Kurkuma ublažava tegobe osteoartritisa

by | 27.10.2023
Kurkuma ublažava tegobe osteoartritisa

Kurkuma je postala atraktivna opcija za lečenje osteoartritisa i uopšte bolnih zglbova, pogotovo što je ovaj začin lako dostupan.

Trenutno postoje ograničena klinička ispitivanja koja testiraju efikasnost kurkume na osteoartritis, ali je sigurno da ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomognu u ublažavanju simptoma osteoartritisa.

Kurkuma olakšava bolove u zglobovima

Osteoartritis je stanje koje se odnosi na hroničnu upalu, ukočenost i bol u zglobovima. Može uticati na bilo koji zglob, ali najviše pogađa kolena, kukove i zglobove na rukama. Razlog je razfradnja hrskavice i kosti u zglobovima. Faktori koji utiču na pojavu osteoartritisa su povrede zgloba, starosti, porodične istorija, gojaznosti ili sekundarnog artritisa uzrokovanog drugim stanjem odvojenim od osteoartritisa.

Simptomi i težina stanja mogu se uveliko razlikovati od osobe do osobe. Ponekad simptomi mogu biti blagi i povremeni, ali drugi ljudi doživljavaju jak i stalan bol koji štetno utiče na njihovu sposobnost da obavljaju svakodnevne zadatke. Ne postoji lek za osteoartritis, ali dostupni su mnogi tretmani koji pomažu u ublažavanju bolova u zglobovima.

Kako kurkuma ublažava simptome?

Kurkumin je aktivno jedinjenje koje je odgovorno za zdravstvene prednosti kurkume, ali čini samo 3% do 5% kurkume. Suplementi kurkumina mogu se uzimati u dnevnim dozama od 200 mg do 1000 mg, ali postoje rizici, kao i kod svakog suplementa.

Tačan razlog za antiinflamatorno dejstvo kurkume trenutno nije u potpunosti shvaćen, ali jedna hipoteza je da su njeni antiinflamatorni efekti posledica inhibicije proinflamatornih signala poput prostaglandina. Kurkuma takođe menja signalizaciju NF-kB proteina, koji igra ključnu ulogu u regulisanju imunoloških odgovora, a problemi u regulaciji koji se tiču NF-kB povezani su sa inflamatornim bolestima. Pored toga, kurkuma menja proinflamatorne citokine poput proizvodnje interleukina i fosfolipaze A2 i aktivnosti 5-LOKS. Takođe, postoje dokazi da kurkumin ne samo da ima antiinflamatorna svojstva, već i antitrombotička, antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Naučne studije 

Učesnici u šestonedeljnoj studiji, odeljeni u dve grupe dobijale 2 g kurkume ili 800 mg antiinflamatornih lekova dnevno. Rezultati su bili zadovoljavajući jer je poboljšana funkcija kolena, smanjen je nivo bola prilikom hodanja i penjanja uz stepenice.
Grupa koja je uzimala kurkumu prijavila je bolje ublažavanje bolova od grupe koja je uzimala antiinflamatorne lekove.

Rizici kurkume

Neke studije su pokazale da osobe koje su uzimale visoke doze kurkumina prijavljuju mučninu i dijareju. Takođe postoje dokazi da visoke doze kurkumina utiču na metabolizam gvožđa helirajućim gvožđem i potiskivanjem proteina hepcidina, aminokiselinskog peptidnog hormona koji inhibira ulazak gvožđa u cirkulaciju, što može dovesti do nedostatka gvožđa kod nekih osoba. Međutim, doze koje pomažu kod simptoma osteoartritisa su generalno manje od 2000 mg dnevno.

Zaustavite bol u zglobovima i mišićima!

Original CURCUMA FORTE

Original CURCUMA FORTE: Za više informacija kliknite na sliku

Original CURCUMA FORTE – KURKUMA KAPSULA je dijetetski suplement čiji je glavni sastojak ekstrakt korena kurkume sa 95% sadržine kurkuminoida. Istraživanja ukazuju na pozitivno dejstvo kurkume na:

  • Ublažavanje bolova u zglobovima i leđima.
  • Probleme nastale zbog artritisa i reumatizma.
  • Aktivno smanjenje upale.
  • Normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i održavanje normalne cirkulacije.
  • Smanjenje nivoa lošeg holesterola i šećera u krvi, kao i smanjenje visokog pritiska.

Nungning20 / gettyimages.com