DOMAĆI SPREJ ZA DEFIZNEKCIJU RUKU KOJI NE ISUŠUJE KOŽU

by | 20.08.2023
domaci-sprej-za-defiznekciju-ruku-koji-ne-isusuje-_domaci-sprej-za-defiznekciju-ruku-koji-ne-isusuje-kozu.jpg

Donosimo vam dva recepta, jedan je srepj za dezinfekciju, a drugi je antiseptičku sprej

 

Domaći sprej za dezinfekciju ruku, kao i antiseptički sprej treba da ima svaka kuća. Lako se prave, a osim toga neguju kožu.

Domaći sprej: Čisti i neguje kožu

Posle pandemije svi smo navikli da dezinfikujemo ruke uglavom alkoholom, a kao posledica je isušena i iziritirana koža. Isprobajte ovaj domaći sprej i videćete kako će vam biti lepša koža.
Drugi sprej je antiseptički i dobar je u slučaju ogrebotina ili posekotina.

Domaći sprej: Prirodni sastojci

Kada je prirodni antiseptik i sredstvo za dezinfekciju ruku u pitanju, sastojci su važni.

Esencijalna ulja lavande, čajevca i timijana imaju sjajna prirodna antiseptička svojstva. Timijan deluje kao antimikrobno i antiinflamatorno kada se nanese na rane.

Ulje lavande je antibakterijsko i pokazalo se da radi zajedno sa konvencionalnim antisepticima u borbi protiv uobičajenih bakterijskih sojeva.

Čajno drvo je jedan od najvećih prirodnih antiseptika u prirodi, a dobro je i za ujede insekata, ubode, akne i manje opekotine, posekotine i ogrebotine.

Vitamin E pomaže u promovisanju zarastanja od samog početka. On štiti kožu od oksidativnog oštećenja, hrani ćelije kože i zadržava vlagu, tako da ruke ostaju meke i gipke uprkos čestom čišćenju.

Hamamelis deluje kao antiinflamatorno i bori se protiv klica svojim impresivnim antimikrobnim svojstvima. Tanini u hamamelisu imaju adstringentna svojstva i funkcionišu kao antioksidansi koji podstiču zarastanje.

Aloe vera gel daje ovom receptu tradicionalni osećaj dezinfekcije ruku na koji smo svi navikli. Takođe hrani suvu kožu, pomaže u smirivanju ogrebotina i ogrebotina i podstiče zarastanje.

Alkohol je najbolja stvar za dezinfekciju ruku. Sredstva za dezinfekciju koja sadrže 60–90% alkohola su efikasnija u ubijanju klica i virusa od sredstava za dezinfekciju bez alkohola.

Domaći sprej: Kako da sami napravite antiseptik i sredstvo za dezinfekciju ruku

Da biste napravili svoj antiseptik (ili sredstvo za dezinfekciju ruku), jednostavno stavite hamamelis (ili alkohol), vitamin E, aloe veru i eterična ulja u malu posudu i dobro promešajte. Koristite mutilicu da biste bili sigurni da je sve dobro izmešano kako biste osigurali potenciju u svakoj kapi. Zatim prebacite u malu bočicu sa raspršivačem i označite je, tako da bude spremna za odgovarajuću upotrebu.

Ako koristite recept za antiseptički sprej, obavezno izaberite bocu sa raspršivačem koja stvara finu maglu za najbolju primenu. Može se prskati direktno na ogrebotinu ili prskati na flaster koji treba da se nanese na kožu.

Antiseptički sprej na bazi hamamelisa

Sastojci:

  • 1 kašika hidrolata hamamelisa
  • 2 kašičice čistog gela aloe vere
  • 2 kašičice ulja vitamina E (opciono)
  • Po 10 kapi: esencijalno ulja lavande, čajevca i timijana
  • Oko ⅓ šolje vode

Priprema: Izmešajte sve sastojke u posuducu, a potom sipajte tečnost u malu bočicu sa raspršivačem koja daje finu maglu. Označite bocu kao antiseptik, tako da ne zaboravite da je ova za manje ogrebotine. Dobro protresite pre svake primene.

Sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola

Sastojci:

  • ⅓ šolje 70% alkohola
  • ½ kašičice aloe vere gela
  • ½ kašičice ulja vitamina E
  • Po 10 kapi: esencijalno ulje lavande, čajevca i timijana

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u posudu, a potom sipajte tečnost u malu bočicu sa raspršivačem. Označite bocu kao sredstvo za dezinfekciju ruku, tako da ne zaboravite koji koristite. Dobro protresite pre svake primene.

 

Foto: Evheniia Vasylenko / gettyimages.com