PRIRODNI POJAČIVAČI ENERGIJE

by | 20.08.2023
prirodni-pojacivaci-energije_prirodni-pojacivaci-energije.jpg

Krenite još danas da primenjujete ove metode koje će vam obezbediti dobru energiju

Kafa možda trenutno podiže energiju, ali ne može da vam je obezbedi tokom celog dana. Pravo rešenje su prirodni pojačivači energije, zato saznajte o čemu se radi.

Prirodni pojačivači energije – bez kofeina

Naravno, kafa ili energetski napitak mogu vam dati trenutni podsticaj. Ali to može imati cenu. Iako je dobro konzumirati kofein u umerenim količinama, previše kofeina može vas učiniti nervoznim, otežati varenje, ali i izazvati ubrzan rad srca.

Dobra vest je da postoji mnogo prirodnih načina da povećate energiju bez kofeina. H3: Prirodni pojačivači energije: Šest metoda

Jedite složene ugljene hidrate i proteine

Kada je u pitanju prirodna energetska hrana, ova dobitna kombinacija pruža brzi podsticaj koji traje satima. Probajte ovsene pahuljice s nemasnim mlekom i bobičastim voćem za doručak, zelenu salatu s piletinom na roštilju za ručak ili sveže voće sa šakom orašastih plodova za popodnevnu užinu.

Pijte dosta vode

Dehidracija vas ne čini samo žednim – može stvoriti osećaj umora i smanjiti fokus. Sledeći put kada počnete da se „vučete“ na poslu popijte veliku čašu hladne vode. Možda je to sve što vam treba da se oporavite.

Prirodni pojačivači energije: Pomirišite esencijalno ulje

Verovali ili ne, prava aroma može vam pomoći da se osećate budnije. Osvežavajuće esencijalno ulje peperminta može tretnutno da razbudi i ojača fokus, dok miris citrusnog voća poput limuna ili pomorandže može povećati proizvodnju serotonina što daje dobar osećak.

Pokrenite se

Dok ste na poslu, umesto pauze za kafu, obujte patike i prošetajte oko bloka. Istraživanja pokazuju da je samo 20 minuta vežbanja niskog intenziteta, poput hodanja, dovoljno za borbu protiv umora i povećanje energije.

Odmorite se

Prigušite svetla, utišajte telefon i zatvorite oči. Dvadeset minuta opuštatnja u popodnevnim satima dovoljno je da povećate budnost i produktivnost, a da pritom ne ostanete umorni – ili da vam to poremeti večernji san.

Obratite pažnju na ritam spavanja

Normalno je da se s vremena na vreme osećate umorno ili tromo. Ali ako vam redovno ponestaje energije usred dana, to može biti znak da ne spavate dovoljno noću.

Zato pažljivo razmotrite svoj redovni raspored spavanja. Većini ljudi treba 7 do 8 sati sna svake noći da bi se sutradan dobro osećali. Ukoliko to nije slučaj sa vama, preduzmite ove korake:

Umesto da ostanete budni do kasno da biste gledali drugu TV emisiju ili čitali mejlove, idite na spavanje ranije.

Ako imate problema da zaspite, pokušajte da uvede ove aktivnosti koje će vam pomoći da se opustite pre spavanja – poput čitanja, slušanja opuštajuće muzike ili kupanja u toploj kupki.

Dakle, sledeći put kada se budete osećali usporeno, umesto da popijete još jednu šoljicu kafe tokom dana, izaberite zdraviju alternativu. Velike su šanse da ćete se osećati jednako energično i osveženo, bez negativnih strana konzumiranja previše kofeina.

 

Foto: Photodjo / gettyimages.com