Energetska pića su povezana sa anksioznošću i depresijom kod dece i mladih osoba

by | 28.01.2024
Energetska pića su povezana sa anksioznošću i depresijom kod dece i mladih osoba

Prema istraživačima, energetska pića pokazuje štetne mentalne i fizičke zdravstvene efekte, posebno među tinejdžerima. Mogu doživeti ne samo poremećaje spavanja, nego i srčane komplikacije.

Energetska pića su veoma popularna poslednjih godina, posebno među tinejdžerima. Preko 30%  tinejdžera uzrasta od 12-17 godina redovno ih konzumira.

Međutim, postoje mnogo potencijalno opasnih nuspojava prekomernog upotrebe energetskog pića.

Da li su energetska pića štetna?

U novom sistematskom pregledu istraživači su ispitali 57 studija o efektima energetskih pića na decu i mlade, od januara 2016 do  jula 2022. godine.

Rezultati pokazuju da dečaci više od devojčica konzumiraju energetska pića. Istraživanja su takođe otkrila vezu između potrošnje energije i štetnih ponašanja poput pušenja, alkohola i upotrebe droge.

Dodatni efekti konzumiranja energetskog pića uključuju:

  • Kratkak san.
  • Loš kvalitet spavanja.
  • Niske kognitivne performanse.
  • Uznenimrenost.
  • ADHD simptomi.
  • Depresija.
  • Anksiozni poremećaji.

Kako energetska pića utiču na telo?

Energetska pića sadrže kofein u znatno većim količinama nego što je to dnevna preporuka za odrasle.

Konzumiranje energetskog pića može uticati na mentalno i fizičko zdravlje mladih, posebno kada se piju u preteranim količinama. Neki stručnjaci tvrde da tinejdžeri mogu pretvoriti u energetski napitak kao mehanizam za suočavanje sa svakodnecnim promlemima.

Neki tinejdžeri konzumiraju energetska pića za poboljšanje performansi na testovima, dok drugi to rade kako bi bili društveno prihvatljivi.

Ali, sa druge strane, ova pića imaju negativne efekte zato što mogu da dovedu do poremećaja spavanja, što može uticati na raspoloženje i funkcionisanje. Na taj način se stvara domino efekat. Loš kvalitet sna i premalo sati spavanji dovodi do anksioznosti, lošeg raspoloženja, otežanog učenja i pamćenja.

Paradoks je u tome što se mladi se oslanjaju na energetska pića za jačanje kognitivnih perfomansi.  Oni smatraju energetska pića kao stvar koja im pomaže da lakše “prežive” školske obaveze i zahteve, kao i vanškolske obaveze, te da imaju energiju koja im to omogućava.

Koje komplikacije mogu da izazovu ova pića?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)  navode mnoge potencijalne nuspojave potrošnje energetskog pića, kao što su dehidratacija, srčane komplikacije (poput nepravilnog otkucaja), anksioznost i nesanica.

Ako se vaše dete oslanja na energetska pića prepuna kofeina kako bi lakše “preguralo” dan,  možete da mu pomognete na više načina. Pre svega, da ga naučite higijeni spavnja – da u isto vreme odlazi na spavanje i da se bude. Kao i da isključi sve elektronske sprave poput telefona, tableta itd. sat vremena pre spavanja.

Kako je potrebno da smanje, a ako je moguće da potpuno izbace energetska pića, za početak mogu da piju ona sa nižim sadržajem kofeina. Važno je postići to da ih ne piju svaki dan kako bi ih vremenom lakše izbacili.

Osim toga, važno je da deca, kao i odrasli uvek budu dobro hidrirani, a voda je pravo rešenje za sve.

Takođe je važno razgovarati sa detetom, pomoći mu da nauči da upravlja emocijama, da se osnaži kako bi se lakše suočilo sa svakodnevnim zadacima.

Love Employee / gettyimages.com