PČELINJI OTROV: UPOTREBA, PREDNOSTI I NEŽELJENI EFEKTI

by | 03.10.2023

Apiterapija je praksa alternativne medicine koja koristi pčelinje proizvode — uključujući njihov otrov — za lečenje i prevenciju bolesti, bolova i još mnogo toga

PČELINJI OTROV: UPOTREBA, PREDNOSTI I NEŽELJENI EFEKTI  

Iako je pčelinji otrov nedavno doživeo porast popularnosti, terapija s ovom supsatncom se koristi u praksi tradicionalne medicine hiljadama godina .

Pčelinji otrov: Od smanjenja upala do olakšanja sipomtoma hroničnih bolesti

Pčelinji otrov je bezbojna kisela tečnost. Pčele ga izbacuju kroz svoje žaoke u metu kada se osećaju ugroženo. Pčelinji otrov sadrži peptide apamin i adolapin koji imaju antiinflamatorna svojstva i svojstva ublažavanja bolova. Melitin, jedinjenje koje se sastoji od 26 aminokiselina, čini oko 50% suve težine otrova i pokazalo se da ima antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno dejstvo u nekim studijama. U narodnoj medicini pčelinji otrov nudi širok spektar lekovitih svojstava, u rasponu od smanjenja upale do lečenja hroničnih bolesti.

Kako se koristi pčelinji otrov?

Pčelinji otrov se koristi na više načina i dostupan je u mnogim oblicima. Na primer, dodaje se proizvodima kao što su ekstrakti, suplementi, hidratanti i serumi. Iako nisu sve navodne prednosti pčelinjeg otrova podržane naukom, istraživanja su pokazala da ima nekoliko moćnih lekovitih svojstava.

Antiinflamatorna svojstva

Jedna od dobro dokumentovanih prednosti pčelinjeg otrova je njegova moćna antiinflamatorna dejstva. Pokazalo se da mnoge njegove komponente smanjuju upalu, posebno melitin – njegovu glavnu komponentu.

Može da ublaži simptome artritisa

Pokazalo se da antiinflamatorni efekti pčelinjeg otrova posebno pomažu onima sa reumatoidnim artritisom (RA).

Utiče na zdravlje kože

Pčelinji otrov može unaprediti zdravlje kože na različite načine, uključujući smanjenje upale, pružanje antibakterijskih efekata i smanjenje bora. Jedna tromesečna studija je pokazala je da primena seruma za lice koji sadrži pčelinji otrov dva puta dnevno značajno smanjuje dubinu bora i ukupan broj bora.

Može biti od koristi za zdravlje imuniteta

Pokazalo se da pčelinji otrov ima blagotvorno dejstvo na imune ćelije koje posreduju u alergijskim i inflamatornim reakcijama.

H3: Mere predostrožnosti i potencijalni nedostaci

Određene metode terapije pčelinjim otrovom, uključujući akupunkturu, mogu dovesti do neželjenih efekata, kao što su bol, otok i crvenilo. Pored toga, terapija pčelinjim otrovom može izazvati ozbiljne nuspojave ili čak smrt kod visoko alergičnih osoba izazivajući anafilaksiju, potencijalno po život opasnu alergijsku reakciju koja može otežati disanje.

Dokumentovani su i drugi ozbiljni neželjeni efekti u vezi sa ovom terapijom, uključujući hiperventilaciju, umor, gubitak apetita, ekstremni bol, povećan rizik od krvarenja i povraćanje. Kod osetljivih osoba, upotreba lokalnih proizvoda od pčelinjeg otrova kao što su serumi i hidratantne kreme takođe može izazvati neželjene reakcije, kao što su svrab, koprivnjača i crvenilo.

Na osnovu dostupnih istraživanja, sa sigurnošću se može reći da su neželjene reakcije – od blagih do potencijalno fatalnih – uobičajene kada se koristi pčelinji otrov. Iz tog razloga, trebalo bi da budete izuzetno oprezni kada koristite ove proizvode

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Inventori / gettyimages.com