Japanska terapija vodom: Isprobajte ovaj prirodan tretman za blistavu kožu

by | 29.12.2023
Japanska terapija vodom: Isprobajte ovaj prirodan tretman za blistavu kožu

Japanska terapija vodom je popularan hit u svetu koja ne samo da obezbeđuje dobru hidrataciju tela, nego može da poboljša i opšte stanje. Saznajte kako se primenjuje ovaj tretman.

Telo se sastoji od 75 procenata vode, a na kožu, kao najveći organ, utiče smanjenje nivoa vode. Koža će postati suva, ljuskava i beživotna ako ne dobije dovoljno vode. Bore i staračke pege se češće pojavljuju na suvoj koži. Morate da nadoknadite vodu koju gubite znojenjem kako bi vaša koža bila hidrirana. U tom slučaju, možete isprobati i japansku terapiju vodom, koja podrazumeva ispijanje nekoliko čaša vode sobne temperature prvo svako jutro.

Kako funkcioniše japanska terapija vodom?

Japanska terapija vodom  je velnes koja donosi brojne zdravstvene koristi. Morate da popijete četiri do pet čaša vode sobne temperature nakon buđenja, pre pranja zuba i to 45 minuta pre doručka. Takođe, treba da jedete u roku od 15 minuta tokom. Potom sačekajte najmanje 2 sata pre nego što konzumirate bilo šta drugo.

Japanska terapija vodom je usredsređena na verovanje da pridržavanje specifičnih metoda ispijanja vode, posebno ujutro pre jela, ima različite zdravstvene prednosti. Može pomoći u jutarnjoj hidrataciji, aktiviranju telesnih funkcija i pokretanju metaboličkih procesa. Pored toga, smatra se da sinhronizacija vremena obroka i vode olakšava čišćenje creva i potencijalno pomaže u lečenju određenih zdravstvenih stanja.

Japanska terapija vodom: Koje su prednosti?

Uključivanje terapije vodom potencijalno bi moglo poboljšati metabolizam, pomažući u upravljanju težinom. Naime, konzumiranje vode na prazan stomak pomaže prirodnom procesu detoksikacije organizma eliminacijom toksina. Takođe, poboljšava varenje tako što čisti i priprema stomak za dnevni unos hrane, potencijalno povećava nivoe energije pokretanjem hidratacije i telesnih funkcija.

Japanska terapija vodom može pozitivno uticati na zdravlje kože, obezbeđuje lepši ten, reguliše rad creva, sprečavajući zatvor i potencijalno balansirajući pH nivoe tela. Adekvatna hidratacija iz ove prakse takođe ima koristi od funkcije mozga i krvnog pritiska i može pomoći u sprečavanju glavobolje, zatvora i kamena u bubregu.

Kako se praktikuje?

Popijte najmanje četiri do šest čaša vode čim ustanete ujutru – na prazan stomak. Voda treba da ispuni svaku čašu do vrha od 160–200 ml. Trebalo bi da bude na sobnoj temperaturi ili mlaka. Operite zube tek nakon što ste popili vodu. Ne jedite ništa narednih 45 minuta.

Održavajte interval od dva sata između svakog obroka koji konzumirate tokom dana. Uzdržite se od jela ili pića tokom ova dva sata. Na primer, pojedite doručak, ručak i večeru u roku od 15 minuta, a zatim se u naredna dva sata uzdržite od bilo čega da jedete ili pijete.
Napravite malu pauzu svakih nekoliko minuta između svake čaše vode ako niste u mogućnosti da popijete četiri ili šest odjednom.

Da li terapija vodom pomaže u gubitku težine?

Voda za piće, posebno pre obroka, može indirektno pomoći u gubitku težine stvarajući osećaj sitosti, što potencijalno dovodi do smanjenog unosa kalorija tokom obroka. Međutim, precizne tehnike predložene u japanskoj terapiji vodom, kao što su kada i koliko vode treba konzumirati, nisu univerzalno dokazane kao efikasne strategije za mršavljenje.

Upravljanje težinom uključuje složenu interakciju faktora, uključujući ishranu, fizičku aktivnost, genetiku i opšti način života. Iako je održavanje pravilne hidratacije ključno za sveukupno zdravlje, malo je verovatno da će oslanjanje samo na specifične prakse potrošnje vode za značajan gubitak težine doneti značajne rezultate. Ako razmišljate o japanskoj terapiji vodom ili bilo kom velnes pristupu za gubitak težine, mudro je potražiti savet od zdravstvenih radnika ili nutricionista. Njihovo personalizovano vođenje, prilagođeno vašem zdravstvenom stanju, potrebama i ciljevima, može ponuditi vredne uvide.

Postoje li neželjeni efekti?

Dok se japanska terapija vodom generalno smatra bezbednom, ključno je priznati potencijalne neželjene efekte prekomernog unosa vode ili iznenadne promene navika. Prekomerna hidratacija, koju karakteriše konzumiranje previše vode u kratkom periodu, može dovesti do hiponatremije, narušavanja ravnoteže elektrolita i izazivanja simptoma kao što su mučnina i glavobolja.

Za neke, pijenje previše vode ili prekomerna hidratacija na prazan stomak može izazvati nelagodnost, što dovodi do nadimanja ili mučnine. Pored toga, može doći do disbalansa elektrolita zbog prekomerne potrošnje vode bez pravilnog unosa elektrolita. Povećana učestalost mokrenja takođe može biti neprijatnost sa značajnim unosom vode.

Treba preduzeti mere predostrožnosti, posebno ako uzimate lekove koji utiču na ravnotežu tečnosti, jer bi prekomerni unos vode mogao da ometa. Pojedinci sa problemima sa bubrezima ili stanjima koja utiču na ravnotežu tečnosti treba da izbegavaju ovu terapiju u potpunosti. Praćenje odgovora vašeg tela je ključno; ako se jave nelagodnost ili neželjeni efekti, preporučuje se prilagođavanje ili prekid ove prakse. Prepoznavanje individualnih razlika je od vitalnog značaja; ono što radi za jednog možda neće za drugog.

Preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim radnicima ili nutricionostom pre usvajanja japanske terapije vodom, posebno za one sa osnovnim zdravstvenim problemima. Zato, pre nego što započnete terapiju, trebalo bi da razgovarate sa lekarom da odredite koliko vam je vode potrebno.

Hyrma / gettyimages.com