Ako ste pod stresom, da li su veće šanse da postanete gojazni?

by | 12.01.2024
Ako ste pod stresom, da li su veće šanse da postanete gojazni?

Saznajte kakve su veze između depresije i viška kilograma. Naučnici otrkivaju koji to faktori utiču na to da postanete gojazni. Saznajte kako mogu da se smanje faktori rizika.

Osobe koje su pod konstantnim strtesom, vremenom mogu razviti depresiju ili anksioznost. To može izazvati povećanje težine zbog svog stanja ili lekova koji ih leče. Depresija i anksioznost mogu biti povezane sa prejedanjem, lošim izborom hrane i sedentarnijim načinom života. Vremenom, povećanje telesne težine može na kraju dovesti do gojaznosti.

Šta sve može da povećava šansu da postanete gojazni?

Oko 43 procenta odraslih osoba sa depresijom ima gojaznost, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Smatra se da je veća verovatnoća da će odrasli kojima je dijagnostikovana depresija imati prekomernu težinu od onih koji nisu.

Gojaznost je često povezana sa emocionalnim problemima, kao što su tuga, anksioznost i depresija. Gojaznost i druga stanja težine takođe mogu dovesti do fizičkih zdravstvenih problema. Ovo uključuje: bol u zglobovima, dijabetes i hipertenziju.

Stres je povećava šansu da postanete gojazni

Stres je apsolutno faktor depresije i gojaznosti. Hronični stres i anksioznost, na primer, mogu dovesti do depresije. Isto tako, stres može učiniti da se neko okrene hrani kao mehanizmu suočavanja. To može dovesti do povećanja telesne težine i na kraju gojaznosti.

Kod adolescenata, stresni životni događaji – poput maltretiranja i zadirkivanja na osnovu težine – povezani su sa depresijom. Ovo posebno važi za mlade ljude koji imaju višak kilograma ili gojaznost.

Smanjenje stresa je jedan od tretmana prve linije za odbranu protiv depresije i gojaznosti. Kada ste u mogućnosti da se nosite sa emocijama povezanim sa stresom i anksioznošću, lakše ćete se pozabaviti drugim problemima koji mogu dovesti do depresije i gojaznosti.

Začarani krug 

Nije jasno kako se ovaj začarani krug okreće, ali je jasno da su gojaznost i depresija povezane. Godinama su istraživači oklevali da povežu ove dve stavari. Danas se dobro razume da gojaznost može povećati rizik od depresije, i obrnuto.

U stvari, mnogi lekari pristupaju lečenju ovih stanja sa višestrukim pristupom. Cilj je da se odgovori na fizičke i emocionalne potrebe povezane sa svakim stanjem.

Antidepresivi i višak kilograma

Mnogi antidepresivi na recept navode povećanje telesne težine kao uobičajeni neželjeni efekat. Isto tako, neke terapije za kontrolu težine mogu dovesti do emocionalnih uspona i padova koji mogu izazvati ili pogoršati depresiju.

Dijeta ima mnogo mogućnosti za neuspeh kod osobe koja se već bori s određenim mentalnim problemima. Međutim, sa timom stručnjaka koji će vas voditi, ohrabriti i smatrati odgovornim, moguće je pronaći plan lečenja koji funkcioniše za oba stanja.

Depresija i gojaznost su hronična stanja koja zahtevaju dugotrajnu negu i pažnju. Važno je da održavate otvorenu komunikaciju sa svojim lekarom o tome gde ste na svom putovanju – bez obzira na to da li se pridržavate svog plana nege.

Kako da smanjite rizik od razvoja depresije i gojaznosti?

Strategije prevencije gojaznosti i depresije su različite, ali nekoliko se preklapaju. Možete smanjiti rizik od bilo kojeg stanja ako:

Budete fizički aktivni 

Vežbanje je odličan način da povećate prirodne endorfine koji se bore protiv depresije, izgubite ili održite težinu i da se osećate bolje u celini. Neka istraživanja sugerišu da vežbanje najmanje jednom nedeljno može imati značajan uticaj na simptome depresije.

Uz to, vežbanje kada ste depresivni može biti izazov zbog motivacije. Ako prvo napravite male korake – poput čak 10 minuta dnevne vežbe – može vam pomoći da steknete naviku da redovno vežbate.

Razgovarati sa nekim

Terapija može biti odličan pristup za mnoga pitanja. Od depresije do gojaznosti, terapeut ili psihijatar može vam pomoći da obradite emocionalne faktore koje oba stanja izazivaju. Takođe vam mogu pomoći da prihvatite promene koje će poboljšati kvalitet vašeg života.

Držite se plana lečenja

Ako je vaš lekar dijagnostikovao bilo koje stanje, verovatno je prepisao lekove, promene u ishrani ili dao druge predloge za upravljanje stanjem. Držati se ovih smernica jedini je način da se minimiziraju neželjeni efekti i druge komplikacije.

Da li depresija i gojaznost mogu povećati rizik od drugih stanja?

Gojaznost i depresija su faktori rizika za nekoliko drugih stanja, uključujući:

  • Hronični bol
  • Problemi sa spavanjem
  • Hipertenzija
  • Koronarna bolest srca
  • Dijabetes

Sva ova stanja mogu se sprečiti praćenjem strateškog plana lečenja. Na primer, lečenje depresije može vam pomoći da vratite energiju i snagu za aktivnosti. To vas može podstaći da se više krećete, vežbate i ostanete aktivni. To, zauzvrat, može dovesti do gubitka težine.

Dok gubite težinu, možda ćete otkriti da ste motivisani da tražite druge promene u zdravom načinu života, kao što je jedenje zdrave hrane i razgovor sa terapeutom o problemima mentalnog zdravlja.

Vaš individualni plan nege zavisiće od toga gde se nalazite na svom zdravstvenom putu i ​​gde biste želeli da budete. Može početi sa malim promenama i vremenom postati sveobuhvatnije, ili vi i vaš lekar možete odlučiti da unesete jednu veliku promenu odjednom.

Vaš lekar je vaš najbolji izvor informacija. On će sa vama raditi na pronalaženju najboljih tretmana za vaše individualne potrebe, pomoći vam da kreirate zdraviji način života i smatrati vas odgovornim za promene koje tražite. Biće potrebno vremena, ali promena i olakšanje su mogući. Odmah pronađite doktora.

Dacharlie / gettyimages.com