su antioksidativna jedinjenja koja doprinose zdravlju svih organa i vašeg tela.

Takođe se veruje da ovi flavonoidi pomažu u smanjenju sadržaja masti u krvi, čime se sprečava nakupljanje masnih plakova u zidovima arterija. Isto tako, asimilacija njegovih polifenola pomaže u smanjenju broja lipida akumuliranih u tkivima.

Limun takođe sadrži mnogo limunske kiseline. Ovo pomaže da se maksimizira funkcija enzima u telu. Ovo omogućava vašoj jetri da radi efikasnije. Kao što smo već spomenuli, limun sadrži veliku količinu vlakana, posebno pektina. Ova rastvorljiva vlakna čine da se osećate sitim, što vam pomaže da bolje kontrolišete količinu hrane koju jedete.

To znači da možete jesti porcije koje su prikladnije veličine za vaše telo, što vam direktno pomaže da izgubite težinu. Limun može pomoći u ublažavanju nadimanja i smanjenju zadržavanja tečnosti.

Kako iskoristiti prednosti limuna da izgubite težinu?

Možete piti sveže ceđeni sok od limuna sa malo tople ili hladne vode. Međutim, topla voda ima dodatnu korist od poboljšanja pokreta creva. Preporučujemo da pijete čašu tople vode sa limunom svaki dan da biste izbegli zatvor.

Dakle, limun vam može pomoći da izgubite težinu, ali samo u okviru zdravog načina života. Koristite ga mudro i, ako sumnjate u to kako da sledite uravnoteženu ishranu u skladu sa svojim potrebama, konsultujte se sa svojim lekarom.

Uravnotežena ishrana, svakodnevne fizičke vežbe i, uopšte, održavanje zdravih životnih navika je ono što će vam zaista doneti zdravlje i dobrobit, a ne samo ispijanje limunovog soka.

Vladdeep / gettyimages.com

Možda će vas zanimati