Šta se dešava ako kombinujete đumbir i beli luk? Da li je ovo dobra kombinacija?

by | 14.05.2024
Šta se dešava ako kombinujete đumbir i beli luk? Da li je ovo dobra kombinacija?

Postoji određeno mišljenje da ako kombinujete đumbir i beli luk to bi moglo da umanji njihova lekovita svojstva. Da ne bi bilo nagađanja, saznate šta nauka kaže o tome. 

Đumbir i beli luk slave se zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Od jačanja imunog sistema do pomaganja varenju, ova dva sastojka se vekovima koriste u tradicionalnoj medicini.

Šta se dešava ako kombinujete đumbir i beli luk?

Međutim, postoji uobičajeno uverenje da kombinovanje đumbira i belog luka može smanjiti njihove individualne koristi. Ali ima li istine u ovoj tvrdnji? Evo svega što treba da znate.

Zdravstvene prednosti đumbira

Đumbir, sa svojim začinskim i aromatičnim ukusom, nije samo popularan začin već i moćna lekovita biljka. Sadrži bioaktivna jedinjenja kao što je gingerol, koja imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Studije su pokazale da đumbir može pomoći u ublažavanju mučnine, smanjenju bolova u mišićima, smanjenju nivoa šećera u krvi, pa čak i pomoći u gubitku težine.

Jedna studija objavljena u Journal of Alternative and Complementary Medicine otkrila je da đumbir može efikasno da smanji bol u mišićima uzrokovan povredom mišića izazvanom vežbanjem. Druga studija objavljena u European Journal of Clinical Investigation zaključila je da đumbir može smanjiti nivo šećera u krvi natašte kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Zdravstvene prednosti belog luka

Beli luk, poznat po svom izrazitom ukusu i aromi, takođe je prepun jedinjenja koja unapređuju zdravlje. Alicin, jedno od glavnih aktivnih jedinjenja u belom luku, odgovoran je za mnoge njegove zdravstvene prednosti. Poznato je da beli luk ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju nivoa holesterola i jačanju imunološkog sistema.

Beli luk je pun vitamina i minerala kao što su vitamin C, vitamin B6 i mangan, koji pomažu vašem imunološkom sistemu i održavaju vas zdravim. Ali to nije sve! Beli luk takođe sadrži jedinjenja poput alicina, za koja se pokazalo da imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. To znači da beli luk može pomoći u smanjenju upale u vašem telu i zaštiti vaše ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Takođe, jedno istraživanje sugeriše da beli luk može poboljšati funkciju određenih imunih ćelija, pomažući telu da se bori protiv infekcija. Druga studija je pokazala da dodatak belog luka može značajno smanjiti i sistolni i dijastolni krvni pritisak.

Đumbir i beli luk: Da li ova kombinacija smanjuje njihove prednosti?

Ovo bi moglo biti samo pogrešno shvatanje da kombinovanje đumbira i belog luka može smanjiti njihove individualne zdravstvene koristi. U stvari, kombinovanje đumbira i belog luka može zapravo poboljšati njihove terapeutske efekte.

Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistri istraživala je potencijalne sinergističke efekte đumbira i belog luka. Istraživači su otkrili da kombinacija đumbira i belog luka pokazuje jaču antioksidativnu aktivnost u poređenju sa pojedinačnim ekstraktima. Ovo sugeriše da kombinovanje ova dva sastojka može dovesti do većih zdravstvenih koristi.

Efekti đumbira i belog luka

Đumbir i beli luk sadrže različita bioaktivna jedinjenja koja deluju kroz različite mehanizme u telu. Njihovo kombinovanje može rezultirati sinergističkim efektom, gde je kombinovano dejstvo veće od zbira njihovih pojedinačnih efekata.

Na primer, pokazalo se da alicin iz belog luka i gingerol iz đumbira imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Kada se kombinuju, oni mogu raditi zajedno kako bi pružili još veće antioksidativne i antiinflamatorne prednosti.

morisfoto / gettyimages.com