Rešite problem s čukljevima: Isprobajte tri efikasne biljke

by | 05.01.2024
Rešite problem s čukljevima: Isprobajte tri efikasne biljke

Problem s čukljevima zaista može da otežava stvari, naročito ako ste ceo dan na nogama. Ali, postoji rešenje – to prirodno. Isprobajte ove biljke jer mogu da ublaže simptome. 

Koliko god da smo na nogama, problemi sa stopalima mogu biti uzrok drastične promene u tempu, pa čak i rasporedu. Možete smatrati čukljeve jednim od onih „problema sa stopalima“ koji mogu da remete vaš svakodnevni život ako to dozvolite. To je takođe stanje koje često možete efikasno tretirati lekovima. Neki od kućnih lekova za čukljeve uključuju kamilicu, neven i kurkumu.

Rešite problem s čukljevima

Čukalj je koštana izbočina koja se razvija u dnu nožnog prsta na zglobu. Najčešće, deformitet se formira kada veliki prst gura prst na nozi pored njega i prisiljava zglob da se izjednači.

Ovo neusklađenost takođe uzrokuje da zglob nožnog prsta postane veći i da viri više nego što bi inače. Dok su čukljevi najčešći na zglobu vašeg nožnog prsta, manji čukljevi mogu se razviti na vašim malim prstima.

Postoje li prirodni lekovi koji mogu da reše problem s čukljevima?

Dok većina čukljeva ne zahteva medicinski tretman, ortoped  može da vam pomogne ako imate konstantnu bol, vidljivu masu na zglobu ili smanjeno kretanje prsta ili stopala. Inače, čukljevi uglavnom dobro reaguju na prirodne, kućne lekove. Kamilica, neven i kurkuma su tri najefikasnija prirodna leka, ali postoje i druge opcije.

Kamilica

Istraživanja sugeriše da su brojni biljni lekovi efikasni u pružanju olakšanja od problema sa čukljevima – jedan od njih je kamilica.

Kamilica sadrži antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju veličine čukljeva i ublažavanju bolova povezanih sa stanjem. Pokušajte da pijete čaj od kamilice i primenite korišćene kesice čaja direktno na čukljeve.

Neven

Neven takođe ima antiinflamatorna svojstva. Često možete pronaći masti nevena u prodavnicama zdrave hrane ili ishrane. Nanesite mast od nevena na čukljeve dva do tri puta dnevno do nedelju dana.

Kurkuma

Kurkuma je takođe korisna kada se radi o ublažavaju čukljeva. Jedinjena u  kurkumi pomaže u smanjenju upale i bolova. Pokušajte da popijete 1 kašičicu kurkume rastvorenu u 2,5 dl vode kao prirodno protivupalno sredstvo.

Takođe sugeriše da je važno da ostanete aktivni, da nosite udobne cipele i zaštitite čukljeve ili osetljiva područja mekim anatomskim jastučićima.

Jatuporn Tansirimas / gettyimages.com