SMIRITE BOLNE ČUKLJEVE

by | 22.06.2023

Žene češće imaju ovaj problem od muškaraca zbog nošenja štiklu. Pročitajte naše savete koji će vam doneti olakšanje

SMIRITE BOLNE ČUKLJEVE  

Mnogo osoba se žali na bolne čukljeve. Nisu samo esteski neprivlačni, nego su neugodni, odnosno bolni. Srećom, postoje prirodni način kako da ublažite simptome.

Kako da smirite bolne čukljeve

Čukljevi su tkivo i otok na zglobu nožnog prsta koji se vremenom stvrdne. Prema statisitici, čukljeve uglavnom dobiju žene zbog šikli, a rizuična grupa su i starije osobe.

Šta izaziva bolne čukljeve

Neki stručnjaci tvrde da je za nastanak čukljeva odgovorna i genetika. Neke osobe imaju meko tkivo u stopalima koje je manje elastično. Kada se ova stopala gurnu u uske cipele, zglob velikog prsta se izboči i može da formira čukljeve. Sa druge strane, čukljevi mogu da nastanu i zbog nepravilnog hoda i pritiska na bočnu stranu stopala.

Kada zglob velikog nožnog prsta počne da se dislocira i deformiše, može doći do otoka i otvrdnjavanja koje povećava veličinu zgloba. Lekari savetuju da se nosi udobnija obuća, ortoze za čukljeve, a u nekim slučajevima i operaciju.

Imamo desetine mišića u našim stopalima koji služe važnoj svrsi. Ne samo da rade sa nervima da šalju vitalne povratne informacije našem mozgu, već su dizajnirane da nas podrže sa stabilnom osnovom. Kada se stopala stave u obične cipele, ovi mišići ne mogu da se pomeraju, ne mogu da rade svoj posao i vremenom slabe i atrofiraju.

Oslobodite se bola na prirodan način

Pošto operacija ponekad može izazvati ili pogoršati bol u čukljevima, mnogi traže prirodnu alternativu. Ovi lekovi mogu pomoći u ublažavanju bolova i pritiska na zglob. Međutim, važno je koristiti vežbe i odgovarajuću obuću za dugotrajno ispravljanje čukljeva.

Smanjite upalu

Antiinflamatorne biljke poput kurkume mogu ublažiti upalu i bol. Dve kašike jogurta pomešajte s pola kaščice kurkume u prahu i kašičicom meda. Pastu nanesite na čukljeve, držite pola sata i isperite mlakom vodom.

Poboljšate cirkulaciju

Povećanje cirkulacije takođe može da ublaži čukljeve. Topli oblozi, masaža, vežbanje i izbor zdrave hrane poboljšavaju cirkulaciju. Jedna studija je dokazala da dodatak belog luka u ishrani poboljšava cirkulaciju.

Esencijalna ulja

Esencijalno ulje ruzmarina takođe stimuliše cirkulaciju i može se ublažiti bolove i upalu. Jednu kap ulja razblažite s kašićicom baznog ulja (kokosovo, maslinovo…). Umasirajte ovo ulje na čukljeve. Takođe, dobr efekti se postižu i s esencijalnim uljem od peperminta.

Savet plus

Izaberite obuću koja omogućava da se prsti rašire i mišići slobodno kreću. Koristite vežbe za jačanje određenih mišića stopala i nogu. Separatori za prste ortoze takođe mogu da pomognu.

Foto: Ruletka / gettyimages.com