Voda od đumbira pomaže u sagorevanju masti

by | 07.11.2023
Voda od đumbira pomaže u sagorevanju masti

Voda od đumbira jača opšte zdravlje i mogu se koristiti na nekoliko zanimljivih načina. Od mršavljenja do prirodnog sredstva za ublažavanje bolova u grlu.

Od davnina, đumbir se intenzivno koristi ne samo u kulinarstvu, nego ima važno mesto i u ajurvedskoj medicini. Koristi se za smirivanje simptoma raznih poremećaja.

Voda od đumbira poboljšava zdravlje

Đumbir je moćna biljka u ajurvedskim lekovima za lečenje nekoliko bolesti. To je zbog prisustva aktivnih jedinjenja, poput gingerola. Ova jedinjenje ima antiapoptotička, antihiperglikemijska, imunomodulatorna, antilipidemična i antiemetička svojstva. Svi oni pomažu u jačanju opšteg zdravlja. U ajurvedskoj medicini veoma je popularna voda od ovog korena koja može da se koristi na više načina.

Za šta sve je dobra voda od đumbira?

Đumbir je svestrani sastojak koji se koristi u kuvanju, kućnim lekovima i alternativnim lekovima zbog svojih moćnih zdravstvenih prednosti i jedinstvenog ukusa. Evo nekoliko jedinstvenih načina korišćenja vode od đumbira u svakodnevnom životu. Uobičajeni način za pravljenje vode od đumbira je sledeći:

Narendajte 1,5 kašičice svežeg đumbira. Prokuvajte četiri šolje vode. Prelijte ključalom vodom đumbir i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite tečnost da biste uklonili komadiće đumbira. Ostavite tečnost da se ohladi ili je stavite u frižider. Pijte hladnu vodu od đumbira.

Smuti od đumbira

Pomešajte vodu od đumbira s voćem poput ananasa, manga ili banane da biste napravili hranljiv i aromatičan smuti. Ovo dodatno pomaže u jačanju imunološkog sistema, poboljšava varenje i sagorevanje masti.

Kuvanje

Koristite vodu od đumbira kao aromatični dodatak kada kuvate pirinač, kinou ili druge žitarice. Takođe se može dodati u supe i sosove. Ova lekovita vodica dodatno poboljšava ukus i teksturu jela.

Smiruje bol u grlu

Voda od đumbira a medom može pomoći u smirivanju upale grla i ublažavanju simptoma prehlade. Ispirajte grlo ili pijuckajte tokom dana.

Ublažava mučninu

Pijuckajte vodu od đumbira da biste ublažili mučninu.

Poboljšava varenje

Skuvajte vodu od đumbira s semenkama komorača za bolje varenje. Pijte ga pre ili posle obroka kako biste sprečili probavne smetnje ili nadimanje.

Piće za detoksikaciju

Neki ljudi koriste vodu od đumbira kao deo režima detoksikacije. Veruje se da podržava prirodne procese detoksikacije u telu. Zamena slatkih ili kofeinskih pića vodom od đumbira takođe može pomoći u boljoj hidrataciji.

Smanjuje upale i bolove u mišićima

Nakon treninga, voda od đumbira može pomoći u smanjenju upale i bolova u mišićima zbog svojih antiinflamatornih svojstava.

Za brži rast kose

U vodu od đumbira dodajte listove rumarina, prokuvajte, procedite i ostavite da se ohladi. Umasirajte ovu tečnost na kožu glave za brži rast kose.

Inna Dodor / gettyimages.com