5 KUĆNIH LEKOVA ZA BOL U RAMENU

by | 03.10.2023
5 KUĆNIH LEKOVA ZA BOL U RAMENU

Ovi kućni lekovi brzo mogu da olakšaju simptome

Bol u ramenu obično ukazuje na neku povredu rotatorne manžent,e To je grupa mišića koja drže zglob ramena i pomaže u kontroli pokreta. Mali mišići rotatorne manžetne mogu postati iritirani.

Kućni lekovi za bol u ramenu

Pogledajte kako da na najlakši način pomognete sebi i smanjite simptome

Toplota olakšava bol u ramenu

Toplota može biti odličan kućni lek. Ako koristite električni jastučić za grejanje, postavite ga na srednju temperaturu. Možete da stavite i topli peškir.

1. Hladni oblog

Led je takođe dobra opcija za akutnu povredu ramena ili za smanjenje bola. Stavljanje hladnog obloga na 10-15 minuta sigurno može pomoći vašem ramenu. Kesu s ledom umotajte u peškir i stavite na rame.

2. Istezanje

Istezanje mišića koji obuhvataju rameni zglob može pomoći. Mišići koji mogu slobodno da se kreću prirodnim kretanjem ramena neće imati stalni stres koji doživljavaju zategnuti mišići. Fleksibilnost takođe može biti važna za sprečavanje daljih povreda.

3. Analgetske kreme, flasteri

Na tržištu postoji nekoliko različitih vrsta analgetičkih krema koje mogu pomoći u ublažavanju bolova. Pre upotrebe bilo koje od ovih opcija, konsultujte se s lekarom. Takođe je važno pročitati upozorenja i neželjene efekte ovih proizvoda.

4. Masaža

Stavite tenisku lopticu u čarapu. Stavite loptu na zadnji deo ramena gde vas boli. Sada, uza zid, pritisnite tenisku lopticu i pomerajte se dole-gore i tako masirajte.

5.Prirodni lekovi protiv upale

Svojom ishranom možete prirodno smanjiti upalu u svom telu. Neke namirnice koje prirodno smanjuju upalu su:

  • Maslinovo ulje
  • Masne ribe, kao što su losos, sardine, skuša i tunjevina
  • Paradajz
  • Voće kao što su borovnice, jagode, pomorandže i trešnje
  • Orašasti plodovi, poput oraha i badema
  • Zeleno lisnato povrće, kao što su kelj, spanać i ogrlice
  • Sok od celera ili cvekle
  • Bilje i začini kao što su đumbir, kajen, cimet i kurkuma

Dodavanje ove hrane u vašu ishranu i odsecanje prerađene hrane smanjiće upalu u vašem telu. Zdrava izbalansirana ishrana puna hrane, masti, ugljenih hidrata i proteina će ubrzati proces zarastanja vašeg tela.

Trebalo bi da ograničite upotrebu alkohola, gaziranih pića i kofein više od 2 šolje dnevno. Eliminišite pušenje i druge duvanske proizvode u svom životu. Dovoljno se odmarajte i opustite se u rutini vežbanja u kojoj uživate. Zdrave navike kao što su hodanje, joga i pilates su prikladne za sve nivoe izdržljivosti.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja poput pepermitna, majoran i lavande takođe se mogu koristiti za bol, napetost i oticanje. Ona se uvek razređuju s baznim uljem pre masaže. Ako kućni lekovi ne pomognu, sledeća opcija je fizikalna terapija.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

mapo / gettyimages.com