Hipotireoza: Čajevi koji mogu da pomognu kod usporenog rada štitne žlezde

by | 05.01.2024
Hipotireoza: Čajevi koji mogu da pomognu kod usporenog rada štitne žlezde

Hipotireoza je nedovoljna aktivnost štitne žlezde. Ako se ne leči, može dovesti do bolova u zglobovima, gojaznosti i srčanih bolesti. Biljni čajevi mogu pomoći u smirivanju određenih simptoma.

 

Hipertireoza takođe narušava funkciju štitne žlezde. Simptomi mogu obuhvatiti širok spektar, uključujući suvu kožu, povećanu telesnu težinu, oštećeno pamćenje, povišen krvni pritisak i povećan rizik od srčanih oboljenja.

Hipotireoza: Pomoć iz prirode

Postoji mnogo prirodnih lekova za hipotireozu koji mogu smanjiti simptome, a kod nekih ljudi čak i preokrenuti stanje. Neki od najčešćih prirodnih tretmana hipotireoze uključuju promene u ishrani, suplemente, promene načina života, kao i bilje.

Šta je hipotiroidizam?

Hipotireoza, takođe poznata kao neaktivna štitna žlezda, je stanje u kojem štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Nedovoljni nivoi tiroidnih hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3) mogu izazvati zdravstvene probleme kao što su umor, gubitak kose, debljanje i osetljivost na hladnoću.

Ovo stanje je često uzrokovano autoimunim bolestima kao što je Hašimotov tiroiditis ili nedostatak joda. Iako je obično doživotno stanje, hipotireoza se može efikasno upravljati za zdrav život i, u nekim slučajevima, potpuno preokrenuti.

Obično, kada se pacijentu dijagnostikuje hipotireoza, prepisuje mu se dnevni unos lekova za zamenu hormona štitne žlezde.

Ovi lekovi ponekad mogu izazvati neželjene efekte, a propuštanje doze može da eskalira simptome.  Prirodni lekovi takođe mogu da pomognu u smanjenju simptoma poremećaja štitne žlezde.

Hipotireoza: Biljni čajevi

Biljni čaj može pomoći kod simptoma povezanih sa hipotiroidizmom.
Žene starije od 50 godina imaju veću verovatnoću da razviju hipotireozu. Ako se ne leči, hipotiroidizam može dovesti do bolova u zglobovima, gojaznosti, srčanih bolesti i moguće neplodnosti.

Biljni čajevi mogu pomoći u smirivanju nekih simptoma povezanih sa ovim stanjem. Prethodno, razgovarajte s lekarom o korišćenju ovih biljaka za ublažavanje simtoma.

Čaj od kamilice

Kamilica se godinama koristi za lečenje probavnih poremećaja kao što je zatvor. Kamilica pomaže da se stimuliše protok žuči, što zauzvrat poboljšava varenje. Pored toga, kamilica sadrži umirujuća i opuštajuća svojstva koja mogu pomoći u opuštanju i smirivanju bolova u mišićima i zglobovima.

Prema medicinskom centru Univerziteta Merilend, kamilica je dostupna u obliku suvih cvetnih glavica, ekstrakata, čaja i kapsula. Da biste napravili umirujući čaj od kamilice, dodajte do kašičicu osušene biljke kamilice u 1 šolju ključale vode. Ostavite čaj da odstoji 15 minuta i pijte do tri puta dnevno između obroka.

Čaj od kantariona

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Kantarion se od davnina koristio za lečenje depresije, nemira, nervoze i nesanice. Kantarion takođe može pomoći da se ublaži bol u mišićima i zglobovima, kao i da se smanji osećaj umora.

Prema informacijama o lekovitom bilju, jedna kašičica suvog kantariona prelije se sa 1/2 šolje ključale vode, ostavi poklopljeno da odstoji pet minuta. Pije se ujutru pre doručka i uveče pre spavanja.

Galina Zhigalova / gettyimages.com