Rešite se čukljeva na prirodan način: 4 najbolja, jednostavna narodna recepta

by | 22.05.2024
Rešite se čukljeva na prirodan način: 4 najbolja, jednostavna narodna recepta

Rešite se čukljeva na prirodan način i to zahvaljujući tradicionalnim receptima koji su dokzani na mnogo generacija. Osim toga, mnoge od ovih sastojaka imate u kući.

Mnogi ljudi se suočavaju sa tako neprijatnim problemom kao što su rastući čukljevi na stopalu, čiji uzroci mogu biti različiti. Tradicionalna medicina dokazana mnogim generacijama sprečiće njen nastanak i zaustaviti razvoj rasta kostiju.

Rešite se čukljeva na prirodan način

Čukljevi na stopalima, poznati i kao haluks valgus, su deformiteti stopala koji se manifestuju kao koštane izbočine na strani zgloba na bazi palca (prvi metatarzofalangealni zglob). Ova deformacija se obično javlja kada palac postane zakrivljen prema drugom prstu, što dovodi do formiranja izbočine sa strane zgloba.

Uzroci i simptomi čukljeva

Postoji nekoliko uzroka koji dovode do pojave čukleva. To  je pre svega genetika, zatim nošenje uskih, neudobnih cipela ili cipela sa visokim potpeticama. Zatim, mogu se pojaviti zbog određene anatomske karakteristike stopala, kao što su ravna stopala ili prekomerna pronacija, mogu povećati rizik od razvoja čukljeva.

Takođe, čukljevi mogu da nastanu nakon povrede stopala, ako i određene vrste artritisa, poput reumatoidnog artritisa.

Najčešći simptomi su vidljiva izbočina na strani stopala oko baze palca, bol i osetljivost posebno nakon dugog hodanja ili stajanja. Može se javiti otok i crvenilo oko zgloba palca, zatim ograničena pokretljivost palca, te žuljevi i kurje oči na mestu gde se palac i drugi prst dodiruju.

Rešite se čukljeva na prirodan način: Domaći recepti

Ovih nekoliko domaćih recepata koji su prošli vremenski test mogu da pomognu u rešenju problema sa čukljevima. Dakle, pogledajmo o čemu se radi:

Suve šljive donose olakšanje

Za pripremu lekova protiv ispupčenih čukljeva koriste se jednostavni i pristupačni sastojci. Jedna od njih su suve šljive, koje se koriste na sledeći način:

Operite nekoliko plodova suvih šljiva i prepolovite ih. Prelijte ih mlekom i kuvajte na laganoj vatri dok šljive ne omekšaju. Skolnite sa vratre, ostavite da se prohladi. Toplu mešavinu nanesite na čukljeve i držite dok se ne ohladi, a potom ponovo ponovite postupak. Oblog sa šljivama treba da se drži na čukljevima  30 minuta. Radite ovo svakodnevno.

Krompir za oblog

Kora od krompira zaustavlja rast čukljeva kao i upale. Krompir operite, ogulite koru, a potom je samelite u pastu. Nanestite ovu pastu od kore na čukljeve i ostavite da deluje preko noći. Radite ovo svakodnevno i u roku od dve nedelje redovne upotrebe, bol će se smiriti i tumor će se povući.

Takođe, od kore možete sa pripremite i kupku za stopala. Koru krompira prelijte vodom i stavite na šporet. Kada tečnost proključa, smanjite temperaturu i ostavite da se lagano kuva još 15 minuta. Sipajte u lavor, sačekajte da se malo prohladi i potopite noge na pola sata.

Pasta od crvene gline

Crvena glina se u narodnoj medicini koristi se kao efikasan lek: ublažava iritaciju i upale, snižava temperaturu. Zahvaljujući ovim svojstvima, može da pomogne u lečenju čukljeva.

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 50 g crvene gline
  • 1 kašika krupne morske soli
  • 5 kapi terpentina

U posudu sipajte čašu kuvane vode, dodajte glinu i so, promešajte. Dodajte terpentin i nanesite pastu načukljeve. Ostavite da se pasta osuši, a potom isperite mlakom vodom. Postupak treba izvoditi svaki dan dok sečukljevi ne smanje.

Morska so protiv čukljeva

Lekovita svojstva slanih kupki poznata su od davnina. Korišćene su za ublažavanje upale i bolova, dezinfekciju i dezinfekciju rana. Zbog toga je slana kupka efikasna za lečenje čukljeva na velikom prstu.

Šaku morske soki sipajte u lavor, dodajte toplu vodu i dobro promešajte. Potopite noge na 20 minuta, temperatura vode treba da bude 36,6 C. Zatim, bez ispiranja vodom, osušite stopala peškirom.

Postupak se mora izvoditi svakodnevno 14 dana zaredom. Napravite pauzu od nedelju dana i ponovite ponovo, ako je potrebno. Kupke za stopala su garantovani način da se oslobodite čukljeva.

Pravilna i redovna upotreba narodnih lekova čukljeve može da donese olkašanje za kratko vreme. Takođe, pravovremeni tretman u početnoj fazi će pomoći da se izbegne hirurška intervencija.

SarapulSar38 / gettyimages.com