Emocionalna glad: Naučni su otkrili kako da je lakše prevaziđete

by | 22.02.2024
Emocionalna glad: Naučni su otkrili kako da je lakše prevaziđete

Emocionalna glad može da bude veliki problem i izazovno je savladati ga. Međutim, nemački naučnici su se pozabavili ovim problemom i došli do zanimljivih otkrića koja mogu da pomogu.

 

Naučnici sa Univerziteta u Lajpcigu (Nemačka) otkrili su dijetalna vlakna biljnog porekla – mogu umanjiti emocionalnu glad. Čitajte dalje da saznate o čemu se radi.

Šta je to emocionalna glad i kako je prevazići?

Emocionalna glad je pojam koji se koristi da opiše potrebu za hranom koja nije izazvana fiziološkim glađu, već emocionalnim faktorima. Ova vrsta gladi može biti posledica emocionalnih stanja kao što su stres, tuga, dosada ili usamljenost, a osoba može posegnuti za hranom kako bi zadovoljila emocionalne potrebe ili kako bi se osećala bolje.

Osoba koja doživljava emocionalnu glad često traži određenu vrstu hrane koja ih “utesi” ili im pruži privremeno olakšanje, često birajući visoko kaloričnu ili “comfort” hranu. Emocionalna glad može dovesti do prejedanja ili nepravilnog ishrane, što može imati negativne posledice po zdravlje.

Emocionalna glad: Naučna istraživanja

Rezultati studije objavljeni su u British Medical Journal (BMJ). Studija je regrutovala 59 mladih odraslih osoba sa prekomernom težinom koji su jeli pretežno visokokaloričnu hranu i poluproizvode, a manje biljne hrane. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe.

Tokom dve nedelje, volonteri iz prve grupe dnevno su konzumirali 30 g inulina, koji je prebiotik dobijen iz korena cikorije.

Učesnici druge grupe uzimali su placebo. Na kraju perioda intervencije, svi učesnici su zamoljeni da učestvuju u eksperimentu u kojem su volonteri morali da pogledaju fotografije različitih namirnica prikazanih na ekranu i ocene njihovu privlačnost.

Učesnici su takođe morali da prijave da li žele da jedu određenu hranu. Na kraju eksperimenta, subjektima je predstavljeno jelo sa najviše ocene i zamoljeno je da ga pojedu. Napominje se da je aktivnost mozga učesnika tokom ove faze kontinuirano praćena.

Rezultati istraživanja

Elektroencefalografija (EEG) je pokazala da kada su učesnici koji su konzumirali prebiotik jeli visokokaloričnu hranu, njihova moždana aktivnost povezana sa osećajem zadovoljstva od hrane koju su jeli je smanjena.

Naučnici su objasnili da je ovo smanjenje moždane aktivnosti povezano sa ublažavanjem takozvane emocionalne gladi, koja nema nikakve veze sa fizičkom glađu. Najčešće se emocionalna glad javlja kada doživljavate negativne emocije ili kada gledate hranu bogatu mastima, ugljenim hidratima i šećerom.

Važno je naučiti prepoznati razliku između emocionalne gladi i fiziološke gladi i razviti zdrave strategije za upravljanje emocionalnim ishranom, kao što su vežbanje, meditacija, razgovor sa prijateljima ili terapeutom i usvajanje zdravih navika ishrane.

Deagreez / gettyimages.com