Da li znate šta je refleksologija i koje su njene potencijalne zdravstvene prednosti?

by | 10.01.2024
Da li znate šta je refleksologija i koje su njene potencijalne zdravstvene prednosti?

Refleksologija je drevna tehnike masaže. Danas se koristi kao komplementarna terapija za ublažavanje bolova, problema sa spavanjem, tegoba sa varenjem i drugih zdravstvenih problema.

Kada refleksolog pritiska tačke na vašim rukama, stopalima i ušima, možda ćete doživeti manje napetosti, bola i stresa. I ne samo to, nego i brojne druge benfite za zdravlje.

Šta je refleksologija?

Refleksologija je vrsta terapije koja se fokusira na primenu različitih nivoa pritiska na određene tačke na stopalu. Postoji ograničeno istraživanje o refleksologiji, ali se smatra da su različiti delovi stopala u korelaciji sa određenim delovima tela. Pored stopala, refleksolozi mogu koristiti tačke pritiska na rukama i ušima.

Kada pomislite na masažu, verovatno zamišljate opuštanje i možda olakšanje bolova u mišićima. Ali dok je refleksologija oblik terapije masažom, ovaj modalitet je malo drugačiji. Naime, maseri rade na određenim mišićnim grupama kako bi ublažili bol.

Refleksologija se fokusira na specifične tačke pritiska na stopalima, rukama i ušima, koje su, prema teorijama refleksologije, povezane sa bolom ili drugim simptomima na drugim mestima u telu, a poznate su kao refleksološke mape.

Refleksologija: Moguće zdravstvene prednosti

Prema teoriji refleksologije, tačke „na rukama, ušima i stopalima povezuju se sa različitim delovima tela, a kako se tehnike refleksologije primenjuju na ove zone, telo  doživljava duboku relaksaciju i odmor.

Pritisak koji se primenjuje na ove tačke treba da izazove različite zdravstvene benefite, uključujući ublažavanje bola, poremećaja spavanja, depresije i anksioznosti, između ostalog. Važno je napomenuti da su trenutna istraživanja refleksologije ograničena i promenljivog kvaliteta, ali neke studije pokazuju podršku njenim mogućim prednostima. Ovo su neke od njih:

Može pomoći u ublažavanju bola

Duboka relaksacija i odmor izazvan refleksologijom mogu pružiti olakšanje bola, pokazuju istraživanja.

Jedna nekontrolisana studija objavljena u Journal of Special Operations Medicine 2018. uključivala je 311 pacijenata sa hroničnim mišićno-koštanim ili nervnim bolom koji su se lečili u vojnoj klinici protiv bolova u Fort Bragu, Severna Karolina.

Učesnici su se složili da dobiju 25 minuta refleksologije. Nakon jedne sesije refleksologije, 94 procenta je reklo da veruje da im je refleksologija pomogla da se smanji bol. Muški učesnici su u proseku prijavili smanjenje bola za 43 posto, dok su žene prijavile smanjenje bola za 41 posto.

Istraživanje u Međunarodnom časopisu za terapeutsku masažu i telo iz decembra 2021. pokazalo je da je refleksologija pomogla da se ublaži bol od predmenstrualnog sindroma (PMS) kod žena. Neka istraživanja su pokazala potencijalne prednosti refleksologije za hronični bol u donjem delu leđa, i, posebno, za pomoć u ublažavanju glavobolje migrene.

Može poboljšati mentalno zdravlje

Navodi se da refleksologija izaziva opuštanje, a neka istraživanja sugerišu da to može imati direktnu korist za mentalno zdravlje.

Jedna meta-analiza objavljena u septembru 2020. u časopisu Komplementarna i alternativna medicina zasnovana na dokazima ispitala je 26 randomizovanih kliničkih kontrolisanih studija koje su uključivale više od 2.300 pacijenata.

Autori su otkrili značajno poboljšanje depresije, anksioznosti i kvaliteta sna kod odraslih i zaključili da refleksologija može biti terapija podrške za probleme mentalnog zdravlja, ali su ipak preporučili dodatna istraživanja i dugoročne studije.

Druga studija je uključivala 75 žena sa multiplom sklerozom (MS) koje su bile podeljene u tri grupe od po 25. Jedna grupa je uz standardnu negu primila tretman refleksologije, druga je dobila instrukcije o tehnikama relaksacije pored standardne nege, a poslednja grupa je dobila standardnu negu. samo briga. Rezultati su otkrili da su i grupe za refleksologiju i relaksaciju iskusile značajno smanjenje anksioznosti, depresije i stresa.

Može poboljšati san

Za ljude koji imaju problema sa spavanjem, refleksologija može biti terapija podrške, pokazuju neka istraživanja.

Pregled objavljen u časopisu Journal of Advanced Nursing iz aprila 2021. analizirao je 42 studije koje su uključivale skoro 4.000 pacijenata sa problemima sa spavanjem. Istraživači su otkrili da je refleksologija dovela do značajnog poboljšanja kvaliteta sna u poređenju sa kontrolama, a manje ljudi je prijavilo poremećaje sna.

Studija na 100 žena u menopauzi otkrila je da 15 minuta refleksologije dnevno tokom tri nedelje poboljšava mere kvaliteta sna, u poređenju sa kontrolnom grupom, koja nije primala terapiju.

Može olakšati simptome lečenja raka

Lečenje raka i raka može imati veliki danak i na fizičkom i na mentalnom zdravlju. Neka istraživanja sugerišu da refleksologija ima prednosti kao komplementarni terapijski pristup koji pomaže pacijentima da se nose sa ovim efektima.

U studiji objavljenoj u časopisu Asian Pacific Journal of Cancer Prevention 2019. od 57 pacijenata sa nemetastatskim rakom dojke koji su bili podvrgnuti hemoterapiji, učesnici su podeljeni u dve grupe: jedna grupa je primala dve sesije refleksologije nedeljno tokom četiri nedelje, pored standardne nege, dok je drugi su sami primali standardnu negu. Na kraju studije, oni koji su primili refleksoterapiju prijavili su znatno manji umor od onih koji nisu primili tretman.

Može olakšati probleme sa varenjem

Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje upozorava da trenutno postoji premalo dokaza da bi se utvrdilo da li je refleksologija efikasan tretman za sindrom iritabilnog creva (IBS). Ali neka oskudna istraživanja su otkrila da može pomoći kod određenih probavnih simptoma, prvenstveno kod zatvora.

Mala studija od 19 pacijenata sa hroničnim zatvorom, na primer, utvrdila je da je 94 odsto učesnika izjavilo da su se njihovi simptomi zatvora donekle poboljšali nakon šestonedeljnog kursa refleksologije stopala.

Pregledom i meta-analizom sedam studija objavljenih u Komplementarnim terapijama u kliničkoj praksi u avgustu 2020. zaključeno je da refleksologija stopala može biti efikasna komplementarna terapija za lečenje zatvora.

Sve u svemu, refleksologija se praktikuje u kulturama širom sveta hiljadama godina, a danas se koristi kao komplementarna terapija koja potencijalno pomaže kod brojnih bolesti. Iako se smatra da je generalno bezbedno i sa malim rizikom, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom ili lekarom ako ste zainteresovani za terapiju refleksoterapije kako biste podržali vaše opšte zdravlje i mi bolest.

karelnoppe / gettyimages.com

PROČITAJTE I OVO